Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

A 90 hektara za Beograd na vodi?

Datum kreiranja: nedelja, 22 januar 2017

bgd errorGradonačelnik Beograda Siniša Mali obznanio je da će se ubuduće gradsko građevinsko zemljište prodaje na aukcijima, umesto po zatvorenim ponudama. "Ovo znači da više nećemo imati zatvorene ponude već aukcije, tako da će tržište određivati cenu zemljišta. Ne želimo da godinama imamo neiskorišćene lokacije, koje su potpuno neugledne i prazne, već da iskoristimo potencijale onoga čime raspolažemo. To znači i lepši grad, i više investitora", rekao je Mali.  

Gradonačelnik je zaboravio da objasni jednu „sitnicu“: na koji način je pomoglo dovođenju investitora to što je najveća lokacija u centru grada, od 90 hektara („Beograd na vodi“) ustupljena bez nadmetanja – bilo kroz aukciju, bilo kroz zatvorene ponude. Drugim rečima, ili je po Beograd i Srbiju bilo štetno potpuno isključenje tržišta kod zaključenja tog posla, u čemu je Siniša Mali bio glavni promoter, ili je štetno organizovati nadmetanja za manje atraktivne placeve.

Od obrazloženja se moglo čuti samo to da je cilj „da se izjednače uslovi otuđenja građevinskog zemljišta, bez obzira da li je nosilac prava javne svojine Grad Beograd ili Republika Srbija“. Pošto je svrha prodaje javne imovine da se ostvari što veća zarada „izjednačavanje procedura“ nije dovoljan razlog za promene. Bilo bi potrebno utvrditi koji od ta dva modela daje bolje rezultate, pa tek onda, ako je republički bolji, menjati gradska rešenja.

Transparentnost Srbija generalno u vezi sa ovim pitanjima ističe da glavni problem kod prodaje ili davanja u zakup javne imovine nije odabir postupka (aukcija ili dostavljanje ponuda), već to što nije obezbeđena dovoljna javnost podataka i predvidljivost poslovanja. Nedovoljna javnost podataka je tako nedavno demonstrirana u slučaju prodaje DIPOS-ovih stanova, tako što nisu bili objavljeni svi bitni podaci o stanovima koji su predmet prodaje.  

Kada je reč o kupovini zemljišta, čak i kada su dostupni svi trenutno važeći podaci, vrednost se drastično menja u zavisnosti od mogućnosti da se promeni pravni status (npr. poljoprivredno i industrijsko u građevinsko) ili da se uvećaju mogućnosti za izgradnju objekata. Zato su u ogromnoj prednosti kupci koji, zahvaljujući vezama sa donosiocima odluka, računaju sa tim da će izdejdstvovati povoljne izmene planskih dokumenata. Što je još gore, unapred su obeshrabreni da u nadmetanju učestvuju oni koji takve privilegovane informacije nemaju, zbog čega se postiže lošija cena čak i kada aukcija ili javni poziv nisu namešteni.  

Inače, izjava Siniše Malog se odnosi na predlog Izmena i dopuna Odluke o građevinskom zemljištu koje je usvojilo Gradsko veće Beograda.

Tim izmenama je, kako saopštava Gradska uprava, predviđeno umanjenje procenjene tržišne cene za 20 odsto u slučaju ponovljenog javnog nadmetanja, kada se na objavljeni javni oglas ne javi ni jedan ponuđač, a za 40 odsto u slučaju sledećeg nadmetanja. Osim toga, predviđeno je umanjenje cene od 30 odsto ako se plaćanje obavlja jednokratno, uplatom u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta.