Službena vozila za partijske potrebe

Datum kreiranja: subota, 06 januar 2018

n1 mrad automobiliAgencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak u vezi sa nabavkom automobila preko ustanova socijalne zaštite i gerontoloških ustanova, koje kasnije, bez nadoknade, koristi Ministarstvo rada, kao i u nekoliko slučajeva korišćenja službenih vozila za stranačke svrhe.

Agencija, međutim, i dalje tvrdi da svi ministri imaju pravo da kosite službena vozila za odlazak na partijske manifestacije, i to na osnovu pogrešnog tumačenja uredbe.

N1 prenosi da je Agencija “formirala predmet i postupa”na osnovu indicija da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obnavlja svoj vozni park na taj način što ustanovama socijalne zaštite i gerontološkim centrima prebacuje sredstva za kupovinu automobila, koje potom ove ustanove ustupaju Ministarstvu na korišćenje bez nadoknade.

Ovo pitanje pokrenuto je nakon što je utvrđeno da je ministar rada Zoran Đorđević na miting SNS u Negotinu išao automobilom koji, prema saznanjima lista Danas, pripada Zavodu za vaspitanje dece i omladine iz Beograda, a ne Ministarstvu. Ministar je tada, vraćajući se sa mitinga, doživeo saobraćajnu nezgodu.

Folksvagen namenjen za prevoz dece kupljen je u decembru 2016. godine, ali nikada nije stigao u Zavod, jer je mesec dana posle toga ustupljen Ministarstvu na korišćenje.

Ovo nije jedini slučaj. "Južne vesti" objavile su u martu 2017. da je Ministarstvo za rad uprkos merama štednje, nabavilo novo vozilo uplatom novca niškom Gerontološkom centru koje je, osim kupovine, za njih o svom trošku čak i zatamnilo stakla. Prema navodima Danasa, na taj način je Ministarstvo rada pribavilo čak 25 vozila.

Korišćenje službenih vozila

Nakon informacije da je ministar rada Zoran Đorđević imao saobraćajnu nezgodu dok je sa predizbornog mitinga u Negotinu putovao na predizbornu konvenciju u Kostolcu, organizacija Transparentnost Srbija ukazala je na potrebu uređenja oblasti korišćenja službenih automobila.

Agencija za borbu protiv korupcije odgovorila je N1, u vezi sa tim pitanjem, da na osnovu Uredbe o korišćenju službenih vozila pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

"S obzirom na to da ministri, na osnovu ove uredbe imaju pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem, Agencija za borbu protiv korupcije je još 2016. godine dala mišljenje u kome je ocenila da ministri, odnosno navedeni funkcioneri iz uredbe korišćenjem službenog vozila i vozača u toku predizborne kampanje ne postupaju suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije", saopštili su iz Agencije.

TS je, međutim, upozorila da postoji greška u vezi sa opvim mišljenjem koje je, inače, usvojeno, kao odgovor na dopis Đorđevićevog prethodnika Aleksandra Vulina, koji se interesovao da li može službeno vozilo da koristi za putovanja na partijske skupove "radi bezbednosti". 

Transparentnost Srbija je u aprilu 2017. godine uputila dopis u kome smo Agenciji ukazali da je pogrešno protumačila propiste, odnosno da ministri imaju pravo na službeno vozilo 24 sata dnevno za službene potrebe, dok bez ograničenja mogu da ga koriste samo funkcioneri pobrojani u Uredbi o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata. Ministar rada nije među njima.

Takođe, posle saobraćajne nesreće kod Kostolca, ukazali smo da su sa ministrom u vozilu bili i drugi funkcioneri koji nemaju osnov da koriste ministrovo službeno vozilo za odlazak na partijski miting.  List Danas je naknadno objavio da su, pored Đorđevića, u kombiju bili i njegova savetnica Sanja Nikolić, pomoćnica Biljana Barošević, državni sekretari Ministarstva Srbislav Cvejić i Nenad Nerić i dvojica pripadnika jedinica Kobri, od kojih je jedan vozio.

Agencija je u odgovoru N1 navela da funkcioneri koji nisu obuhvaćeni navedenom uredbom, ne mogu da koriste javne resurse, a skupove na kojima učestvuju i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera - za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.Nije razjašnjeno da li je pokrenut postupak protiv drugih funkcionera koji su bili u vozilu sa Đorđevićem.

List Danas, međutim, piše da je u toku istraga protiv predsednika opštine Zemun Dejana Matića koji je službenim automobilom prevozio stranački materijal. On nije dostavio tražene informacije Agenciji u vezi sa ovim slučajem zbog čega je protiv njega pokrenut i prekršajni postupak.

 „Postupajući po prijavi u kojoj je navedeno da je službeno vozilo gradske opštine Zemun prevozilo stranački materijal SNS-a, Agencija je pokrenula postupak provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije", navode za Danas u Agenciji i dodaju da u postupku još nije doneta odluka, jer nemaju dokaza koji na nesumnjiv način ukazuju na to ko je odgovoran za povredu odredaba Zakona o Agenciji.

„Protiv predsednika gradske opštine Zemun nadležnom sudu smo podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, s obzirom na to da nam nije đostavio informacije i dokaze koji su nam bili potrebni u ovom postupku", ističu u Agenciji.

Danas prenosi izjavu programskog direktora Transparentnosti Srbija Nemanju Nenadića.

- Sudeći po tome što javni funkcioneri službene automobile koriste za stranačke svrhe i na mnogo očiglednije načine, na primer za odlazak na miting u kampanji za nedavne lokalne izbore, verovatno ovo nije redak slučaj. Jedino što je retko su postupci za takve zloupotrebe - kaže Nenadić.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić nije želeo da odgovori na pitanje Danasa da li je i kada koristio službeni auto za prevoz stranačkog materijala.