Okrugli sto Transparentnosti u Novom Pazaru o lobiranju

okrugli sto np lobiranjeTransparentnost Srbija upoznala je predstavnike lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške, Nove Varoši i Vrnjačke Banje, kao i predstavnike nevladinih organizacija i medija, sa novim Zakonom o lobiranju i načinima primene akata iz te oblasti.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić govorio je  o zakonskim okvirima, pravilima, registru i evidenciji u vezi sa lobiranjem.

 „Uvedena je obaveza i za funkcionere i službenike, kako ne centralnom tako i na lokalnom novou da prijave kontakte sa lobistima bilo da je reč o posrednicima koji zastupaju nečije tuđe interese, ili da je reč o grupama i firmama koje zastupaju sopstvene ineterse. Biće ipak veoma teško kontrolisati sprovođenje zakona jer su neformalni kontakti uvek mogući. Za one koji se odluče da idu zaobilazno biće veoma teško da se utvrdi da su to i učinili.“ , objasnio je Nenadić.

Pitanje lobiranja u vezi donošenja pojedinačnih odluka je nešto što je urađeno u pojedinim zemljama, ali  u Srbiji još uvek nije.

Zakon o lobiranju propisuje da lobista mora da se obrati pisanim putem funkcioneru ili službeniku koji radi na donošenju nekog propisa, da objasni za koga radi i koji je akt u pitanju. Kasnije i lobista i službenik moraju o tome da izveste Agenciju za borbu protiv korupcije.

Pojavljuje se i registrovani lobista kao zanimanje i registar lobista će biti javan, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Svaki lobista moraće da prođe obuku.

Nenadić je rekao i da lokalne samouprave pre svega treba da informišu svoje zaposlene o postojanju ovog zakona i mogućnostima koje on pruža. Neophodno je i da ministarstva i lokalne samouprave organizuju javne rasprave na kojima će moći da obrazlažu svoje odluke, jer bi na taj način bila smanjena korupcija.

Transparentnost Srbija organizovala je radionicu uz podršku Misije OEBS u Srbiji. Narednih nedelja slični skupovi biće organizovani u Novom Sadu, Nišu, Šapcu i Beogradu.