Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Propuštena jedinstvena prilika za obračun sa korupcijom

Datum kreiranja: nedelja, 29 januar 2017
rfe nemanjaProgramski direktor TS Nemanja Nenadić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa govorio je o fotografijama Zlatibora Lončara, (ne)odlučnosti za borbu protiv korupcije u Srbiji, stanju u sudstvu i tužilaštvu, položaju medija, slučaju Savamala, poziciji nezavisnih tela:
"Izveštaji Saveta za borbu protiv korupcije su prilično paradigmatičan slučaj, gde jedno Vladino telo objavljuje izveštaje u kojima su sumnje za korupciju, a onda to ostane bez adekvatne reakcije, što Tužilaštva, što same te Vlade. Kada je reč o nezavisnim organima, stvari ne stoje ništa bolje, odnosno može se reći da su čak i pogoršane.
Godinama unazad, još od 2004. godine, kada su počela da se uspostavljaju ta tela, oni su dostavljali redovno izveštaje Skupštini, koje tamo niko nije ni razmatrao. Onda smo uspeli da izvršimo pozitivan uticaj na zakonodavstvo, pa je uneta obaveza i procedura kako se ti izveštaji razmatraju. To je bilo 2010. godine. Nakon toga je krenulo razmatranje, gde se otprilike sve svodilo na to da potapšu po ramenu te nezavisne i kažu im kako su dobro uradili posao. Skupština ništa nije preduzimala da otkloni sve te probleme na koje su ovi organi ukazivali.
Onda smo imali, godinu ili dve, neka pozitivna iskustava, gde su čak formulisani relativno dobri zaključci Narodne skupštine. Zatraženo je od Vlade da se izjasni po tome šta je uradila. A onda je Skupština zaboravila na te svoje zaključke, nije prozivala Vladu na odgovornost.
Nedavno smo ukazali na izveštaje nezavisnih državnih organa za 2013. godinu. Vlada je izvestila samo o tome šta je urađeno po preporukama iz skupštinskog zaključka koji se odnosi na ombudsmanov izveštaj. Za ostale organima ne, ni za Poverenika, ni za Agenciju za borbu protiv korupcije. A gde su izveštaji za 2014. i 2015. godinu?".
RSE: Kažete da ni kod građana nije dovoljno razvijena svest da imaju pravo da od političara traže veću odgovornost. Možemo li kao argument protiv uzeti slučaj Savamala, ali onda i na njemu čitati odnos vlasti prema zahtevima građana?
Nenadić: To je dobar primer, zato što u skorije vreme nismo imali druge situacije gde se veći broj građana pobunio i podigao glas zbog toga što organi vlasti nisu uradili ono što im je bila nadležnost. Sa te strane, slučaj Savamala pokazuje da i dalje postoji neka energija u narodu i među građanima, neka svest o tome da vlast treba da bude odgovorna.
Naravno, bilo bi dobro da je više situacija u kojima su građani spremni da prepoznaju problem, da dignu glas i zatraže da organi vlasti budu odgovorniji prema njima. I bilo bi dobro kada bio sve to imalo nekog krajnjeg efekta da vlasti reaguju drugačije.
RSE: Da li to što izostaje odgovor pravosuđa na slučaj Savamala, a sa druge strane imamo munjevitu reakciju na tužbu ministra Stefanovića protiv nedeljnika NIN, može biti ogoljen pokazatelj uticaja vlasti na pravosuđe?
Nenadić: Zadržao bih se na prvom primeru. Prvi primer je odsustvo reakcije za nešto što se, po svim dostupnim dokumentima, čini kao prilično čista stvar da postoji neka krivična odgovornost, gde su čak i u javnom diskursu označeni potencijalni krivci. Optužnice za sada očigledno nema. U celom tom kontekstu, to zaista deluje kao da je reakcija Tužilaštva izostala zbog političkih implikacija događaja.
Kada je pak reč o drugom slučaju, o privatnoj tužbi, imam svoje mišljenje o tome kakva je presuda, ali u svakom slučaju je dobro da se presude donose brzo. Postoji i postupak po žalbi. Nadajmo se da će i on biti jednako brz.

Pročitajte ili pogledajte ceo intervju na: http://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-nemanja-nenadic/28264892.html