Brnabić se izvinila Grupi za slobodu medija, odgovori uskoro

Datum kreiranja: subota, 16 decembar 2017

ana n1 medijiPremijerka Ana Brnabić uputila je Grupi za slobodu medija izvinjenje što nije bila dovoljno efikasna i što ni nakon više od mesec dana, nije dogovorila na 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije u Srbiji, iako se obavezala da će to učiniti u roku od dve nedelje.

U kratkom odgovoru na kritike koje je Grupa uputila na račun premijerke zbog toga što nije održala reč, Brnabić je navela i da uskoro šalje odgovore na zahteve koje je dobila 14. novembra i najavila novi sastanak s tom organizacijom. 

"Istina. Dugujem izvinjenje. Nismo bili dovoljno efikasni. Moja krivica. Uskoro šaljemo, pa se nadam sledećem sastanku", napisala je Brnabić na tviter nalogu. 

"Činjenicu da premijerka Brnabić nije održala reč, Grupa za slobodu medija tumači kao njeno odbijanje da prizna postojanje velikih problema u medijskoj sferi, pa time i kao odsustvo političke volje da se oni rešavaju istinskim dijalogom s novinarskom strukom. Ignorisanje Grupe, čiji su predstavnici, za razliku od premijerke i pojedinih ministara, u proteklih mesec dana pokazali maksimalnu uzdržanost i poštovali dogovor da se započeti dijalog javno ne komentariše dok Vlada ne odgovori na postavljene zahteve, upućuje na zaključak da je i sam poziv na sastanak bio neiskren", navodi se u saopštenju. 

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre više od dve godine. Među zahtevima su i neki koje je formulisala Transparentnost Srbija, kao što je: da se sveobuhvatno i dosledno uredi oglašavanje državnih organa i drugih organa vlasti izmenama zakona o javnim nabavkama ili donošenjem Zakona o oglašavanju organa javne vlasti.