Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Objaviti podatke kako se biraju nove sudije

Datum kreiranja: ponedeljak, 10 oktobar 2016

cekicNakon što su se u medijima pojavile uznemirujuće informacije o tome da je Visoki savet sudstva odluke  u vezi sa izborom sudija donosio bez primene propisanih kriterijuma i merila, Transparentnost Srbija zatražila je od Saveta  informacije u vezi sa postupkom provere stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudije.

Reč je o sednici održanoj 6. septembra 2016. godine na koju je TS već ukazala javnosti (https://goo.gl/zWaEc4). Na sednici su, naime, (https://goo.gl/MY97i6), razmatrani predlozi Komisije za izbor sudija, u kojima se opisuje zašto su pojedini kandidati dobri, ali se pored toga govorilo i o kandidatima koje nije predložila komisija, ali su zapeli za oko nekom od članova VSS. Iz zapisnika se može saznati da kod predlaganja kandidata uticaja imaju i neka pitanja koja nigde nisu propisana kao kriterijum, kao na primer, gde je trenutno prebivalište kandidata. Glavni zaključak je, međutim, činjenica da se vrline predloženih kandidata ne porede sa vrlinama i manama onih koji nisu predloženi.

TS je zbog toga zatražila od VSS informaciju o tome na osnovu kojih odredaba propisa je Visoki savet sudstva doneo zaključke pod rednim brojevima 2. – 12. na pomenutoj sednici.

Zatražena je i informacija da li je Odluka o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudija i predsednika sudova (SG RS br. 49/2009), koju je doneo Visoki savet sudstva, i dalje na snazi, i informacija o tome da li se navedena Odluka odnosi i na odluke koje je VSS donosio na sednici 6. septembra.

TS je zatražila i kopije dokumenata iz kojih se može videti na koji način je primenjen postupak provere stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudije (rang lista na osnovu izvršenog bodovanja).

Naime, sudeći po snimcima sa sednice resornog skupštinskog odbora, predstavnik VSS  nije izričito izjavio ni da je Odluka iz 2009. stavljena van snage, niti da je primenjena. Zbog toga TS poziva VSS da, bez obzira na postupanje po zahtevu za dostavljanje informacija, sve relevantne informacije o postupku predlaganja objavi na svojoj veb-stranici i da u svom informatoru o radu, u skladu sa obavezama iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, objasni način postupanja u vezi sa donošenjem odluka ove vrste.

Zahtev koji je TS uputila Visokom savetu sudstva

Zapisnik sa sednice VSS od 6. septembra 2016. 

vss sednica