Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Vlast nije spremna da se bori protiv endemske korupcije

Datum kreiranja: sreda, 12 jun 2019

okrugli stoSrbija je zemlja endemske korupcije, koja ugrožava funkcionisanje društva, ali vlast nije spremna da se protiv toga istinski bori, niti da izgradi sistem transparentnog upravljanja, ocenjeno je na okruglom stolu posvećenom javnosti rada državnih i lokalnih javnih preduzeća koji je u Novom Sadu organizovala Transparentnost Srbija.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić ukazao je da je, posle brojnih primedbi iz civilnog sektora, u drugom Nacrtu izmena i dopuna zakona o informacijama od javnog značaja izbačeno prvobitno sporno rešenje kojim je bila predvidjena mogućnost da državni organi pokreću postupke protiv poverenika za informacije od javnog značaja.

Medjutim, kako je istakao, i dalje je zadržano je “veoma opasno rešenje” da se državna preduzeća registrovana kao društva kapitala, odnosno akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, izuzmu iz primene zakona.

"Tu odredbu smatramo veoma opasnom i potencijalno izuzetno štetnom, jer bi gradjani ostali uskraćeni mogućnosti da uopšte pitaju kako se troši javni novac u tim preduzećima, koja ujedno raspolažu najvećim javnim sredstvima, kao na primer Srbijagas", istakao je Nenadić.

On je naveo da nije samo trošenje javnog novca ono što predstavlja podatke od javnog značaja, već da gradjanima mora biti omogućeno da pitaju i za kvalitet usluga koje ispostavljaju javna preduzeća i druga pitanja.

Naveo je kao primer brojna pitanja gradjana koja su u javnosti upućivana oko prodaje Luke Novi Sad, a medju kojima su bila i ta da li je ta privatizacija opravdana, da li ta luka vredi više od ponudjene cene, da li joj je potreban bolji menadžment… Dodao je da bi na sva ta pitanja oni morali da dobiju odgovore.

"Drugi primer je nedavna odluka jednog komunalnog preduzeća iz Užica o isplati naknada radnicima za odlazak na miting u okviru kampanje 'Budućnost Srbije'", naveo je on.

Šabić: Građani imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je da je predloženo rešenje o izuzimanju društava kapitala iz primene zakona o pristupu javnim informacijama u "najmanju ruku kontroverzno", jer bi to značilo, kako je naveo, da na primer Srbijagas ne bi morao da odgovara na pitanja od interesa javnosti, ali da bi BIA morala.

"Oni koji upravljaju velikim novcem nikako ne bi smeli biti izuzeti iz primene ovog zakona. Ako ovo prodje, dobićemo hiperprodukciju društava kapitala, jer će se svi samo preregistrovati", upozorio je Šabić.

On je istakao da Srbija ima "hronični problem korupcije", te da je prema ocenama medjunarodnih institucija koje mere indeks korupcije, na nivou najkoruptivnijih latinoameričkih država.

"Pa, valjda u ovoj zemlji imamo gradjane, a ne podanike, koji plaćaju porez i imaju pravo da znaju kako se njihov novac troši", poručio je Šabić.

Dodao je da i poslednji Izveštaj Evropske komisije naglašava postojanje korupcije u Srbiji, ukazujući da su te ocene veoma važne za ozbiljne strane investitore koji nas zato izbegavaju.

"Ne govorim o sivom kapitalu, već ozbiljnim investitorima koji traže uredjeno tržište i nezavisno pravosudje, a takvi investitori ovde ne dolaze, već oni koji se mame subvencijama", istakao je Šabić.

On je podsetio da je u oko 90 posto podnesaka kancelariji Poverenika u njegovom mandatu bilo vezano za ignorisanje takvih zahteva za informacije od strane državnih organa, nespremnih na transparentnost rada.

Prema njegovim rečima, ključni problemi bili su ti što posledice mera i kazni koje je izricao Poverenik nisu osetili odgovorni u državnim organima i javnim preduzećima, jer su kazne isplaćivane iz javnih sredstava.

"Srbijagas je tako isplaćivao milionske kazne, ali tražene informacije nije dao", rekao je Šabić.

Na konferenciji je ukazano i na nedopustiv odnos vlasti prema pitanju izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji još uvek nije izabran iako je prethodnom mandat istekao još krajem prošle godine.

U okviru okruglog stola "Javnost rada preduzeća u vlasništvu države i gradova" održana je i radionica na kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih javnih preduzeća u Novom Sadu, civilnog sektora i novinari koji izveštavaju o korupciji.