Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije u prvih 15 meseci primene

Organizacija Transparentnost – Srbija Vas poziva da prisustvujete

Konferenciji za štampu

Sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije

u prvih 15 meseci primene –

oblasti političke aktivnosti, javne finansije i mediji

koja će se održati u petak, 30. januara 2015. od11.00 – 13.00časova,

u Medija centru, Terazije 3, Beograd

Dnevni red:

  • Ciljevi alternativnog izveštavanja o sprovođenju antikorupcijske strategije
  • Opšti zaključci monitoringa o primeni Strategije i Akcionog plana
  • Političke aktivnosti - šta nije urađeno i zbog čega?
  • Javne finansije - koje su promene prioritetne za borbu protiv korupcije?
  • Mediji - koje probleme rešavaju novi propisi, a šta je ostalo van fokusa?

Govore:

Moderator: prof. Dr Vladimir Goati, predsednik, Transparentnost Srbija

  • Marijana Obradović – pomoćnica direktora za poslove prevencije, Agencija za borbu protiv korupcije
  • Nemanja Nenadić – programski direktor, Transparentnost Srbija
  • Bojana Medenica – izvršni direktor, Transparentnost Srbija
  • Zlatko Minić - saradnik, Transparentnost Srbija

Pitanja i odgovori

Glavni nalazi izveštaja će biti prevedeni na engleski. Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Mariji Radović na telefon 011/ 303 38 27 ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Transparentnost – Srbija

Informativna služba

Beograd, 26. januar 2015.

Poštovani,

Organizacija Transparentnost Srbija (član globalne mreže Transparency International)je pratila sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i pripadajućeg Akcionog plana u oblastima „političke aktivnosti“, „javne finansije“ i „mediji“[1]. Izveštaj o ispunjavanju obaveza iz Strategije, koji će biti predstvljen na konferenciji za štampu, obuhvata aktivnosti odgovornih subjekata za koje je Akcionim planom utvrđeno da dospevaju u roku od 15 meseci od njegovog stupanja na snagu (zaključno sa 6. decembrom 2014. godine).

Osim predstvljanja ocene kvaliteta realizovanih mera i aktivnosti iz Akcionog plana,izveštaj daje i konkretne preporuke za dalje postupanje odgovornih subjekata i ostalih organa javne vlasti u cilju: (1) otklanjanja manjkavosti uočenih u realizaciji aktivnosti; (2) unapređenja realizacije Strategije i Akcionog plana ili (3) odgovarajućih izmena i dopuna Akcionog plana ili Strategije (šta je potrebno menjati u opisu aktivnosti u Akcionom planu da bi se ostvario kvalitetniji napredak u određenoj oblasti, odnosno u vezi sa ažuriranjem Akcionog plana na osnovu dostupnih informacija o tome šta je do sada urađeno i na osnovu bitnih promena u pravnom i institucionalnom okviru).

Pozivamo Vas da uzmete učešća u diskusiji koja će se održati nakon konferencije, a u okviru koje je planirano da predstvnici organa koji su određeni za odgovorne subjekte izlože svoje stavove nakon predstvljanja relevantnog dela izveštaja (planirano je 10 minuta po instituciji).  

U prilogu Vam dostavljamo Izveštaj o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

S poštovanjem,

Nemanja Nenadić

Programski direktor

Transparentnost Srbija


[1] Пројекат„Спровођење Стратегије и Акционог плана-између посвећености и привида ангажовања”се финансира преко Агенције за борбу против корупције, а средствима Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду. Сви ставови и мишљења изнети током трајања овог пројекта не представљају нужно и ставове Агенције за борбу против корупције или Краљевине Норвешке.