Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Dve trećine javnih preduzeća u v .d. stanju

Datum kreiranja: subota, 14 januar 2017

politika vd jpZakonski rok za okončanje konkursa za izbor direktora raspisanih po novom  Zakonu o javnim preduzećima ističe 4. marta 

Više od dve trećine direktora javnih preduzeća u Srbiji je u v.d. stanju, pokazuje istraživanje „Politike”. Od 33 kompanije čiji je osnivač Republika Srbija, čak 23 rukovodioca trenutno se nalaze u statusu vršioca dužnosti. Neki od njih, poput Zorana Drobnjaka, v. d. direktora „Puteva Srbije”, već godinama su na poziciji privremenih rukovodilaca. Drobnjak je u v. d. stanju od 2011, a ovim preduzećem upravlja još od 2007.

Osim što je premijer Aleksandar Vučić nedavno najavio smenu loših direktora javnih preduzeća, za neke od njih, i po zakonu, vreme na ovim pozicijama curi. Preciznije, po članu 80. Zakona o javnim preduzećima, ističe i zakonski rok po kome bi javni konkursi raspisani u skladu sa ovim propisom trebalo da se okončaju. Rok za završetak ovog posla ističe 4. marta, dakle godinu dana od dana stupanja ovog propisa na snagu.

To praktično znači da će u narednih mesec i po dana, po slovu zakona, direktore na konkursu dobiti samo Elektroprivreda Srbije i „Resavica”. Jer, kako pokazuju podaci iz „Službenog glasnika”, otkako je novi Zakon o javnim preduzećima stupio na snagu, raspisana su svega dva konkursa. Javni poziv za direktora EPS-a vlada je raspisala 23. marta 2016. godine. Prethodno je smenjen direktor Aleksandar Obradović, koji je na konkursu bio izabran po starom zakonu. Posle toga vlada je imenovala v. d. direktora Milorada Grčića, koji je takođe jedan od kandidata na konkursu. Nezvanično može da se čuje da je on jedan od najozbiljnijih kandidata za direktorsku fotelju.

Njegov prethodnik Aleksandar Obradović više vremena je proveo u v.d. statusu nego na poziciji generalnog direktora. Vlada ga je za vršioca dužnosti prvi put postavila u septembru 2012. godine, nakon smene Dragana Markovića.

Inače, Obradović je smenjen 3. marta 2016. godine, dakle samo dan pre nego što je na snagu stupio novi zakon.

Rudnik „Resavica” je drugo javno preduzeće, čiji je osnivač Republika, za koje je konkurs raspisan po novom zakonu. Tačnije 30. marta 2016. godine. Na čelu ove kompanije od marta 2015. godine je v. d. direktora Stevan Dželetović. Prethodni direktor, koji je takođe bio u v.d. statusu, uhapšen je u januaru 2015. godine zbog sumnje da je primao mito, a vlada ga je zvanično razrešila u martu 2015. godine.

Kako objašnjava Zlatko Minić iz organizacije „Transparentnost Srbija”, problem je što v. d. stanje za direktore koji su izabrani po starom zakonu u praksi može da traje gotovo neograničeno.

- Jer, iako je i po starom zakonu bilo ograničeno v. d. stanje u praksi je ovaj propis kršen bez ikakvih posledica. Rukovodilac je u v. d. stanju mogao da bude dva puta po šest meseci. Primer da to nije bilo tako je upravo Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije” - kaže Minić.

Naš sagovornik podseća da je konkurs za izbor direktora (po starom zakonu) u ovoj kompaniji raspisan u julu 2013. godine. I Zoran Drobnjak je jedan od kandidata sa tog javnog poziva, ali izabranog direktora još nema.

Po novom propisu, v. d. stanje oročeno je na godinu dana. Međutim, za Minića je nepoznanica da li to znači da će posle isteka tog zakonskog roka neki novi direktor takođe moći ponovo da bude postavljen kao v. d.

U leto 2013. godine raspisan je i konkurs za „Skijališta Srbije”. Direktor još nije izabran. Prethodnog v. d. direktora Dejana Ljevnaića, vlada je razrešila u avgustu prošle godine. Tada je, opet, u v.d. status imenovan Dejan Ćika.

I „Pošte Srbije” odnedavno imaju v. d. direktora. Pošto je Milan Krkobabić podneo ostavku na poziciju generalnog direktora, 14. septembra je u v.d. status izabrana direktorka Mira Petrović.

Privremeno rukovodstvo odnedavno imaju i Elektromreže Srbije. Pošto je direktoru Nikoli Petroviću istekao mandat, za v. d. direktora postavljena je Jelena Matejić.

Jedan od malobrojnih direktora koji nikada nije bio uv. d. statusu je Dušan Bajatović. On je na čelu „Srbijagasa” još od 2012. godine. I Goran Puzović je direktor „Srbijavode” još od 2012. godine.

Po starom zakonu 15. jula 2013. godine raspisan je konkurs i za direkgora Zavoda za udžbenike. Miloljubu Albijaniću mandat je prestao u februaru 2013. godine. Vlada je tada imenovala Dragoljuba Kojčića za vršioca dužnosti. Konkurs za ovo preduzeće okončan je posle gotovo dve godine, kada je Kojčić (12. marta 2015.godine) imenovan za generalnog direktora.

I konkurs za izbor direktora Nacionalnog parka Fruška gora raspisan je u julu 2013. godine, ali procedura još nije okončanа.

Direktor „Železnica Srbije” Miodrag Stojčić izabran je na konkursu po starom zakonu. Međutim, za tri preduzeća („Srbija voz”, „Srbija kargo” i „Infrastruktura železnice”) javni pozivi koji su raspisani još pre godinu i po dana nisu okončani. Ovim kompanijama, takođe, upravljaju v. d. direkтori.

Autor: Anica Telesković