
  
  

Form Q.1  

Clarification Q&A  

No.  
Category  

(General,  
Technical, Financial 
/ commercial, 
Legal)  

Document   

(Name and 
reference)  

Bidder Clarification required  Confidential  

(Yes/No.  If yes, explain 
why)  

City Response  

1.  General Tender documents We kindly request a confirmation from the City, that the 
Publication Date, which needs to be used in accordance with 
Tender Requirements for the purpose of establishing the date 
when the Indicative Base Interest Rate must be calculated (in 
accordance with Clause 2.32) is May 26th . Accordingly, the 
date of establishment of the Indicative Base rate shall be 10 
BDs after, i.e. 9 June 

No. The bidder should use the quotes available at the end of trading day on 
the 9th of June, and send the results to the Bloomberg account 
provided, which can be done on June 9th, or during the week of June 
12th. 

2.  General Tender documents 
– Section F1 

The Consortium notes that pursuant to Section F1, Bidders 
must provide heads of terms or draft 
subcontracts for each of the Key Sub-Contracts. 
Please can the City confirm whether such heads of terms 
or draft subcontracts should be initialed by: 

 the Contractor-SPV (if already formed) or the 
Bidder (if SPV is not yet formed) and 

 the Key Sub-Contractors (or the Sub-
Contractor’s guarantor / Qualifying Group Entity) 
if the Sub-Contractor is not yet formed, e.g. for 
the Operation Sub-Contractor). 

No. No local law requirement exists in this respect. With respect to heads of 
terms and/or drafts of agreements, the tender documents do not 
prescribe an obligation of including initials, therefore this is not 
necessary. 

3.  General Tender documents 
– Section G1 

The Consortium understands that the Public Procurement 
Law requirements for joint bids (which include, inter alia, that 
the integral part of a joint bid must be an agreement between 
bidders) is excluded in the process for choosing a private 
partner by operation of Article 20 para 5 point 2 of the 
PPP Law. However, the City has retained the provision 
requiring that any heads of terms or any agreement entered 
into between Consortium Members in relation to their 
participation in the Competitive Dialogue Process for the 
Project shall be submitted. 
The Consortium requests that the City reconsiders and 
clarifies the requirement for such document(s) given this is 
not required by Serbian law. Furthermore, In the 
Consortium’s opinion: 

 any internal arrangements between Consortium 

No. The PPP Law references agreement amongst consortium members. 
 
Thus the Tender Documents detail what bidders are required to submit 
in that respect.  



Members for the period until the bid submission 
(e.g. organization of bid team, sharing of project 
development costs, respective responsibilities and 
liabilities, governance, etc.) are irrelevant to the 
City and the Proposal; 

 internal arrangements between Consortium 
Members that are applicable from the Contract 
Date and are relevant to the City will be fully and 
sufficiently disclosed to City via the information 
contained in the Bid Forms: 

o if the Consortium Member is a future 
shareholder or equity provider of the 
Contractor: Form L6 (Project SPV 
Ownership), Form L.7 (Ownership 
structure chart / diagram), Form L.10 
(Information about contractual 
performance security to be provided), 
Form L.16 (Information about the funding 
structure), Form L.17 (Financing 
structure chart / diagram) and Form L.18 
(Equity Funding and Credit Support); 

o if a Consortium Member is a future Sub-
Contractor of the Contractor: Form L.8 
(Information about contracts), Form L.9 
(Contractual structure chart / diagram), 
and Form L.21 (Sub-Contracts); 

o if a Consortium Member is a future 
guarantor of the obligations of the 
Contractor or any Sub-Contractor: Form 
L.10 (Information about contractual 
performance security to be provided) 

 
In addition, Clause 66 of the PPP Contract strictly regulates 
any possible Change of Control of the Contractor, and would 
supersede any possible internal arrangement between 
Consortium Members. 
If such requirement is finally to be retained, it is requested 
that the City clarifies the type and scope of documents / 
information required to be submitted. 

4.  

 General Tender documents  Given that notarization requirements for a Proposal are not 
regulated, please can the City confirm 
whether: 

 Forms L.3, L.4, L.11, L.12, and L.13 require 
signatures to be notarized and/or apostilled; and 
any documents requiring signature which are 
included as part of other forms (e.g. the Equity 

 Commitment Letters), as well as any powers of 
attorney, should be notarized and, if applicable, 
apostilled. 

No.  Referenced documents do not need to be notarized/apostilled. 



5.  

General Tender documents The Consortium notes that Bid Form L1 must be completed 
and submitted by each Consortium member. In respect of the 
items "Price (Project Payment, excl. VAT as per Form F.7)" 
and "Price (Project Payment, incl. VAT as per Form F.7)" it is 
requested that the City confirms how these items should be 
treated given that in practice, the Project Payment will be 
charged by the Contractor in full (rather than by the 
component Members of the Consortium). 
The Consortium also notes that the Bidder is requested to 
indicate in Bid Form L1 the Bid Validity period, which is 
already imposed by the Tender Requirements (unless the 
intention is to allow Bidders to propose a longer bid validity 
than the one set by Tender Requirements) 

No. Bidder is required to insert the requested information i.e. the 
Price/Project Payment that will be charged by the Contactor, in each Bid 
Form L.1.  
 
The bid validity period proposed by a Bidder must be at least as long as 
the Bid Validity Period (defined term), but can also be longer. 

6.  

General Tender documents The Consortium has noted several instances of where the 
internal cross referencing has been lost or there are incorrect 
cross references: 

 Schedule 14 (Review Procedure): 
o Para. 6.2 – should refer to Schedule 18 

(Change Protocol) 
o Para. 7 – should refer to Schedule 18 

(Change Protocol) 

 Schedule 19 (Revision of Base Case): 
o Para. 2.3(b) – should refer to Schedule 

18 (Change Protocol) 
o o Para. 6.3 – should refer to Schedule 

19 (Revision of the Base Case) 

No. The City confirms the error in the cross referencing. It shall be rectified 
in the execution versions. 

7.  

Technical Tender documents We note that Section F.1 (Performance Bond) of Part III 
(Legal Proposal Requirements) of Appendix A (Proposal 
Requirements) to the Tender Documentation dated 23 May 
2017 states that, on the one hand, each Construction Sub-
Contractor is required to provide to the Project SPV an on-
demand performance bond (paragraph 1) and, on the other 
hand, such performance bond must be in favour of the City 
(paragraph 3). There appears to be an inconsistency in the 
City's requirements with respect to who should be the 
beneficiary of the performance bond. We assume that the 
reference to the City in paragraph 3 is a typo, and it instead 
should state the performance bond as being in favour of the 
Project SPV, however we would appreciate confirmation on 
this matter 

No. The City confirms the error. It will be amended to read as follows “The 
Performance Bond shall be in the form of an irrevocable, unconditional, 
first demand bank guarantee in favour of the Project SPV issued by a 
Qualifying Provider”. 

  

  


