Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Zajednička akcija hapšenja nepovezanih kriminalnih grupa

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 mart 2017

mup hapsenje stefanovicMinistar unutrašnjih poslova nastavio je tradiciju iz prethodnih godina – da promoviše akcije istovremenog hapšenja kriminalnih grupa i pojedinaca koji ni na koji način nisu povezani, saopštavajući zbirne podatke o broju privedenih i visini protivpravne koristi ili štete koju su naneli. Posebno se pri tom naglašava da je reč o „obračunu sa korupcijom“. Ovoga puta je, istina, pomenut i „finansijski kriminal“, što izjavu čini preciznijom i istinitijom. Naime, na osnovu objavljenih podataka, može se videti da su uhapšeni osumnjičeni za razna krivična dela, od kojih samo neka potpadaju pod definiciju korupcije, a druga se odnose na razne druge vrste zabranjenih radnji koje donose štetu. Uhapšenih je ukupno 53, a ukupna šteta 10 miliona evra, nastala u poslednjih 13 godina.

Šta je dobro kod ovakvih promocija? To što se slučajevima korupcije daje određena pažnja i povećavaju se šanse da neko iz medija ili od građana proprati te događaje. Šta je loše u celoj priči? Prvo, sa stanovišta krivičnog gonjenja, ukoliko se čeka sa hapšenjima i optužnicama dok se ne prikupi dovoljan broj osumnjičenih za masovnu akciju, to može da ugrozi istraživanje krivičnog gonjenja i prikupljanje dokaza. Druga loša stvar je to što se stvara konfuzija u javnosti u vezi sa obimom korupcije i učinkom državnih organa u borbi protiv korupcije, tako što se u izveštaju mešaju koruptivna i druga krivična dela. Treća loša stvar je okolnost da podatke o hapšenjima saopštava ličnost čije se poruke čitanju u nesumnjivom političkom kontekstu – potpredsednik vladajuće stranke. Nema sumnje da bi podatke o hapšenjima jednako dobro ili bolje mogao da saopšti i direktor policije, osoba koja bi, makar po slovu zakona, trebalo da bude nepolitički postavljeni profesionalac. Najzad, durogoročno gledano takve poruke su loše sa stanovišta razumevanja borbe protiv korupcije. Naime, kako je korupcija jedan od oblika kriminala, državni organi moraju da je otkrivaju ili kažnjavaju svakodnevno. U tom smislu bi bilo opravdano da se periodično saopštavaju podaci o onome što je urađeno u prethodnim mesecima, ali ne i da se hapšenja osumnjičenih za nepovezane slučajeve kršenja zakona grupišu u jednom danu ili u jednoj akciji.

Ovakvim načinom predstavljanja se umanjuje potencijal pozitivnih efekata ovakvih policijskih akcija. A nije da ih ne bi moglo biti. Naime, policijsko saopštenje predstavlja glavne informacije o krivičnim delima za koja se sumnjiče uhapšeni, i tu se mogu pronaći i neki veoma zanimljivi podaci o zloupotrebama, među njima i u oblastima kao što su javne nabavke.

foto: www.mup.rs