Savetnici van kontrole antikorupcijske agencije

Datum kreiranja: sreda, 12 jul 2017

acasSavetnici funkcionera i državnih organa, kao i članovi radnih tela ne smatraju se javnim funkcionerima ni po aktuelnom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ni po nacrtu novog. Imajući u vidu da je njihov uticaj na donošenje odluka u nekim slučajevima znatan, to je jedan od najvećih propusta zakonskih rešenja. U svakom slučaju, reč je o licima kod kojih je rizik od javljanja korupcije svakako veći nego kod članova školskih odbora.

"Novosti", u tekstu o imovinskim kartama prethodnog i novog predsednika, pišu: "predsednik i članovi Nacionalnog saveta za saradnju za Rusijom i Kinom ne smatraju se funkcionerima. Kako navode u Agenciji, to konkretno znači da Tomislav Nikolić, koji je nedavno preuzeo dužnost predsednika Saveta, nema obavezu da pošalje novi izvešta) o imovini. On će, međutim, sve do 31. januara 2018. godine, biti dužan da dostavi vanredni izveštaj ukoliko mu se imetak bitio promeni." Podsećamo da problem ne predstavlja samo to što članovi ovog novoformiranog tela nisu funkcioneri.

Kad je reč o savetnicima, naročito onih u Vladi, ne postoji čak ni potpuna evidencija svih lica koja vrše tu ulogu, kao ni pravnog modaliteta njihovog angažovanja, a kamoli kontrola prijavljene imovine i prihoda od strane Agencije za borbu protiv korupcije.