Vlast ćuti o preuzimanju beogradskog aerodroma

Datum kreiranja: sreda, 10 oktobar 2018

RFE aerodromFrancuska kompanija "Vansi Aerodromi" (Vinci Airports) još nije uplatila naknadu za koncesiju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", o čemu je ugovor sa Vladom Srbije potpisan pre šest i po meseci. Nije preuzela aerodrom, a nije ispunjeno ni obećanje premijerke Srbije Ane Brnabić, dato krajem prošle godine, da će koncesioni ugovor i svi njegovi aneksi biti javni.

Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nisu na svojim internet stranicama objavili ugovor.

Radio Slobodna Evropa još nije dobila odgovore sa te dve adrese na pitanja do kada je (bio) rok da "Vansi" uplati koncesiju i zašto nije obelodanjen koncesioni ugovor sa tom francuskom kompanijom.

Na Zapadu su javna ona preduzeća koja moraju javno da posluju, a ne ona koja se bave javnim uslugama. To se odnosi i na javno preduzeće, odnosno, francusko akcionarsko društvo "Vansi Aerodromi", koje je pre šest i po meseci sa Vladom Srbije potpisalo ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija navodi da vlast Srbije neobjavljivanje ugovora često objašnjava time da to strani partner ne želi, što je, primerice, bio slučaj sa odbijanjem Beograda da objavi ugovor sa italijanskim Fiatom 2008. godine.

Fiat je, međutim, akcionarsko društvo listirano na berzi, pa mora javnosti pružati uvide u svoje poslovne bilanse. Isto to je i francusko preduzeće "Vansi Aerodromi", pa nema objašnjenja zašto Vlada Srbije i Ministarstvo za građevinarstvo taj ugovor još nisu obelodanili. Bušatlija objašnjava zašto strana akcionarska društva listirana na berzi ne mogu da posluju tajno.

"Zato što onaj ko ima, ko hoće da kupi ili proda njihove akcije, mora da zna kako oni posluju, tako da ona, zavisno od vrste preduzeća ili berze, moraju kvartalno ili šestomesečno da daju svoje bilanse i da sve svoje odluke, dakle, i ugovore, javno prikazuju. Njihovi ugovori su javni svuda u svetu, osim kod nas. Kompanija 'Vansi', kao vlasnik firme „Vansi Aerodromi“, jeste na berzi i morala bi javno da prikazuje svoje bilanse. Međutim, kada takve kompanije dođu u zemlju gde ne moraju ništa jer nema valjanih zakona ili se, ako ih ima, oni ne poštuju, onda gledaju da dobro prođu", kaže Bušatlija.

Predstavnici Vlade Srbije i francuske kompanije "Vansi Aerodromi" potpisali su 22. marta ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina. Francuska kompanija je pobedila na tenderu za koncesiju sa cenom od 501 milion evra, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je planirano da prihodi od koncesije beogradskog aerodroma i investicija u narednih 25 godina budu 1,5 milijardi evra, a da se posle 25 godina aerodrom vraća u vlasništvo Srbije.

U javno-privatnom partnerstvu i koncesijama nema jasnih procedura, sankcija, niti nadzora sprovođenja ugovora, a odomaćena je praksa da je oznakom "poverljivo" od javnosti moguće sakriti mnogo toga, navodi se u analizi nevladine organizacije Transparentnost Srbija. Transparentnost već godinu i po dana od resornog ministarstva i Vlade traži uvid u koncesioni ugovor i studiju opravdanosti za koncesiju aerodroma "Nikola Tesla"

Odgovora nije bilo, pa je Transparentnost uputila tužbu Upravnom sudu.

"Naša tužba se odnosi na nedostavljanje studije o opravdanosti. To je procedura koju smo morali da primenimo jer nije bilo moguće dobiti te dokumente. Takođe, pošto je reč o Vladi, ne postoji zakonska mogućnost ulaganja žalbe Povereniku za pristup informacijama od javnog interesa", kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Sud je Vladi naložio da odgovori i ona je to tek tada učinila, ali tako što je saopštila da je sve tajna i da ne može ništa da da.

"Nakon prve tužbe je Vlada obavezana da odgovori, ali smo dobili negativan odgovor, pa smo podigli novu tužbu, ali po njoj još nismo dobili odgovor suda", kaže Nenadić.

Uoči procedure odabira koncesionara premijerka Srbije je obećala transparentnost ugovora.

"Mogu da garantujem da će koncesioni ugovor biti javan. I aneksi će biti javni", rekla je Ana Brnabić 8. decembra 2017. godine.

Aktuelni Zakon o javno-privatnom partnerstvu, kako ukazuje analiza Transparentnosti Srbija, ostavlja prostor za korupciju i ne predviđa bilo kakve kaznene sankcije.

Autor: Branka Trivić, https://www.slobodnaevropa.org/a/vlast-%C4%87uti-o-preuzimanju-beogradskog-aerodroma-/29532634.html