Danas: Sikimić bio u SNS u vreme izbora za Agenciju

Datum kreiranja: petak, 09 februar 2018

danas sikimic snsList Danas tvrdi da je došao u posed dokumenta koji dovodi u sumnju legalnost izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije 

Agencija za borbu protiv korupcije nije želela Danasu da odgovori na pitanje da li je Dragan Sikimić, koji je izabran za direktora Agencije 17. januara, istog tog dana istupio iz Srpske napredne stranke, čiji je do tada bio član. Odgovor nismo dobili ni od samog Sikimića, koji nam je kratko poručio da „u ovom trenutku neće davati intervjue", iako smo mu postavili samo jedno pitanje. 

Iz Agencije su nam poručili da podatak o nečijoj stranačkoj pripadnosti ne može da se dobije ni pozivanjem na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer ta informacija - nije od javnog značaja. Međutim, podatak je i te kako bitan, jer ako je u momentu kandidature Sikimić bio član SNS-a, na mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije izabran je suprotno zakonu. 

Iz dokumenta u koji je Danas imao uvid jasno se vidi da je Sikimić bio član SNS-a od 7. maja 2010. godine, da je broj članske karte 178843 i da je registrovan u Zemunu, kao i da je poslednja godina uplate stranačke članarine bila 2012. Na pomenutom dokumentu piše i datum kada je navodno izbrisan iz članstva u SNS-u, a to je baš 17. januar 2018, dan kada je izabran na mesto direktora Agencije. To bi značilo da je Sikimić nezakonito izabran, jer kandidat za direktora Agencije ne sme da bude član političke stranke. 

U želji da proverimo verodostojnost dokumenta o brisanju iz članstva SNS-a, kontaktirali smo Agenciju za borbu protiv korupcije sa pitanjem da li su podaci iz dokumenta koji smo im prosledili tačni, odnosno, da li je Dragan Sikimić izašao iz SNS-a na dan izbora za direktora Agencije. S obzirom da nam odgovor nije stizao, pozvali smo se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Iz Agencije su nam tek nakon toga odgovorili da je „sadržina našeg podneska zahtev za ocenu tačnosti podataka koje ste preuzeli iz baze podataka političkog subjekta, pa se isti ne može kvalifikovati kao zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja".

Na drugi deo pitanja „da li je gospodin Dragan Sikimić izašao iz SNS-a na dan izbora za direktora Agencije“, ostali smo bez odgovora, jer je pripadnost stranci očigledno protumačena kao lični podatak. 

Nakon izbora Sikimića na mesto direktora Odbor Agencije je saopštio: „Kandidatu Draganu Sikimiću je, kao i svim drugim kandidatima, pre početka razgovora, postavljeno sledeće pitanje:'Da li ste član neke političke stranke i, ako jeste, od kada? Ne morate da navedete koje.' Na postavljeno pitanje kandidat Dragan Sikimić odgovorio je na sledeći načim'Nisam član, znam da je to eliminatorni uslov, ne bih se javljao da sam član".

Danas navodi da činjenica da Agencija za borbu protiv korupcije nije eksplicitno odgovorila da podaci do kojih smo došli nisu tačni, kao i da su na naš zahtev odgovorili tek nakon što smo se pozvali na zakon, budi dodatnu sumnju da je sadašnji direktor vladinog antikoruptivnog tela na tu funkciju izabran na nezakonit način, jer je kao kandidat za direktora bio član stranke.

Mediji su, nakon njegovog imenovanja na funkciju, otkrili detalje o Sikimićevoj povezanosti sa vladajućom partijom.  Naime, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore, a istu sumu SNS-u Sikimić je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu. 

„Sikimić će se sad naći u neobičnoj poziciji imajući u vidu da je Agencija, na čijem je čelu, već pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija za izbore 2014. godine kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora na čijem spisku se nalazi i sam Sikimić', navodi se u tekstu Balkanske istraživačke mreže (BIRN), koja je objavila i da je Sikimić bio član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog SNS-a, ali i da je bio na listi te stranke za lokalne izbore u Zemunu. 

Agencija za borbu protiv korupcije je nakon toga saopštila da Odbor ove Agencije prilikom izbora novog direktora Dragana Sikimića nije bio upoznat sa informacijama da je on u dva navrata (2016. i 2017.) finansirao kampanju SNS-a, kao ni da je na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Zemun bio kandidat za odbornika na listi te stranke, jer ih Sikimić nije dostavio u svojoj biografiji. 

Pitanje legalnosti izbora Sikimića na čelo ključnog antikorupcijskog tela tada je pokrenula i organizacija Transparentnost Srbija, upozoravajući na potencijalni sukob interesa. S obzirom na to da je konkursna dokumentacija za izbor direktora Agencije podneta pre 17. januara, a da je Dragan Sikimić, prema dokumentu u koji je Danas imao uvid, tada bio član SNS-a, Agencija za borbu protiv korupcije bi trebalo da pokrene pitanje zakonitosti njegovog izbora.