Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Pitajte Blerov institut ko ga plaća da savetuje Vladu Srbije

Datum kreiranja: ponedeljak, 10 decembar 2018

insajder blerPremijerka Srbije Ana Brnabić ne želi da otkrije ko plaća Institut Tonija Blera da savetuje Vladu Srbije, uprkos njenom nedavnom obećanju na konferenciji za novinare da će Insajderu dostaviti tu informaciju. Međutim, umesto traženog odgovora, pet dana kasnije je iz kabineta premijerke poručeno da informacije o finansiranju Insajder potraži u Blerovom institutu.

Ni posle nedelju dana od otkrića da Institut za globalne promene Tonija Blera, nekadašnjeg britanskog premijera, traži dva viša savetnika u Vladi Srbije koji će biti zaduženi za „visoko prioritetne projekte Vlade“ i „podršku državnim zvaničnicima u odnosima sa javnošću“, nije poznato na koji način je angažovan Blerov institut, kao ni ko ga plaća niti ko bi trebalo da plaća savetnike za koje su raspisali konkurs.

Na pitanje Insajdera da li postoji ugovor između Vlade Srbije i Instituta i koliko je vredan, premijerka Ana Brnabić je pre šest dana na konferenciji za novinare odgovorila da se za to ne izdvaja ni dinar iz državnog budžeta. Ona tada nije htela da otkrije ko plaća Blerov institut da savetuje Vladu, uz napomenu da će njen kabinet proslediti odgovore Insajderu u razumnom roku.

Međutim, u odgovorima, koji su Insajderu dostavljeni u nedelju, nema nijednog novog detalja o saradnji Vlade i Blerovog instituta.

„Institut Toni Bler ima kontinuiran projekat u Srbiji koji pomaže u pružanju javnih usluga. Projekat je deo šireg neprofitnog rada Instituta koji podržava vlade širom sveta. Projekat se ne finansira iz budžeta Republike Srbije“, piše u odgovoru koji je Insajder dobio iz kabineta premijerke.

U njemu se još navodi da se za „informacije o finansiranju projekta Insajder obrati Blerovom institutu“, mada je upravo Vlada Srbije dužna da dostavi te podatke, dok Institut nema nikakvu zakonsku obavezu.

Novinari Insajdera su i od Blerove organizacije, koja je konkurs za savetnike objavila na svom zvaničnom sajtu, tražili odgovore na ista pitanja, ali im je rečeno da se oni više neće oglašavati na tu temu.

Od kabineta predsednice Vlade Insajder je tražio i ugovor koji je sklopljen sa Institutom, ali nam nikakav dokument iz njenog kabineta nije dostavljen.

Minić: Nema besplatnog ručka, ne postoje ni besplatni savetnici

Zlatko Minić, saradnik Transparentnosti Srbije i bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je evidentno da postoji kontinuirana i dugogodišnja volja da se sakriju podaci ko su sve savetnici u Vladi, a posebno ugovori o njihovom angažovanju.

„Nije samo pitanje da li se oni plaćaju iz budžeta, nego ko ih plaća, ako ih ne plaćamo mi. To je vrlo važno pitanje da vidimo kakvi su to filantropi koji plaćaju, odnosno poklanjaju nešto Vladi Srbije, da vidimo da li slučajno imaju neke druge poslove. To je izuzetno važno pitanje. Nema besplatnog ručka, ne postoje ni besplatni savetnici“, kaže Minić i dodaje da Transparentnost Srbije već četiri godine čeka na podatke o savetnicima predsednika Vlade, prvog potpredsednika i ministara.

On dodaje da je sve to u suprotnosti s onim što predsednica Vlade proklamuje.

„Ona često voli da upotrebljava reč ’transparentnost’ i ’otvorenost’. Čak je jednom u odgovoru, kada joj je ukazivano na neke probleme u medijima, navela kako Vlada ispunjava sve svoje obaveze“, ističe Minić.

Brnabić: Samo sam nastavila praksu koju je započeo Vučić

Govoreći o konkursu Blerovog instituta za dva više savetnika u Beogradu, premijerka Ana Brnabić je ranije rekla da je Institut angažovan u formi „deliviri junita“ još u vreme Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila njegovu praksu.

„Deliviri junit radi na najbolji mogući način. Pomaže Vladi i svim resornim ministarstvima da bi neke od najboljih projekata isporučili“, navela je premijerka.

„Deliviri junit“ uveden je uveden je u Vladu 2015. godine, kao poseban način rada koji je trebalo da unapredi efikasnost rada svih ministarstava. Tada je u medijima navođeno da je sadašnja premijerka Ana Brnabić postavljena na čelo Deliveri junita. Kako su mediji pisali, iza tog projekta stajala je organizacija "Toni Bler asošijets“. Do danas, međutim, nisu otkriveni detalji kako je Blerova organizacija dogovorila saradnju s Vladom Srbije, na koji način je regulisana, kao ni ko je konkretno plaća. Nisu poznati ni rezultati te saradnje.

Priča o angažovanju Blera, nakon višegodišnjeg zatišja, aktuelizovana je pre dva meseca, kada je londonski Tajm objavio da nekadašnji britanski premijer lobira u ime Srbije. U tekstu pod nazivom „Etnička podela koja bi mogla da vrati rat na Balkan“, taj britanski list je objavio da je Bler razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i pozvao je da preispita protivljenje podeli Kosova.

Te navode su negirali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Blerov institut.