Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mehanizam prevare

Datum kreiranja: nedelja, 09 oktobar 2016
krik presudaVest da je izrečena prvostepena presuda (https://goo.gl/l37EiG) u jednom od slučajeva sada već davnih privatizacija donosi i podsećanje na jedan od mehanizama prevare – priznavanje kao „ulaganja u preduzeće“, stvari koje su višestruko niže vrednosti od ugovorenih ili od vrednosti udela u preduzeću.
Kasno stizanje pravde (ako je stvar uopšte stvar dovedena do kraja i pravično presuđena), večita upitanost da li su obuhvaćeni svi oni koji su odgovorni i gorak ukus usled okolnosti da su kakve – takve istrage pokrenute tek nekon što je upregnut i politički pritisak, i to čak iz Evropskog parlamenta samo su deo pitanja koja se tim povodom javljaju.
 
Jednako važno, ili još bitnije, jeste šta se danas dešava. Da li bi u današnje vreme bilo moguće da neko minimalnim ulaganjem stekne višestruko vredniju svojinu u preduzeću koje raspolaže javnom imovinom i da to promakne onima koji treba da se staraju o zaštiti javnog interesa? Čini se da je odgovor potvrdan. Štaviše, ne samo da se poslovanje države kod kojeg postoji očigledna nesrazmera ulaganja i podele rizika i dobiti toleriše, već vlasti takve aranžmane neretko proglašavaju za poslove od nacionalnog značaja i vrhunska postignuća!