Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Blic: Političarima državne vile za male pare

Datum kreiranja: petak, 02 decembar 2016

imovinaPredlog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada stigao je u parlament prošle nedelje. Njime se predviđa pravo na kupovinu stana u javnoj svojini. Pravo da kupe stan imaju zakupci, a koji ga koriste u skladu sa Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika državne svojine. U članu 153. Predloga zakona se precizira da će cenu stana odrediti jedinica lokalne samouprave. Kupoprodajna cena stana je u evrima, a plaća se u dinarskoj protivvrednosti. Nekretnina se može kupiti i u jednakim mesečnim ratama sa rokom do 20 godina, što znači bez kamate, piše Blic. 

Pažnju javnosti do sada su najviše privlačile atraktivne nekretnine na dobrim lokacijama kojima raspolaže DIPOS. Preciznije - 161 vila, 200 stanova, 30 poslovnih prostora i 57 garaža. Iako se ove brojke luksuznih nekretnina najčešće pominju, činjenica je da se njihov tačan broj, ali i ko su sve zakupci - skriva. DIPOS-ove nekretnine nisu jedine, već se u javnoj svojini nalaze i one koje pripadaju lokalnim samoupravama čiji je ukupan broj potpuna nepoznanica. Do ovih nekretnina u zakup su dolazili funkcioneri na vlasti, oni bliski vlasti i javne ličnosti. Obični građani se u ovu priču nisu „provukli“. 

- Mogućnost da država faktički beskamatno kreditira na 20 godina otkup stanova koji su dati na korišćenje funkcionerima nije opravdana. Ako sam dobro razumeo, u obrazloženju predloga zakona se kaže da se na taj način njima omogućava da koriste prava, a ispravnije bi bilo reći privilegiju, koju su imali neki drugi funkcioneri pre deset i više godina - kaže za „Blic“ Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnost Srbija. 

On dodaje da je „raniji otkup funkcionerskih stanova naneo veliku štetu i sada tu štetu ne treba povećavati“. - Treba izneti stanove na slobodnu prodaju ili ih zadržati kako bi se mogli dati na korišćenje ljudima koji privremeno u glavnom gradu obavljaju državne poslove - poručuje Nenadić. Cena zakupa atraktivnih nekretnina do sada je bio manji od cene po kojoj se iznajmljuje prosečan stan. Sada će cenu kupovine za privilegovane određivati lokalna vlast, a to u najvećem broju slučajeva znači - partijske kolege. 

Poslanik DS Balša Božović kaže da je istim zakonom vlast oduzela pravo zaštićenim stanarima da otkupe stanove u kojima porodice žive decenijama, a dozvolila je svojim funkcionerima da kupe stanove po bagatelnim cenama. - I nije im to što rade dovoljno, već je Grad Beograd juče izbacio zabranu po kojoj gradski funkcioneri ne mogu da koriste javnu svojinu. Dakle, promenili su tu odredbu pred usvajanje ovog zakona kako bi sada mogli da ih uzmu u zakup, a potom i otkupe - ističe Božović. On dodaje da u Beogradu ima „par stotina takvih stanova“.

Inače, ova odredba zakona koju je Vlada usvojila u direktnoj je suprotnosti sa prošlogodišnjom akcijom predsednika Tomislava Nikolića. On je Skupštini Srbije vratio na ponovno razmatranje Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije. Njime se propisuje prodaja stanova, stambenih objekata, poslovnog prostora i poslovnih zgrada, što je Nikolić ocenio neustavnim. Zasada niko nije pokrenuo pitanje ustavnosti novog zakona iako su po njemu funkcioneri privilegovani, dok prema Ustavu „svi imaju jednak položaj na tržištu“. 

Brišu se sporne odredbe

U međuvremenu je najavljeno da će sporni članovi biti izbrisani: Novim zаkonom o stаnovаnju i održаvаnju zgrаdа nijednom držаvnom funkcioneru neće biti dаtа mogućnost, niti prаvo dа, pod bilo kojim uslovimа otkupi stаn u držаvnoj svojini koji je dobio u zаkup, saopšteno je iz Ministarstva grаdjevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture.

U saopštenju se dodaje da će po nаlogu potpredsednice Vlаde Srbije i ministаrke grаdjevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаne Mihаjlović, iz Predlogа zаkonа o stаnovаnju i održаvаnju zgrаdа biti uklonjeni člаnovi 153, 154 i deo člаnа 152. koji se odnose nа pitаnje prаvа otkupа stаnovа u jаvnoj svojini.

"Nаmerа je bilа dа se ovim člаnovimа zаkonа isprаvi neprаvdа kojа je Uredbom o rešаvаnju stаmbenih potrebа izаbrаnih, postаvljenih i zаposlenih licа kod korisnikа držаvne svojine iz 2009. godine nаnetа porodicаmа čiji su člаnovi, kаo pripаdnici držаvnih orgаnа, а pre svegа MUP-а, poginuli ili su povredjeni prilikom vršenjа službene dužnosti kojom se osigurаvа bezbednost držаve i njenih grаdjаnа", dodaje se u saopštenju.

 

 

Autor teksta u Blicu: Željka Jevtić