Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

REM, mediji i kampanja

Datum kreiranja: subota, 11 mart 2017

rem sajtTransparentnost Srbija uputila je dopis Regulatornom telu za elektronske medije u kome ga podsećamo na zaključke naše analize iz 2016. godine o neophodnosti unapređenja pravilnika o obavezama emitera tokom predizborne kampanje.

U njemu smo, pored ostalog, ukazali na nejasnoće u delu koji se odnosi na besplatan prenos mitinga tokom kampanje. Zbog načina na koji je REM formulisao ove odredbe, na prethodnim izborima, na pojedinim medijima bez bilo kakvih sankcija su nesrazmerno više predstavljane aktivnosti stranaka vladajuće koalicije.

S druge strane, podaci o zastupljenosti stranaka u programima elektronskih medija javnosti su bili dostupni samo na osnovu monitoringa nevladinih organzacija  jer REM nije predstavio svoj izveštaj.

Bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša kaže da "odgovorno tvrdi da postoji izveštaj REM-a o prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima", i postavlja pitanje zašto niko neće da ga objavi.

"Da li REM radi u intersu javnosti ili partije na vlasti ili neke interesne grupe. Izveštaj postoji, videla sam ga. Izveštaj je završen, ali nije ugledao svetlost dana", rekla je Suša za N1.

REM je, inače, najavio da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje za predsedničke izbore, već da će nadzor vršiti po prijavama građana o uočenim nepravilnostima."Ne znam da li je to zvaničan stav Saveta REM ili omaška nekog iz tog tela, jer zakon je precizan, ne radi REM u interesu neke partije već javnosti, dovoljno je da javnost zahteva, REM bi već po tom principu trebalo da radi. Član 5 zakona o elektronskim medijima jasno kaže šta su dužnosti REM-a", rekla je Suša u Danu uživo N1.Ona kaže da je stvar veoma jasna i da "sada možemo da se pitamo u čijem interesu regulatorno telo radi ako je to njihov stav".

Suša smatra da nije stvar u tumačenju, jer je dosadašnja praksa pokazala da su se raniji izveštaji o monitoringu objavljivali."Prioritetan stav REM-a je da analizira rad medija, ako nema monitornig službu, na osnovu čega donosi opomene, upozorava, neku televiziju privremeno zatvori... Dosadašnja praksa je pokazivala da su se svi ti izveštaji objavljivali, ovo je prekidanje dosadašnje prakse i nema veze sa zakonom", kaže ona.

.Suša je rekla da je iznenađena izjavom da REM nema softver za praćenje predizbornog programa, iako je on kupljen kada je ona bila član Saveta tog tela."Besmislen izgovor oko softvera, kompletan sistem je uspostavljen u REM-u, bila sam u komisiji koja je odlučivala na osnovi javnih nabavki, softver može da uvidi kada premijer ili ministri koriste svoje funkcije za kampanju", rekla je.

Inicijativu TS dostavljenu REM-u možete preuzeti sa sajta TS.