Vučićeva priča o predistražnom postupku - primer nedopustive, nezakonite prakse

Datum kreiranja: utorak, 19 jun 2018

goran ilic o predistraznomMa koliko bila važna buduća rešenja Ustava Srbije za umanjenje političkog uticaja na rad sudova i javnih tužilaštava u procesu njihovog izbora i razrešenja, još je bitnije da se uspostavi sistem u kojem će javni tužioci zaista voditi krivične istrage i obaveštavati javnost o tome, a u šta se neće mešati nosioci političkih funkcija, poput ministra unutrašnjih poslova, premijera i predsednika. Ta praksa je mnogo bolje merilo da se utvrdi postoji li napredak u vladavini prava, od bilo koje izjave i popisa (ne)ispunjenih obaveza normativnog karaktera. 

Na to je ukazao i poverenik za samostalnost unutar Državnog veća tužilaca Goran Ilić, koji je izjavio da konferencije za novinare i izjave najviših državnih zvaničnika o tome do kakvih informacija se došlo u predistražnom postupku u slučaju nestanka novinara Stefana Cvetkovića, predstavljaju pravi primer "nedopustive" prakse koja je "oprečna zakonu".

"Veoma je čudno da o preduzetim radnjama u postupku kojim rukovodi, javnost ne obaveštava javni tužilac, već funkcioneri koji po logici stvari i zakonu ne bi trebalo da imaju puna saznanja o radnjama preduzetim u predistražnom postupku. Kada se uporede brojne informacije koje su izneli državni funkcioneri na konferenciji za novinare sa izjavom nadležnog javnog tužioca, stiče se utisak da nadležni javni tužilac ima veoma skromna saznanja o postupku kojim rukovodi", rekao je Ilić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima takva praksa je ne samo suprotna zakonu, već ugrožava poverenje javnosti u rad javnog tužilaštva i stvara utisak da se predistražni postupak ne sprovodi po Zakoniku o krivičnom postupku. Podsetio je da, prema Zakoniku o krivičnom postupku javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, što znači da svi učesnici tog postupka postupaju po nalozima javnog tužioca i bez odlaganja ga obaveštavaju o tome šta su preduzeli.

Zakonik ne poznaje mogućnost da bilo ko drugi, sem javnog tužioca, izdaje naloge organima sa policijskim ovlašćenjima, da vrši uvid u podatke i obaveštenja, prikuplja i analizira dobijene dokaze, objasnio je Ilić.