Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Demonstracija sile

Datum kreiranja: sreda, 21 septembar 2016
skero2Dobro je što je skupštinski Odbor za pravosuđe konačno predložio Skupštini Srbije da izabere kandidata novinarskih udruženja Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Istovremeno je neshvatljivo da se ni 17 meseci nakon što su Ombudsman i Poverenik za slobodan pristup informacijama predložili Vidu Petrović Škero za člana Odbora Agencije, skupštinski odbor o tom predlogu nije izjasnio.
Potpuno je jasno da nije reč o bilo kakvim proceduralinim preprekama, već o poruci koju većina šalje i u ovom sazivu - nije im po volji kandidat, a možda ni predlagači. Pri tome Odbor predlog nije odbio, čime bi se formalno stvorio uslov da Poverenik i Ombudsman eventualno predlože novog kandidata, već se o predlogu ne izjašnjava.
Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog kasacionog suda u penziji, predložena je za člana Odbora još u aprilu 2015. godine. Pojedini članovi Odbora tražili su tada dodatne informacije li da je protiv nje Agencija vodila postupak jer nije prijavila imovinu dok je bila na funkciji. Legitimno pravo, iako je reč o postupku za koji nije notirano da je primenjen ni pre ni posle toga za bilo kog kandidat ao kome je neki skupštinski odbor raspravljao. Odbor je ubrzo dobio informaciju da je izrečena mera upozorenja, a direktorka Agencije je pojasnila da se u konkretnom slučaju nije radilo o neprijavljivanju imovine, već o zakašnjenju i da izrečena mera nije prepreka za izbor na funkciju.
Ni nakon toga se, međutim, Odbor nije izjašnjavao - poslednji put je predlog bio na dnevnom redu u julu 2015. i tada je poslanik SNS Vladimir Đukanović zatražio odlaganje, navodeći da mu je potrebno vreme da se upozna sa tim predlogom.
U međuvremenu, u avgustu 2015. godine dva najveća novinarska udruženja su uspela da se dogovore o zajedničkom kandidatu, ali odbor ni taj predlog nije razmatrao. U novom sazivu Rakočević je konačno došao na dnevni red, ali je ponovo, bez obrazloženja i pomena, preskočena kandidatkinja Poverenika i Ombudsmana.
Parlament je, inače, u martu 2015. bio izuzetno efikasan kada je biran kandidat Vlade za člana Odbora Agencije. Od trenutka od kada je Vlada predložila, skupštinski odbor dao saglasnost, a parlament prihvatio predlog prošlo je manje od mesec dana, tako da je Dragan Mitrović, profesor na Pravnom fakultetu, izabran za člana odbora 10 dana pre nego što je istekao mandat prethodnom kandidatu Vlade.
 
foto: www.mc.rs