Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Službena vozila u izbornoj kampanji

Datum kreiranja: ponedeljak, 18 decembar 2017

danas đorđevićMediji prenose (https://goo.gl/XjGoiU) da je ministar za rad Zoran Đorđević imao saobraćajnu nesreću dok je sa predizbornog mitinga u Negotinu putovao na predizbornu konvenciju u Kostolcu. U vesti se ne navodi da li je ministar bio u službenom ili stranačkom vozilu. Iako korišćenje službenog vozila za stranačke svrhe deluje kao kršenje zakona, ministri trenutno imaju za to opravdanje jer je Agencija za borbu proti vkorupcije u julu 2016. godine usvojila mišljenje (https://goo.gl/bsgjEE) po kome ministri imaju pravo na službeno vozila 24 sata dnevno, bez obzira da li je reč o privatnim ili službenim potrebama. Ovo mišljenje je, inače, usvojeno kao odgovor na dopis Đorđevićevog prethodnika Aleksandra Vulina, koji se interesovao da li može službeno vozilo da koristi za putovanja na partijske skupove "radi bezbednosti". 

Transparentnost Srbija je, nakon što je saznala za postojanje ovog mišljenja uputila u aprilu 2017. godine dopis (https://goo.gl/x6xrax) u kome je Agenciji ukazala da  je pogrešno protumačila propiste, odnosno da ministri imaju pravo na službeno vozilo 24 sata dnevno za službene potrebe, dok bez ogranićenja mogu da ga koriste samo funkcioneri pobrojani u Uredbi o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata. Ministar rada nije među njima. Prema saznanjima TS, Agencija u međuvremenu nije usvojila novo mišljenje.

Inače, u vesti o saobraćajnoj nesreći, navodi se da su sa ministrom koji je žurio sa jednog predizbornog skupa na drugi bili i "njegovi saradnici", "pomoćnici". Nije razjašnjeno da li je reč o pomoćnicima ministra ili pomoćnicima stranačakog funkcionera.  Ukoliko je reč o pomoćnicima ministra, treba napomenuti da bi prema slovu zakona, oni trebalo da budu nepolitički službenici na položaju, koji se biraju na konkursu, a ne politički funkcioneri. Međutim, sve i da je reč o politički postavljenim vršiocima dužnosti pomoćnika ministra, oni nemaju osnov da koriste ministrovo službeno vozilo za odlazak na partijski miting.