Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

"Nenadležnost" višeg javnog tužilaštva za slučaj "Savamala"

Datum kreiranja: petak, 07 jul 2017

savamalaŠta znači oglašavanje beogradskog Višeg javnog tužilaštva kao nenadležnog za postupanje u slučaju bespravnog noćnog rušenja objekata u beogradskoj četvrti "Savamala", nezakonitog ograničavanja slobode kretanja građana i nereagovanja policije na pozive građana, posle više od godinu dana? Zbog dosadašnjeg ponašanja VJT i političara zainteresovanih da minimalizuju događaj, logično je pomisliti da je reč o pokušaju odugovlačenja i umanjivanja odgovornosti. https://www.krik.rs/vise-javno-tuzilastvo-nismo-nadlezni-z…/

Ako bi se pretpostavilo da je VJT savesno radilo svoj posao, ova vest (koja se ne može pročitati nigde na sajtu BG VJT), mogla bi da znači da je ispitano da li postoji odgovornost za svako od krivičnih dela za koje je nadležno tužilaštvo tog ranga (krivična dela za koja se može izreći kazna preko deset godina i pojedina druga, npr. krivično delo otmice). Za tako nešto nema nikakvih dokaza, a VJT je organ koji bi trebalo da se potrudi da ih predoči javnosti, kako bi bilo jasno za koja dela je utvrđeno/ocenjeno da nisu izvršena.

Međutim, suštinski problem jeste to što je ovaj slučaj uopšte ispitivalo VJT a ne Tužilaštvo za organizovani kriminal. Dva su moguća osnova da se ustanovi nadležnost ovog tužilaštva. Prvi je da je krivično delo izvršila "organizovana grupa od tri ili više lica, koja postoji određeno vreme i deluje sporazumno u cilju vršenja jednog ili više krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja, posredno ili neposredno, finansijske ili druge koristi". Očigledno je da je u ovom slučaju organizovano delovala grupa ljudi, da su delali kako bi sebi ili nekom drugom doneli korist i jedino treba utvrditi da li su pri tom počinili krvično delo koje se kažnjava preko 4 godine. Inače, drugi mogući osnov za uspostavljanje nadležnosti TOK bio bi učešće nekog od funkcionera koje je imenovala, izabrala ili postavila Vlada, VSS ili DVT u izvršenju krivičnog dela protiv službene dužnosti.