Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Kad je teško - "isptivanje porekla imovine"

Datum kreiranja: nedelja, 24 jul 2016

ImovinaPoliticariNiko više ne zna koja po redu najava donošenja Zakona o ispitivanju porekla imovine, ovaj put nije bila otvorena nego plasirana.

Tekst koji se pojavio u "Blicu", http://www.blic.rs/…/saznajemo-zahtev-eu-politicari…/6hwlkgg poziva se na "izvor iz Vlade Srbije".

Prosečnom čitaocu ovaj nedemantovani tekst može da zvuči logično, ali je svakome ko je više u materiji mnogo toga nepoznanica. Tvrdi se da "hitno treba da se završi zakon o poreklu imovine", zatim, da treba da se izvrše izmene u propisima o pijravljivanju imovine funkcionera, da je "EU insistirala i na praćenju podataka putem jedinstvenog identifikacionog poreskog broja za fizička i pravna lica". Najzad, tvrdi se i da je "zbog svih tih zadataka koje su morali da se predstave Briselu, Vlada Srbije 7. jula izmenila nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije".

Pisanje Zakona o ispitivanju porekla imovine je mnogo puta najavljivano, ali donošenje takvog akta nikada nije postalo deo strategija i planova Republike Srbije, niti se nalazi na spisku preporuka koje je Srbija dobila od Evropske unije. Izvor za takve najave je uvek bila vlast, kada je kroz manje ili više bombastične najave trebalo pokazati da će biti nekih krupnih promena. S druge strane, u strateškim aktima Srbije se nalazi, između ostalog, i razmatranje mogućnosti i načina za uvođenje krivičnog dela "nezakonitog bogaćenja" iz člana 20. Konvencije UN protiv korupcije, ali to nije urađeno, ni pri jednoj od izmena Krivičnog zakonika. Javnosti nikada nisu predočeni ni rezultati primene postojećih propisa (npr. poreski, koji postoje već 14 godina), a koji mogu imati slično dejstvo "ispitivanju porekla imovine".

PItanje kontrole imovine funkcionera jeste deo paketa reformi koji je ušao u planove, ali to se dogodilo još odavno, i u antikorupcijskoj strategiji iz 2013, i u svim verzijama akcionih planova za poglavlje 23 evrointegracija. Nacrt novog Zakona o Agenciji se još uvek nije pojavio - njegovo objavljivanje i javna rasprava će biti pravo mesto za raspravu o boljoj kontroli, a ne nagađanja na osnovu anonimnih izvora iz Vlade i nepotrvđenih zahteva iz EU.

I kad smo već kod EU, i njihovim zahtevima, tačno je da je Vlada Srbije na jednoj od svojih julsko-tehničkih sednica zaista izmenila Akcioni plan za sprovođenje nacionalne antikorupcijske strategije (ne i samu Strategiju). Te izmene su bile potpuno netransparentno napravljene, a uglavnom su predstavljene kao tehničke - brisanje aktivnosti koje su već ušle u drugi Akcioni plan (za poglavlje 23) i postavljanje novih rokova za pojedine aktivnosti. Da li se u tim izmenama krije još nešto dobro ili loše, za sada nije utvrđeno. Međutim, sigurno je da u tim izmenama nema ni pomena "ispitivanju porekla imovine".