Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Da li je odluka o odlaganju izbora direktora Agencije dobra

Datum kreiranja: subota, 04 mart 2017

acasNa ponovljeni konkurs za direktora Agencije za borhu protiv korupcije javilo se dosta kandidata, a predsednik Odbora, Dragan Mitrović, iznosi u izjavi Politici dilemu – da li je moralno da Odbor sada izabere direktora, ako se zna da će 8. aprila isteći mandat još četiri njegova člana (trenutno ih ima šest, od propisanih 9).

Zakon kaže da je Odbor u obavezi da raspiše javni konkurs u roku od 15 dana od razrešenja prethodnog direktora, što je i učinjeno. Roka za odluku na konkursu u Zakonu nema. Zato, Odbor zaista može da Odluku pomeri na neodređeno vreme. Problem je što niko u stvari ne može da zna koliko će ta neodređenost trajati. Naime, Narodna skupština je bez valjanog razloga prekinula tekuću sednicu, jer su raspisani predsednički izbori, koji nemaju nikakve veze sa radom zakonodavne vlasti. Kako je sednica bez razloga prekinuta nakon raspisivanja izbora, ona se možda neće nastaviti ni nakon prvog izbornog kruga (ako niko ne dobije 50% glasova u prvom).

Zatim, ako aktuelni predsednik Vlade postane predsednik, neće više moći da bude i premijer (tako kaže Ustav), pa će morati da se bira nova Vlada. Ako pak neko drugi pobedi na predsedničkim izborima, to bi takođe moglo da uzdrma stabilnost Vlade, kao što se dešavalo nakon nekih ranijih izbora. Sve u svemu, može potrajati veoma dugo do trenutka kada izbor članova Odbora Agencije dođe na dnevni red.

Sve to bi se svakako negativno odrazilo na rad Agencije, ali bi ona ipak, i u “v.d.” stanju imala sve uslove da ispuni svoje najhitnije zadatke – ta prati izbornu kampanju i ponašanje državnih funkcionera tokom nje.

Ideja predsednika Odbora zvuči korektno, kao i argumenti koji se iznose – neka novi Odbor izabere direktora sa kojim će sarađivati narednih godina. Međutim, imajući u vidu te iste razloge razumno je postaviti pitanje – šta je sada suštinski različito u odnosu na situaciju od pre nekoliko nedelja, kada se isto tako znalo da 8. aprila ističe mandat za četiri člana, i kada se ipak glasalo za jednog kandidata ili kandidatkinju?