Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Informatori opština i dalje nepouzdani

Datum kreiranja: četvrtak, 19 novembar 2015

grafikonGradovi i opštine, kao i drugi organi vlasti, imaju zakonsku obavezu da objavljuju informatore o radu, ali je nekažnjeno ne poštuju. TS je sprovela "mini-istraživanje", u okviru kojeg smo snimili stanje u pogledu objavljivanja budžetskih podataka. 

Manje od jedne petine gradova i opština je ažuriralo informator u poslednjih mesec dana, kao što nalaže Uputstvo Poverenika, a relativna većina (38%) je to učinila poslednji put u prvoj polovoini ove godine.

Podatke o izvršenju budžeta za celu prethodnu godinu je na ovom mestu objavilo samo 11 od 169 lokalnih samouprava. Usvojeni budžet za 2015. godinu se, dva meseca pre njenog isteka može naći kod nešto više od polovine opština.

Podaci o izvršenju budžeta u ovoj godini su poražavajući. Oni su pronađeni samo u deset informatora, a tek u četiri slučaja su ažurirani do kraja septembra (Zaječar, Palilula -Niš, Doljevac, Vladičin Han).

Ove godine su gradovi i opštine izrađivali prvi put programski budžet. Međutim, nefinansijski indikatori (npr. broj đaka koji pohađaju škole finansirane iz lokalnog budžeta), pronađeni su u svega šesnaest slučajeva.

Ni način prikaza informacija o budžetu nije naročito pogodan za građane. Da bi se bolje razumeli novčani tokovi, preporučljivo je uporedo prikazati pojedine troškove za nekoliko poslednjih godina. Međutim, na takav način su postupile samo četiri lokalne samouprave.