Kandidati za Odbor antikorupcijske Agencije - za apsurdnu odluku još apsurdnije obrazloženje

Datum kreiranja: ponedeljak, 10 jul 2017

skero2Članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe su negde između 13. juna i 6. jula ove godine saznali da Tomislav Nikolić nije više predsednik države a da Saša Janković nije više omdbudsman. Naime, ovo telo je u junu podržalo predloge kandidata za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije koji potiču od Predsednika i od Zaštitnika građana/ Poverenika za informacije (zajednički kandidat). Šestog jula su zaključili da ipak ne treba da ih podrže, već da "daju šansu" novom predsedniku (Vučiću) da predloži svog kandidata, i novom ombudsmanu (koji još nije ni predložen) da se i on uključi u ovaj proces. Takva odluka je očigledno bila suštinski neispravna, jer predlozi dolaze iz insitucija, i ne predstavljaju nikakvo lično pravo nosilaca funkcije predsednika Republike ili Zaštitnika građana. Pored toga su izazvali dodatnu konfuziju govoreći o "povlačenju predloga" (mogli su samo da povuku prethodno dato pozitivno mišljenje o konkretnim kandidatima), na šta je reagovao poverenik za informacije javnim pismom Odboru i saopštenjem goo.gl/CRic72.

U najboljem slučaju, cilj ovih pravnih ili (kvazi)pravnih akrobacija bio je da se umesto kandidata T. Nikolića izabere kandidat A. Vučića. Da Odbor nije 13. juna dao pozitivno mišljenje na Nikolićev predlog, sve je moglo da se izvede u tišini, tako što bi novi predsednik povukao predlog svog prethodnika i dao novi. Ovako, čitava stvar je morala da postane vidljiva, a kako bi sve izgledalo kao "principijelno" pronađen je još jedan naoko sličan primer, pa je "povučen predlog" na kojem se nalazi potpis bivšeg zaštitnika građana S. Jankovića. Ma koliko ovo bilo loše, još lošije bi bilo da je skupštinski odbor zaista hteo da poruči ono što bi se takođe moglo protumačiti - da to skupštinsko telo ne priznaje da institucija Zaštitnika građana postoji i funkcioniše u punom kapacitetu. Naime, sve i kada bi za predlog kandidata za Odbor Agencije bilo relevantno to što je S. Janković u međuvremenu podneo ostavku (a nije), ta institucija i sada radi u punom kapacitetu, sa jednim od zamenika Zaštitnika građana (Miloš Janković) koji ima sva prava i dužnosti kao što će ih imati i budući ombudsman. Predlog koji su pre više od dve godine dali Šabić i Janković ispred svojih institucija ostaje validan sve dok ne bude povučen. Odbor o tom predlogu može da da pozitivno ili negativno mišljenje, Skupština može da ga prihvati ili ne, ali predlog ostaje na snazi sve dok ga predlagači, zajedničkom odlukom, ne povuku.

Na današnjoj sednici je Odbor za pravosuđe prevazišao svoja prethodna dostignuća u apsurdizaciji primene zakona u Republici Srbiji. Predsednik P. Petrović, je prvo rekao "nije želeo da polemiše" goo.gl/RPKr63 sa R. Šabićem. Da je zaista na tome i završio, samo bi se nastavilo dosledno ignorisanje predloga za članicu Odbora Agencije (Vida Petrović - Škero) koji su dala dva nezavisna organa. Takvo ignorisanje je moguće jer Odbor nema rok da se izjasni o kandidatima. Međutim, on je u nastavku "zbog javnosti" kritikovao predlagače (Šabića i Jankovića) osporavajući podobnost V. Petrović - Škero zbog toga što je ona bila navodno kažnjena zbog kršenja Zakona o Agenciji. Iznošenje negativnog mišljenja o kandidatima jeste pravo i Odbora i narodnih poslanika. U ovom slučaju je, međutim, taj "argument" više nego apsurdan - pre manje od mesec dana su članovi tog istog Odbora, na predlog P. Petrovića o Vidi Petrović - Škero dali pozitivno mišljenje!