Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Antikorupcijsko pravno savetovalište

Datum kreiranja: nedelja, 17 jul 2016

alacU okviru naše organizacije već 10 godina postoji  Antikorupcijsko pravno savetovalište (ALAC ). Cilj savetovališta je  da se poveća učešće građana u borbi protiv korupcije, i da se poveća kako broj prijavljenih, tako i broj rešenih slučajeva korupcije. Savetovalište prima pozive od građana koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotrkiju.

Građanin bira da li će ostati anoniman ili ostaviti svoje podatke. Volonteri iz savetovališta beleže sporne situacije ili probleme na koje građani ukazuju i u najkraćem mogućem roku, nakon konsultacija sa stručnjacima, upućuju građane koje korake mogu da preduzmu, sami ili u saradnji sa Savetovalištem, kako bi se problemi rešili.

Savetovalište je pokrenuto 2006. godine. Tokom 2015. godine imali smo više od 2100 inicijalnih kontakata (poziva na telefon 0800 081 081, mejlova primljenih na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , ličnih kontakata i sl). Najviše ih je bilo u vezi sa pravosuđem i advokaturom (gotovo 400), inspekcijama (oko 240), lokalnim vlastima (oko 200) i građevinskim dozvolama i legalizacijom (160).

Otvoreno je oko 420 novih slučajeva (69 slučajeva u vezi sa pravosuđem i advokaturom, 40 u vezi sa zdravstvom, 37 sa lokalnim  vlastim, 36 javnim nabavkama, 34 inspekcijama i 33 javnim preduzećima).

Statistike, a ponekad i zanimljive pojedinačne slučajeve redovno predstavljamo u našem Biltenu, koji objavljujemo svakog ponedeljka (http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/publikacije/bilten)

Za prošlu sedmicu izdvojili smo slučaj Ane Jovanović iz Negotina, koja nam se javila ukazujući na nezakonitost rešenja o otkazu ugovora o radu. Stranka je bila zaposlena u Turističkoj organizaciji opštine Negotin, te je u odlukom upravnog odbora njeno radno mesto ukinuto i nije predviđeno novom sistematizacijom. Gospođa Jovanović se obratila TO i zatražila informacije o kriterijumima za utvrđivanje viškova (kako predviđaju zakon i pravila koja regulišu ovu materiju, što je u odgovoru potvrdilo i nadležno ministarstvo), ali odgovor TO je bio da kriterijumi ne postoje kao dokument. TS će pokušati da pribavi što je više moguće podataka i pomogne gospođi Jovanović da dođe do zaključka o tome kako je tekao kompletan proces izmene sistematizacije radnih mesta, koji je doveo do njenog otpuštanja, kao i koji su stvarni razlozi za nastale promene. U međuvremenu, došlo se do određenih podataka u vezi sa drugim nezakonitostima u radu TO, koje se odnose na druge konkurse ali i poslovne ugovore.