Kandidati i izborne liste na naslovnim stranicama

Datum kreiranja: utorak, 13 februar 2018

graf1aIzborna lista "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!" bila je ubedljivo najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevnih listova u prve četiri nedelje kampanje, a njeni kandidati i lider naprednjaka bili su gotovo 90% slučajeva prikazani u pozitivnom kontekstu.

Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Goran Vesić i drugi kandidati sa liste (ukupno 13), kao i SNS, imali su 171 pojavljivanje na naslovnim stranicama devet dnevnih listova koji izlaze u Beograd. Od toga 149 u pozitivnom kotekstu (87%), sedam u neutralnom (4%) i 15 u negativnom (9%), i to svih 15 u listu "Danas".

Drugi po broju pojavljivanja su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Saša Janković, sa ukupno 68, uglavnom u negativnom kontekstu. Od 68 naslovnica na koje su se "probili", u pozitivnom svetlu su Đilas, Jeremić i Janković predstavljeni u 24 slučaja, u neutralnom u 6, a u negativnom u 38. Gotovo sva negativna (37 od 38) su u tabloidima.

"Da oslobodimo Beograd" ima 24 pojavljivanja (17 pozitivnih, 5 neutralnih i 2 negativna), lista Ivica Dačić 23 (17/6/0), lista Dostaje bilo i Dveri 20 (13/2/5) i Aleksandar Šapić  16 (4/5/7)

Ostali imaju manje od 10 pojavljivanja.

List "Danas" imao je najraznovrsniju ponudu u ove četiri nedelje -  predstavljeni su imenom ili slikom predstavnici 13 lista (od toga dve koje još nisu podnete - Luka Maksimović i LDP). "Najekskluzivnija" je naslovna stranica 24 sata - pojavljuju se samo Aleksandar Vučić  i kandidati sa njegove liste (46 puta, od toga 45 u pozitivnom kontekstu, jednom u neutralnom) i Aleksandar Antić jednom, u pozitivnom.

Posmatrane su naslovne stranice listova 24 sata, Alo, Blic, Danas, Informer, Kurir, Novosti, Politika i Srpski telegraf u periodu 15. januar - 11. februar. Transparentnost Srbija u izbornoj kampanji prati funkcionersku kampanju, kršenje zakona i zloupotrebe u kampanji, predstavljanje učesnika na izborima na naslovnim stranicama i plasman funkcionerske kampanje u centralnim informativnim emisijama TV stanica.

Detalji o zastupljenosti na naslovnim stranicama se mogu videti na grafičkim prikazima u prilogu.

liste zbirno graf 1

 

liste zbirno graf 2

 

graf 1a

 

graf 2a

 

24 sata graf

 

Alo graf

 

Blic graf

 

Danas graf

 

Informer graf

 

Kurir graf

 

Novosti graf

 

Politika graf

 

Stelegraf graf