Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Imaju para "Putevi"

Datum kreiranja: petak, 27 jul 2018

n1 put banjaniJeste problem to što državno preduzeće nezakonito troši novac za izgradnju lokalnog puta. Da je to učinjeno zbog toga što je direktor preduzeća podmićen ili zato što hoće da podigne sebi zadužbinu u rodnom selu, to bi bila samo korupcija. Da je ova odluka doneta tako što bi za jednokratno zadovoljenje privatnog interesa bili izmenjeni propisi, to bi onda bilo i zarobljavanje države. Kada se odluka o tome na šta će se koristiti javna sredstva donosi po milosti vladara, bez obzira na ono što piše u propisima, onda nestaju neke od bitnih odlika države.

 U slučaju izgradnje seoskog puta u selu Donji Banjani, zaseoku Petrići, zna se vrednost izvedenih radova, ali ne i pravni osnov da do njih dođe. Nesporno je da su radovi finansirani ili čak i izvedeni od strane JP Putevi Srbije. Međutim, to preduzeće nema pravni osnov da izvodi radove lokalnih puteva, već je to u nadležnosti lokalnih samouprava. Kontradiktorne informacije su zabeležene o poreklu sredstava za izvođenje ovih radova, ali one i nisu naročito bitne. Sasvim je svejedno da li je put plaćen od putarine ili od budžetske pozajmice, suština je u tome da ga JP Putevi Srbije ni u jednom slučaju nije smelo da troši sredstva za ovu namenu.

Nije do kraja vidljivo da li su zarad ovog kršenja zakona menjani neki akti, ali sudeći po izjavama zvaničnika i dostupnom materijalu, izgleda da nisu. Naime, nismo uspeli da pronađemo bilo kakvu informaciju o ovoj nabavci na Portalu javnih nabavki. Donji Banjani se pominju, ali samo kao tačka na trasi budućeg autoputa. Nema naznaka ni da je zarad realizacije ove namene promenjen status seoskog puta, npr. u regionalni, pa da se uspostavi nadležnost republičkog javnog preduzeća za asfaltiranje.

 Ono što se zna, a što je nesumnjivo bitno za ovu priču jeste da je predsednik Vučić 30. marta na svečanosti povodom probijanja tunela na koridotru 11 susreo meštanina Slobodana Perića koji se požalio da nema asfalt u selu i obećao mu da ću put asflatirati Putevi jer im je prebačeno 1,2 milijarde dinara: "Gde je Drobnjak? Drobnjak, nađite način, dobili ste pare!".

Ovo obećanje je ispunjeno. Naravno, lepo je to što je asfaltiranjem ove seoske deonice olakšan život jednom broju sugrađana.Problem je u tome što pomoć na jednoj strani neminovno znači da neće biti moguće da se pomogne na nekoj drugoj. Kada bi Putevi Srbije umesto autoputa asfalitirali puteve po okolnim selima, pomoglo bi se mnogima, ali bi se opet opravdano postavilo pitanje prioriteta i redosleda. Zato i postoje planovi, da bi na ta pitanja odgovor mogao uvek da bude jasan.