Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Fiskalna strategija u dubokoj senci

Datum kreiranja: ponedeljak, 30 novembar 2015

Ministarstvo finansija i privredeZa vikend je neopaženo (možda zbog slučaja „državni udar“ i „poligraf“, a možda bi i inače), prošla vest da je u subotu Vlada Srbije „usvojila Fiskalnu strategiju za 2016. godinu sa projekcijama za 2017. i 2018. godinu“. Ovaj dokument, koji je, kako se kaže, usvojen u subotu, u ponedeljak ujutro nije bilo moguće pronaći na Vladinom veb-sajtu. Pošto su ministri došli na posao za vikend radi ovog hitnog posla, i pošto se na sednicama Vlade razmatraju elektronski dokumenti, trebalo je da o svemu tome obaveste i veb-administratora, kako bi i građani mogli da se upoznaju sa tim aktima.

Ova sitaucija se redovno ponavlja sa svim aktima koje Vlada usvoji na svojim sednicama – neki od njih se objavljuju i nedelju dana nakon usvajanja. Kod Fiskalne strategije problem je veći, i to na dva načina. Prvi je taj što ni prethodne verzije ove strategije nisu objavljene (npr. u rubrici „predlozi i nacrti“ na sajtu Ministarstva finansija). Drugi je taj što usvajanje Fiskalne strategije na kraju novembra predstavlja ozbiljno probijanje rokova/kršenje Zakona o budžetskom sistemu, koji nalaže sledeće:

„(8) 15. jun - Vlada usvaja Fiskalnu strategiju i dostavlja je Narodnoj skupštini na razmatranje, kao i lokalnoj vlasti;“