Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Država Juri, Jura državi?

Datum kreiranja: petak, 29 april 2016

jura danasKlasičan scenario korupcije je onaj u kojem predstavnik firme koja krši zakon podmićuje inspektora kako ovaj ne bi konstatovao tu nepravilnost. Scenario se može nadograđivati na razne načine – npr. da inspektor nikad i ne dobije mito, već da se stvar „završi na višem nivou“, npr. kod ministra, predsednika opštine ili šefa partije.

Da li je, međutim, korupcija ukoliko korist za sebe ne uzme ni inspektor, ni ministar, ni šef partije, već ona ostane državnom organu ili široj zajednici, a da zatim inspekcije progledaju kroz prste takvom donatoru? Štaviše, mnogi postavljaju pitanje da li državni organ koji je primio takvu donaciju uopšte može da bude objektivan kada kontroliše poklonodavca.

U Srbiji, pokloni fizičkih i pravnih lica državnim organima nisu zabranjeni niti ograničeni, a upitno je da li postoje ograničenja i pravila o rešavanju sukoba interesa koja bi se odnosila na potonju kontrolu tih organa. Naravno, postoje i neki slučajevi gde ne bi bilo teško ustanoviti povredu zakona, čak i ako ona nije korupcija već neko drugo krivično delo (npr. neki drugi vid zloupotrebe službenog položaja ili ucena).

 Na sva ova razmišljanja pobuđuju informacije iz teksta (http://goo.gl/CBjVh3) o navodnom kršenju prava radnika u fabrikama firme „Jura“ u Leskovcu, Kragujevcu i Nišu, i izjave o navodnoj povezanosti načelnika niškog inspektora sa tom firmom i o tome da je inspekcija rada dobila četiri automobila od ove firme.  U konkretnom slučaju je za sada sporno u kojoj meri su prava zaposlenih narušavana, a u saopštenju Ministarstva rada se navodi da „prilikom inspekcijskog nadzora niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili". Pored utvrđivanja pune istine u vezi sa svim ovim pitanjima, ovaj slučaj bi trebalo da posluži kao podsticaj za razmišljanja o promenama u regulativi o sukobu interesa koja je u toku (izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije), ali i u vezi sa funkcionisanjem Zakona o uzbunjivačima, ali i drugim antikorupcijskim mehanizmima na mestu susreta privatnog i javnog sektora.