Lista Aleksandar Vučić dominira na naslovnim stranicama

Datum kreiranja: ponedeljak, 26 februar 2018

Lista Aleksandar Vučić i dalje je najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevne štampe u Beogradu, sa 245 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu, što je za 70 više od svih ostalih lista zajedno, pokazuje analiza Transparentnosti Srbije, nakon šest nedelja kampanje.

Za dominaciju je najzaslužniji predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, čije ime nosi lista za beogradske izbore, i koji je, kao predsednik države i kao predsednik partije, bio na naslovnim stranicama 155 puta. Od toga 135 u pozitivnom kontekstu, sedam u neutralnom i 13 u negativnom. Siniša Mali pojavio se 33 puta u pozitivnom i tri u negativnom, Goran Vesić 11 puta u pozitivnom i jednom u negativnom, a Zoran Radojičić svih 11 puta u pozitivnom. Ukupno su lider, kandidati i SNS osvanuli na naslovnim stranicama 283 puta, od toga 245 u pozitivnom i 10 u neutralnom tonu. Svih 28 pojavljivanja u negativnom kontekstu bilo je na naslovnim stranicama lista "Danas".

Sve ostale liste zajedno imaju 173 pojavljivanja u pozivnom kontekstu.

Druga po broju naslovnih je lista Dragan Đilas, ali je od 110 članaka, 64 u negativnom tonu, od toga 58 u tabloidima.

Od 43 objave o listi "Da oslobodimo Beograd" na naslovnim stranicama devet dnevnih listova, 30 (70%) je u pozitivnom kontekstu. Aleksandar Šapić dobio je manje prosttora na naslovnim stranicama, ali i veći negativni publicitet - devet od 30 je pozitivno, a 12 negativno.

Lista Dosta je bilo i Dveri ima 20 pozitivnih, sedam neutralnih i pet negativnih pojavljivanja.

Liste "Ivica Dačić" i "Vojislav šešelj" nisu imali nijednu negativnu objavu, pri čemu se socijalisti mogu podičiti ukupno sa 41 člankom, a radikali sa 15.

Lista Ljubiša Preletačević i Luka Maksimović bil su na naslovnim stranicama 17 puta, od toga 11 u pozitivnom i dva u negativnom tonu, LDP i Čedomir Jovanović 11 puta, od toga po pet pozitivnih i negativnih, pri čemu je sve negativne "pokupio " Čedomir Jovanović u Kuriru.

Ne davimo Beograd pojavljuje se sedam puta u pozitivnom kontekstu, od toga šest puta na naslovnim Danasa, i dva puta u neutralnom kontekstu.

U odnosu na presek koji je TS objavila posle četiri nedelje kampanje, nema značajnih promena po pitanju raznovrsnosti ponude na naslovnim stranicama pojedinih listova. U 24 sata, od 69 registrovanih članaka 68 su posvećeni lideru i kandidatima sa liste SNS, a jedan "utešni" je dobio Aleksandar Antić (SPS).  U Novostima Vučić i SNS imaju 26 pozitivnih, Đilas pet negativnih i socijalisti četiri pozitivne vesti na naslovnim stranicama.

Ako se ne računa "Politika" koja je objavila spisak svi potvrđenih listi, ali na čiijim naslovnim dominira Vučić,  najširi spektar političkih opcija je predstavljen na naslovnim Danasa (ukupno 14, od toga 10 ima najmanje tri pojavljivanja o pozitivnom kontekstu). Kurir je, sa uvođenjem rubrike "Lokalni izbori" na naslovnoj, "obogatio" ponudu i na naslovnim se pojavljuju predstavnici 10 listi.

tabela

Grafički prikazi detalja monitoringa - ukupan broj pojavljivanja, pojavljivanja u pozitivnom i negativnom kontekstu i pojavljivanja po pojedinačnim dnevnim listovima.

liste zbirno 25. februar

 

24 sata 25 februar

Alo 25 februar

Blic 25 februar

Danas 25 februar

Informer 25 februar

Kurir 25 februar

Novosti 25 februar

Politika 25 februar

Stelegraf 25 februar