Kontrola izborne kampanje i Indeks otvorenosti budžeta

Transparentnost Srbija Vas poziva na konferenciju za novinare koja će se održati u ponedeljak, 5. februara 2018. godine, sa početkom u 11 časova, u prostorijama Transparentnosti Srbija, ul. Palmotićeva 31, 3.sprat, Beograd

Na konferenciji ćemo pokušati da odgovorimo na dve teme: “Lokalni izbori - Ima li kontrole izborne kampanje?” i “Šta Srbija može da uradi kako bi popravila uspeh po Indeksa otvorenosti budžeta?”

Srbija je ušla u još jedan važan izborni proces, kroz izbore koji se održavaju u Beogradu, Boru i Aranđelovcu, a da nije rešila ni jedan od problema na koje je Transparentnost Srbija ukazivala tokom ranijih izbornih ciklusa, u nekim slučajevima još od 2004. Nisu ispunjene ni preporuke međunarodnih posmatrača. Kao posebno važno pitanje koje se postavlja u vezi sa ovim izborima, izdvaja se da li će državni organi i u kojoj meri obaviti nadzor i kontrolu. Predstavićemo nekoliko spornih situacija koje su se javile u dosadašnjem toku kampanje. Takođe ćemo predstaviti preporuke za rešavanje pitanja „funkcionerske kampanje“, koju sistemski pratimo od 2012.

Međunarodno istraživanje Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index - OBI) stvrstalo je Srbiju na 62. mesto od 115 zemalja. Taj rezultat pokazuje da smo država u kojoj budžetski dokumenti nisu dovoljno otvoreni i sveobuhvatni. Od tri glavne oblasti istraživanja Srbija je daleko najlošije ocenjena u pogledu učešća javnosti, sa samo 2 poena (svetski prosek 12), a ocene za Srbiju su dobre jedino u kategoriji revizorskog nadzora. Na ovoj konferenciji za novinare ćemo ukazati na glavne aktivnosti koje Srbija treba da preduzme kako bi popravila svoj skor na ovoj listi.   

Na konferenciji će govoriti:

Za sve dodatne informacije možete se obratiti gđi Zlati Đorđević na telefon 011 30330 827 ili putem mejla ‪ Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.