Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Prespora pravda

Datum kreiranja: sreda, 06 septembar 2017

pravda terazijeVisoki savet sudstva preinačio je svoju odluku kojom je javno opomenut nekadašnji sudija Vladimir Vučinić, tako što je odbacio predlog disciplinskog tužioca za vođenje disciplinskog postupka protiv njega kao sudije.

Pravda je u ovom slučaju bila toliko spora da je krajnji rezultat: pravosuđe je izgubilo dobrog sudiju, a nema traga da je iko snosio posledice zbog nezakonitosti prethodnog postupanja i propusta VSS da zaštiti sudiju onda kada je ta zaštita bila potrebna.

Naime, Vladimir Vučinić, tada sudija Specijalnog suda, vratio je 2013. pasoš optuženom vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću na četiri dana. Vršilac dužnosti predsednika suda intervenisao je kod sudije, a on je ovo prijavio kao pritisak. VSS je, međutim, doneo odluku da nije bilo pritiska. Nakon toga VD predsednika Višeg suda je pokrenuo postupak protiv sudije pred disciplinskim tužiocem Visokog saveta sudstva za neovlašćeno komentarisanje njegove odluke da se vrati pasoš optuženome, tražeći da se proglasi odgovornim za težak disciplinki prekršaj i da se pokrene postupak za njegovo razrešenje.

Vučinićeva sporna izjava za medije usledila je nakon što je "Informer" pod naslovom „Sudija tajno pustio Miška u London, para stvarno vrti gde burgija neće“ objavio da je Vučinić bez znanja ostalih članova veća, „gerilski“ vratio pasoš Miškoviću. "Politika" je tada objavila da tužilac za organizovani kriminal nije bio obavešten o odluci da vrati pasoš, iako po zakonu sudija nije dužan da o svojoj oduci obavesti tužioca.Vučinić je potom dao izjavu "Politici" i objasnio proceduru.

Disciplinska komisija VSS donela je odluku da Vučinić nije kriv, ali se disciplinski tužilac žalio i VSS je u junu 2015. Vučinića oglasio odgovornim za disciplinski prekršaj "davanje komentara o sudskim odlukama, postupcima ili predmetima, u sredstvima javnog informisanja na način suprotan zakonu i Sudskom poslovniku" i izrekao mu javnu opomenu.

Savet je utvrdio da nije postojala obaveza suda da štiti Vučinića i da ne postoji razlog zbog kog bi on „uživao posebnu zaštitu od kritika javnih medija u odnosu na druge sudije“.

Vučinić je podneo tužbu Upravnom sudu, i tražio poništavanje mere VSS, jer je "želeo da očuva dostojanstvo sudijske profesije i pravo na slobodu izražavanja", objašnjavajući da "nije komentarisao sudsku odluku, već pojašnjavao proceduru", kao i da je to učinio u javnom interesu jer je to bila njegova dužnost.
Nakon što je Upravni sud uvažio tužbu, poništio rešenje VSS kojim mu je izrečena javna opomena i postupak vratio na ponovno odlučivanje, VSS je jednoglasno preinačio svoju odluku.

Vučinić je u međuvremenu napustio sud i prešao u advokaturu zbog pritisaka koje je trpeo.