Javna rasprava o Lokalnom antikorupcijskom planu za grad Vranje

Datum kreiranja: ponedeljak, 22 jul 2019

Vranje javna raspravaJavna rasprava o revidiranom Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana za grad Vranje održana je u velikoj sali Skupštine grada. Po rečima zamenika gradonačelnika Nenada Antića, koji je i predsednik Radne grupe, proteklih meseci vršeno je usklađivanje ovog dokumenta sa modelom koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije. ,,LAP nije represivni dokument, već preventivni antikorupcijski mehanizam koji bi trebalo da utiče na rad lokalne vlasti kako bi sve odluke bile donošene na osnovu jasnih kriterijuma. Nadamo se da će Skupština usvojiti LAP do septembra, a da će proces izbora članova LAF- a  biti završen do kraja godine’’, rekao je zamenik Antić.

Reviziju Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana, Vranje je radio u saradnji sa USAID i Transparentnost Srbije. ,,Pružili smo stručnu podršku u reviziji ovog dokumenta, a prvi korak nakon usvajanja LAP – a je formiranje LAF –a, nezavisnog tela od gradske vlasti, koje će pratiti primenu usvojenog lokalnog antikorupcijskog plana. LAF bi trebalo da bude nezavisni kontrolor vlasti’’, istakao je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.

Zamenica. direktora USAID Projekta za odgovornu vlast Ana Martinović naglasila je da se revizija LAP- a odvija u okviru tog Projekta, a da je cilj odgovorna vlast na lokalnom i centralnom nivou. Izrada novog sajta grada i budžetskog portala, koji su u toku, predstavljaju primer dobre prakse za ostale lokalne samouprave, naglasila je ona.