Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Obeleženi listići

Datum kreiranja: subota, 29 april 2017

glasacka kutijaPodatak o tome da je značajan broj glasačkih listića za dve liste na nedavnim lokalnim izborima u Vrbasu bio numerisan i na drugi način obeležen morala bi da bude predmet interesovanja javnog tužioca. Ukoliko su tačne tvrdnje, koje je nakon pregleda celokupnog materijala javnosti saopštio lokalni odbor stranke "Dosta je bilo", one bi predstavljale ozbiljan razlog da tužilac posumnja u krivično delo "davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem". Teško je, naime, zamisliti drugi razlog zbog kojeg bi neko numerisao glasačke listiće osim da to čini kako bi docnije proverio ko je od glasača ispunio svoj deo obaveze. U vezi sa tim podsećamo da je Transparentnost Srbija zatražila da se krivično delo izmeni i dopuni kako bi se usaglasilo sa izbornim zakonima i kako bi se za njega kažnjavala i lica koja proveravaju da li su potkupljeni građani glasali prema nedozvoljenom dogovoru. 

U vezi sa krivičnim delom davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem predložili smo bitne dopune. Ovo krivično delo je odavno propisano, ali se za njega ne preduzima gonjenje ili se preduzima u toliko malo slučajeva da se ne iskazuje posebno u statistikama o broju pokrenutih krivičnih postupaka. S druge strane, sumnje u rasprostranjenost ove pojave su u svakom izbornom procesu sve veće, uz pominjanje raznovrsnih modaliteta, od kojih su neki uslovljeni tehnološkim napretkom (npr. snimanje „poželjno zaokruženog“ glasačkog listića mobilnim telefonom). Prema rezultatima istraživanja javnog mnenja (koje je naručio Program za razvoj UN za Srbiju), sprovedenog na stratifikovanom nacionalnom uzorku tokom juna 2012, na majskim izborima je čak 18% punoletnih građana Srbije bilo u prilici da im neko ponudi poklon ili uslugu kako bi glasali za određenu partiju. Očigledno je da je potrebno i izmenama norme uticati na to da broj prijavljenih slučajeva bude veći, kao i na to da svi mogući oblici neželjenog i opasnog ponašanja budu sankcionisani.

U dopisu dostavljenom Ministarstvu pravde pre više od dve godine (https://goo.gl/2SIs3x) predložili smo da se uvede novi stav 3. u član Krivičnog zakonika koji govori o krivičnom delu primanja i davanja mita u vezi sa glasanjem, a koji bi omogućio da se krivično gone i kazne ne samo lica koja  koja nude ili daju mito, već i lica koja proveravaju da li su građani glasali onako kako im je rečeno i dogovoreno.

Ovde mogu biti u pitanju razne radnje – npr. provera snimaka sa mobilnih telefona, provera da li su se svi podmićeni birači pojavili na glasačkim mestima i koristili se svojim biračkim pravom, provera da li je građanin sa kojim je tako dogovoreno, izneo sa birališta prazan glasački listić, nakon što je u kutiju ubacio prethodno popunjeni, provera da li se u glasačkoj kutiji nalazi očekivani broj glasačkih listića označenih unapred dogovorenom bojom ili znakom, ispitivanje građana nakon izbora da li su glasali i da li su glasali u skladu sa prethodnim dogovorom i slično.

Najzad, predloženo je da se, kao stimulans za prijavljivanje ovog krivičnog dela omogući licu koje je bilo podmićeno da zadrži dobijeni poklon ili korist, osim ako se time krše drugi propisi (npr. ako se poklon ogledao u nezakonitom zasnivanju radnog odnosa) i da bude oslobođeno od kazne. Naime, ako je motiv za primanje mita kod građana bilo koristoljublje, nije realno očekivati da će oni takav slučaj prijaviti ukoliko postoji mogućnost da im data imovinska korist bude oduzeta, pogotovo zato što, sudeći prema svim dostupnim podacima, ovo krivično delo se najčešće vrši u dogovoru sa najsiromašnijim stanovnicima Srbije.’’

Inače, u vezi sa konkretnim slučajem u Vrbasu, "Dosta je bilo" tvrdi da su njihovi aktivisti pregledali sav birački materijal sa lokalnih izbora u Opštinskoj izbornoj komisiji, i utvrdili da je veliki broj glasačkih listića na kojima je zaokružena Srpska napredna stranka ili Pokret socijalista obeležen šiframa i brojevima.

Pokret je zatražio od Opštinske izborne komisije i tužilaštva da utvrdi da li su glasački listići obeležavani da bi se evidentiralo ko je glasao za te partije. DJB je naveo da su pri pregledu matrijala utvrdili da je od ukupnog broja glasova koje je dobio SNS šiframa obeleženo 13,02 odsto, dok je kod PS taj procenat 10,02.

Kako su naveli, šifre su bile različite - neke su imale numeraciju od 1 do 164, a neki listići su obeležavani samo slovom i jednim istim brojem. Nijedna druga lista koja je učestvovala na lokalnim izborima u Vrbasu nije obeležena šiframa.