Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Donacije, inspekcije i sakrivanje podataka

Datum kreiranja: subota, 16 jul 2016
jura danas sabicKad god se o nečemu kriju podaci, kao u slučaju inspekcije u fabrikama Jure i poklanjanja automobila inspekciji, kada je Ministarstvo odbilo da dostavi kopije dokumenata novinarima, to sumnje samo jača ili potvrđuje. U konkretnom slučaju, sumnja bi mogla da ide u pravcu zaključka da ovde nije reč samo o sukobu interesa koji izgleda kao da utiče na postupanje državnog organa, već da se taj sukob interesa konkretizovao u nesavesnom postupanju. Na ruku takvim zaključcima idu i činjenice da se pitanje donacije otvorilo tak nakon što su se se pojavile tvrdnje o lošim uslovima rada zaposlenih u kompaniji Jura i nereagovanju Inspekcije rada, nakon čega je ministar rada tvrdio da je Inspekcija bila u Juri i da nije registrovala bilo kakve probleme, dok je premijer Vučić upozoravao da se "medijskim potenciranjem" problema odvraćaju novi investitori.
 
U celom tom kontekstu, na prvi pogled ohrabrujuće, ali u svakom slučaju apsurdno zvuči najnovija izjava ministra Vulina. Kako mediji prenose, on je „izjavio da će poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dobiti informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama "Jura" u Rači, Nišu i Leskovcu, koje je tražio, da će se Zakon sprovoditi, a ako je neko propustio da ispuni svoju zakonsku ulogu za to će biti kažnjen. Svaki put kada nam se neko obrati odgovorićemo u skladu sa zakonom". Informacije u ovom slučaju nije tražio Poverenik, nego novinar. Potpuno je očigledno da je „neko“ propustio da ispuni svoju zakonsku ulogu (ministar ili službenik koga je odredio da postupa po zahtevima), a takođe je izvesno da zbog toga neko po zakonu mora biti prekršajno kažnjen (odgovorno lice u organu, to jest, najverovatnije, upravo sam ministar Vulin), a uz njega može i još neko, disciplinski, zbog povrede radne dužnosti.
Što se slučaja Jura tiče, podsećamo da je u maju Insajder objavio dopis Jure (https://goo.gl/8miwwN) u kojem je potvrđeno da su 2013. godine poklonili dva automobila na zahtev Inspekcije rada.
 
TS je potom u saopštenju (http://goo.gl/1pk1bm) ukazala da je time prekršen zakon o donacijama koji zabranjuje da se kao donacija dodeljuju, odnosno primaju putnički automobili, kao i usluge, novac, hartije od vrednosti, imovinska i druga prava. Svedoci smo, međutim, da su i drugi državni organi primali automobile kao donaciju i izvesno je da ovu odredbu treba preispitati.
Mnogo veći problem jeste dodeljivanje donacija organima koji vrše kontrolu donatora, kao što je u konkretnom slučaju inspekcija. Još je gore kada državni organi traže donaciju, što je svojevrsna iznuda mita. A vrhunac je kada se donacija traži od firme koja je od države dobila subvenciju.
Agencija za borbu protiv korupcije podržala je inicijativu TS da se ova oblast uredi i sredinom juna Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije podnela inicijativu za dopune Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći (http://goo.gl/9IQ0DL)
Pored uređenja pitanja sukoba interesa odnosno uvođenja zbrane da fizička i pravna lica daju donaciju organu javne vlasti koji treba da vrši nadzor, inspekcijsku kontrolu, odlučuje o pravima, obavezama i interesu tih lica, Agencija je podržala i drugu inicijativu TS.
Reč je o predlogu da se uspostave kontrolni mehanizimi za ispitivanje opravdanosti i isplativosti donacija organima javne vlasti, kao i za praćenje namenskog korišćenja sredstava donacija, čiji bi cilj trebalo da bude ispitivanje da li u svakom konkretnom slučaju donacija organu javne vlasti nosi sa sobom neke prikrivene troškove, koji prevazilaze vrednost same donacije, te da li se sredstva donacija namenski koriste .
Treću inicijativu Agencija smatramo takođe korisnom - formirati jedinstveni javni registar, kao elektronsku bazu, koji bi sadržao podatke o svim donacijama organima javne vlasti i njihovom korišćenju.