Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Potrebna reakcija tužilaštva

Datum kreiranja: petak, 03 februar 2017

n1 dzudisti snsRoditeljima dece koja treniraju u jednom amaterskom džudo klubu u Vršcu podeljen je dopis u kojem, između ostalog, piše da se od njih očekuje pomoć Srpskoj naprednoj stranci. Naime, roditeljima se sugeriše da budu sigurni glasači SNS-a na predstojećim predsedničkim izborima, prenosi N1.

poslednjoj u nizu stavki koje se odnose na obaveze dece i roditelja prema klubu navodi se: "Pomoć roditelja vezana za stranku SNS: Kapilaran glas podrške klubu, ljudi koji nisu članovi stranke i nikada neće biti (siguran glas na predstojećim predsedničkim izborima za kandidata SNS)".

Slučaj je dospeo u javnost preko Gradskog odbora Demokratske stranke u Vršcu. Predsednica vršačkog DS-a Tanja Vešović je rekla za N1 da su roditelji doneli papire i uz zahtev da ostanu anonimni zatražili od Demokratske stranke da dopis iz kluba objave.

"Ovo je samo dokaz sa Srpska napredna stranka zloupotrebljava svoju trenutnu političku funkciju i vrši pristisak ne samo na sportske klubove, nego počinje da vrši pritisak i na njene roditelje, preko dece", kaže predsednica Demokratske stranke u Vršcu i pita se: "Kako ćemo to da nazovemo? Vladavina prava? Čija su prava ugrožena? Dečja, roditeljska, svih naših građana".

Tanja Vešović, koja je i odbornica u Skupštini grada Vršca, kazala je da se i taj klub, kao i svi amaterski klubovi u gradu, finansiraju iz budžeta lokalne samouprave.

"Ako smo došli do toga da decu i njihove roditelje koristimo u političke svrhe, onda tačno znamo gde je stigao politički sistem u našoj zemlji", zaključila je Vešović.

Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić rekao je za N1 da bi tužilac po službenoj dužnosti trebalo da ispita slučaj, jer je moguće da se radi o krivičnim delima trgovine uticajem ili zloupotrebe službenog položaja.

Nenadić je rekao za N1 da "sugestija za 'siguran glas' otvara sumnju da se sredstva za finansiranje sportskih klubova dodeljuju diskreciono i da je neko u organima koji o tome odlučuju 'dobronamerno' sugerisao čelnicima sportskog kluba da na ovaj način povećaju svoje šanse za dobijanje nekih sredstava".

"S obzirom da iz dokumenta nije jasno ko je eventualno sugerisao čelnicima kluba da tako nešto uvrste u dopis - da li je to ideja nekog na gradskom, pokrajinskom nivou ili dolazi iz nadležnog ministarstva ili nekog javnog preduzeća - u ovom trenutku nije moguće reći i gde bi sumnje trebalo proveriti", kaže Nenadić i zaključuje da baš zato "ovakvi slučajevi spadaju u poslove tužioca po službenoj družnosti".

dzudo