Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Čuvari Skupštine u letnjem periodu

Datum kreiranja: utorak, 26 jul 2016

skupstina srbije unutraPošto izbora Vlade nema, a opet, može da ih bude svaki čas, Narodna skupština se nalazi u nedeljama u čudnoj situaciji - niti je vreme da se ide na odmore, niti radi u punom kapacitetu. Ne može se reći da se ništa ne dešava - održavaju se sednice odbora i na njima donose neke odluke, bilo je i nekih poslaničkih inicijativa (za osnivanje anketnih odbora), kao i odobrenja za vršenje drugih javnih funkcija.

Čekanje da dođe do formiranja Vlade, jeste međutim, prilika koja se retko događa, da Skupština završi zaostale poslove, za koje inače ne bi bilo dovoljno vremena. To je pre svega prikupljanje i analiza informacija o primeni postojećih zakona. U tome bi narodnim poslanicima, kako starim, tako i novim, odlična literatura mogli da budu izveštaji nezavisnih državnih organa. Za 2015. ti izveštaji nisu ni razmatrani, povodom izveštaja za 2014. nisu usvajani zaključci odbora, a povodom propusta da se reše problemi identifikovani iz izvešaja za 2013. niko nije bio pozvan na odgovornost.

Drugi izvor podataka su sama ministarstva. Ovo je prilika da se jasno sagleda šta od planova koji su bili usvojeni u doba prethodne Vlade nije ispunjeno. Izvešaji o radu Vlade, kao ni njeni završni računi se godinama ne razmatraju i ova pauza može biti dobra prilika da se poslanici za takvu raspravu dobro pripreme.