Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Sudiji Miodragu Majiću nagrada "Verica Barać"

Datum kreiranja: četvrtak, 26 decembar 2019

majic nagradaSudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću Savet za borbu protiv korupcije uručio je nagradu "Verica Barać" za pojedinačni doprinos borbi protiv korupcije.

Majić je izjavio da nagrada dolazi u vreme kada je "srpsko društvo na najnižoj lestvici borbe protiv korupcije" i da "Srbiju očekuju još teža vremena".

U obrazloženju nagrade, pročitanom na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije, Savet je naveo da se Majić istakao u borbi za nezavisnost pravosuđa i da je "istaknuti protivnik kaznenog populizma".

Majić je zahvaljujući za nagradu kazao da danas u Srbiji ima afera državnih zvaničnika, marginalizacije kontrolnih tela i da je "blizu krah pravne države".

"Siguran sam da nas očekuju još teža vremena", rekao je Majić.

Nagrada je ustanovljena 2011. godine i do sada su je dobili Rodoljub Šabić, Zagorka Golubović, Vladimir Radomirović, Danica Vučenić, radio-emisija "Talasanje", Predrag Koraksić - Koraks, Dušan Teodorović, Dušan Petričić i nedeljnik "NIN" i njegov urednik Milan Ćulibrk.

Verica Barać je na čelu Saveta bila od 2003. do smrti marta 2012. godine.

Milićević: Borba protiv korupcije na nezadovoljavajućem nivou

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije dr Miroslav Milićević ukazao je da se borba protiv korupcije u Srbiji i dalje nalazi na nezadovoljavajućem nivou, na šta je u izveštajima o napretku Srbije u evrointergracijama upozorila i Evropska unija. Milićević je na dodeli nagrade "Verica Barać" za borbu protiv korupcije podsetio kako se za 24 sporne privatizacije kaže da su rešene, a - nisu. Istovremeno, postavio je i pitanje ko je od velikih igrača kažnjen i kome je oduzeta nezakonito stečena imovina? 

On je podsetio na reči nekadašnje predsednice Saveta Verice Barać da smo "država zarobljena u okovima korupcije", i dodao da je zabluda da prelazak iz autoritarne vlasti u demokratiju znači smanjenje korupcije. Milićević je istakao da reforma pravosuđa u Srbiji 2009. godine nije bila dobro pripremljena. Tužilačka istraga nije dala očekivane rezultate, jer se pokazalo da tužilaštvo jeste samostalno, ali nije nezavisno, kaže Milićević i dodaje da se građani sve više žale na neaktivnost tužilaštva i pored velikog broj afera. 

On je ukazao da u novom Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije odnosno za prevenciju korupcije, nisu rešena neka bitna pitanja, poput funkcionerske kampanje. 

Upozorio je i na ograničenja u radu Saveta za borbu protiv korupcije, koji se odnose i na problem dostupnosti informacija, koje se veoma teško dobijaju i od javnih preduzeća, ali i od pojedinih državnih organa. Pokazatelj da Srbija u borbi protiv korupcije nije dovoljno uradila je i njen pad na rang listi Transparensi internešenela (Transparency International) za 2018. godinu i to sa 77. na 87. mesto, među 180 država. 

Milićević je istakao da je Zakon o uzbunjivačima ocenjen kao dobar, ali je praksa pokazala drugačije rezultate. 

Kod nas se više govori o tome da li neko ima status uzbunjivača, od toga li da je ukazao na nepravilnosti. Tu je i problem sa definisanjem šta je poslovna tajna, kao i sa pitanjem netransparentnosti ugovaranja, rekao je Milićević. 

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije posebno je ukazao da su slobodni mediji ključni igrač u borbi protiv korupcije, ali da je analiza Saveta iz 2011. godine pokazala je da su svi mediji koji su bili saveznici u borbi protiv Miloševićevog režima nestali, a da 18 od 30 medija od nacionalnog značaja ima prikriveno vlasništvo. 

Izveštaj iz 2014. godine pokazao je da se situacija sa medijima dodatno pogoršala i po pitanju prikrivenog vlasništva, ali i po pitanju netransparentnog finansiranja. Zabrinjavajuća je i auto cenzura novinara, ali i tabloidizacija ključnih medija, istakao je Milićević.