Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Upozorenje: kupovina glasova je krivično delo ... u Austriji

Datum kreiranja: petak, 18 novembar 2016

glasacka kutijaMinistarstvo unutrašnjih poslova Austrije je upozorilo građane da je kupovina glasova krivično delo, a u vezi sa objavama pojedinih birača koji su nudili da prodaju podršku kandidatima na ponovljenim predsedničkim izborima.  

Ova vest je zanimljiva zbog brojnih građana poreklom iz Srbije koji imaju pravo glasa na austrijskim izborima, ali još više zbog činjenice da u Srbiji nije bilo nikakvog oglašavanja državnih organa u vezi sa brojnim sumnjama na to da je na izborima bilo kupovine glasova. Naime, i u Republici Srbiji je davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem krivično delo, ali delo koje prolazi bez kazne (samo jedan krivični postupak poznat široj javnosti se vodi i to za izbore iz 2012, kada je kupovina glasova bila snimljena i objavljena na TV). Razlog nekažnjivosti je odsustvo motiva kod učesnika u lažiranom glasanju da prijave slučaj zbog kojeg mogu biti kažnjeni sa jedne, i potpuna pasivnost, pre svih javnog tužioca u oktrivanju ovakvih slučajeva. 

TS je u više navrata pozivala nadležne organe da se oglase, povodom javno iznetih optužbi, navoda u štampi.

Ne samo da nema krivičnog gonjenja, nego nema ni napretka na zakonodavnom nivou. Naime, iako je Transparentnost – Srbija u brojnim prilikama tokom poslednjih osam godina dostavljala inicijative Ministarstvu pravde za dopunu Krivičnog zakonika kada je reč o ovom krivičnom delu, promena nije bilo. Naši predlozi se odnose na usaglašavanje terminologije u KZ i izbornim propisima, kao i na propisivanje krivične odgovornosti i kazne za lica koja proveravaju da li je nedopuštena pogodba o kupovini glasova realizovana.