Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu

Transparentnost Srbija učestvuje na događajima kojima se obeležava Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu. Reč je o globalnoj akciji u cilju promovisanja otvorenosti uprave, podsticanja inkluzije i unapređenja upravljanja kroz saradnju između vlada i građana.

Tokom Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu održava se više događaja posvećenih uključivanju lokalnih samouprava u ovu inicijativu. Kao završni događaj, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, organizuje Konferenciju Partnerstvo za otvorenu upravu – otvorenost u službi poverenja, u petak, 15. marta.

S obzirom na to da je ove godine cilj da se u inicijativu Partnerstvo za otvorenu upravu uključe novi partneri, svrha Konferencije jeste njeno promovisanje radi uključivanja jedinica lokalne samouprave, predstavljanje Akcionog plana na republičkom nivou, modela akcionog plana za lokalni nivo, kao i aktivnosti državnih institucija, lokalnih samouprava, civilnog društva, IT i poslovne zajednice u cilju unapređenja transparentnosti, učešća javnosti, javne odgovornosti i korišćenja novih tehnologija kao instrumenta za unapređenje ovih vrednosti.

U utorak, 12. marta, programski direktor TS Nemanja Nenadić govorio je na okruglom stolu „Početak procesa izrade Lokalnog akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu za period 2019-2020. za grad Sombor“. Ovaj događaj je grad Sombor organizovao kako bi se konsultovali građani, organizacije civilnih društava i predstavnici poslovnog sektora, u cilju da se unapredi rad lokalne uprave i javnog sektora.

Pored predstavnika TS, govorili su Helena Roksandić Musulin, načelnica Gradske uprave grada Sombora, Danilo Rodić ispred Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Dejana Stevkovski ispred Udruženja građana za demokratiju i građansko obrazovanje „Građanske inicijative“. U diskusiji koja je usledila svoje predloge i zapažanja izneli su građani Sombora.