Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Reakcija na tvrdnju Ministarstva pravde o pozitivnoj oceni Venecijanske komisije

Datum kreiranja: četvrtak, 25 oktobar 2018

ustavMinistarstvo pravde je 24. oktobra 2018. na svojoj internet prezentaciji objavilo da su na 116. Redovnom zasedanju članovi Venecijanske komisije razmatrali četvrti po redu Nacrt ustavnih amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde. U saopštenju Ministarstva se navodi da je Venecijanska komisija zaključila da je poslednja verzija amandmana, koja je nastala nakon usaglašavanja sa komentarima stručne javnosti, usklađena sa preporukama Venecijanske komisije.

Obaveštavamo javnost da su podaci koje je Ministarstvo pravde iznelo netačni. Venecijanska komisija uopšte nije odlučivala o usklađenosti najnovije verzije ustavnih amandmana sa njenim preporukama. Netačnost navoda iznetih u saopštenju Ministarstva pravde, može se proveriti uvidom u originalni dokument na koji se Ministarstvo pravde poziva i koji se nalazi na internet stranici ove institucije. U dokumentu nazvanom “Memorandum Sekretarijata“ se navodi da je Sekretarijat Venecijanske komisije, odnosno njeno administrativno telo, sumarno izneo zaključak o usaglašenosti najnovije verzije sa ranije datim preporukama. O ovom zaključku Sekretarijata, na 116. Redovnom zasedanju članovi Venecijanske komisije nisu glasali, niti su donosili bilo kakavu odluku, kako se to netačno prestavlja javnosti, već su ga samo “notirali”, kao što se u prevodu zvaničnog dokumenta i navodi.

Takođe obaveštavamo javnost da je upravo Ministarstvo pravde bilo to koje je izbeglo da se obrati za mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti poslednje verzije ustavnih amandmana. Ministarstvo se svesno obratilo administrativnom telu Komisije, dok u domaćoj javnosti tvrdi nešto sasvim drugo.

Konstatujemo da ovo nije prvi put da Ministarstvo pravde javnosti dostavlja netačne ili nepotpune informacije o ovako značajnim pitanjima. Organizacije potpisnice ovog saopštenja pozivaju Minstarstvo pravde da tačno i blagovremeno izveštava javnost, kako bi građani imali prilike da se blagovremeno i poptuno upoznaju sa informacijama značajnim za buduću promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Pozivamo Ministarstvo pravde da četvrtu verziju ustavnih amandmana zaista uputi organu Saveta Evrope – Venecijanskoj komisiji, a samu Komisiju da se oglasi povodom netačnih informacija iznetih u domaćoj javnosti.

Udruženje javnih tužailca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Društvo sudija Srbije

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM)

Centar za pravosudna istraživanja

Beogradski centar za ljudska prava

Evropski pokret u Srbiji

Transparentnost Srbija