Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Mediji o korupciji

Datum: 28.09.2015

Medij: 24 sata     Strana: 8

Rubrika: Aktuelno/Svet/Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: IT

IT - Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će država malim i srednjim preduzećima dati 200 miliona dinara za nabavku opreme, a IT fi rmama kredite sa kamatom od jedan odsto.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2015

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Drašković objavio rat korupciji u RGZ

DRAŠKOVIĆ OBJAVIO RAT KORUPCIJI U RGZ

Republički geodetski zavod odlučno je ušao u borbu protiv korupcije uvođenjem sitemskih mera za kontrolu rada u katastru kako bi bio ostvaren cilj Vlade Republike Srbije o nultoj toleranciji za korupciju u svim državnim institucijama, izjavio je novi direktor RGZ Borko Drašković. - Da bi se povećala pouzdanost sistema i kontrola rada državnih službenika, sva rešenja koja se donose u katastru od sada potpisuju i načelnik službe za katastar i odgovorno lice. S druge strane, rukovodstvo RGZ-a će izbliza pratiti rad službi, zahvaljujući novom veb-servisu koji je namenjen građanima. Putem fomulara „Primedbe na rad službi katastra“, koji je postavljen na naslovnoj strani „www.rgz.gov. rs“, građani mogu direktno da se obrate Sektoru za katastar, koji kontroliše rad lokalnih službi, i ukažu na nepravilnosti. Na centralnom nivou, RGZ će imati uvid u propuste i nepravilnosti na lokalu... Nakon ovih prvih koraka, u RGZ, uskoro sledi i novi paket antikoruptivnih mera - najavio je Drašković.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.09.2015

Medij: Blic     Strana: 13

Rubrika: Ekonomija

Autori: B.Anđelić

Teme: Sukob interesa

Naslov: Izvršitelj "otimao" predmete

Disciplinska komisija Ministarstva pravde sankcionisala nezakonitosti IZVRŠITELJ „OTIMAO“ PREDMETE

BEOGRAD

Izvršitelju Ivanu Steviću je odlukom disciplinske komisije Ministarstva pravde zabranjen rad jer je na prevaru preuzeo 1.130 predmeta za izvršenje od jednog poverioca i za to naplatio avans od 45.000 evra.

Stević je, prema saznanjima „Blica“, prekršio zakon u pokušaju da ostvari dobru zaradu. Naime, od 26. decembra 2014. važi odredba po kojoj raspodela predmeta izvršenja ide preko Komore za izvršitelje kako bi ona bila ravnopravna, što do tada nije bio slučaj i zbog čega su se mnogi izvršitelji žalili. Njega je angažovala privatna fi rma „Metroparking“ iz Beograda. Preuzeo je od njih 1.130 predmeta mimo odluke Komore i za to naplatio avans od 45.000 evra. FALSIFIKAT Iako je na prijemnom štambilju „ortačkog društva Izvršitelji“ stajao datum 25. decembar, dan pre stupanja na snagu novih pravila, disciplinska komisija je utvrdila da je on lažan. Naime, uz predloge izvršenja na adrese dužnika istovremeno su dostavljene i opomene pred utuženje. Ispostavilo se, a to je potvrđeno i na osnovu kopije prijemnog lista pošte, da su i rešenja i opomene poslate u januaru i februaru ove godine, a ne 25. decembra 2014. Na ovaj način, Stević je, kako je zaključila komisija, prekoračio ovlašćenja koja su mu data zakonom i oštetio druge izvršitelje. Prema saznanjima „Blica“, rezrešenjem Stevića slučaj nije završen. Istraga će ići dalje i time će se baviti tužilaštvo. Disciplinska komisija kaznila je još četiri izvršitelja. Dragan Dragović iz Novog Sada kažnjen je sa 50.000 dinara, i to zbog navoda u izveštaju koji je sam napisao. Dragović je, naime, imao verbalni, a umalo i fizički obračun s jednim od dužnika. Njihov sukob je počeo prvo preko telefona, da bi se nakon toga dužnik pojavio u njegovoj kancelariji. A kako je tekao dalji tok događaja, doslovce je opisano u obrazloženju disciplinske mere Ministarstva pravde: „U jednom momentu izvršitelj je, kako navodi u svom izjašnjenju, preleteo preko stola s namerom da ga zaista zgazi i da ga ko najveću tranju izbaci s noge na nogu napolje, međutim, dužnik videvši njegovu reakciju u momentu se povukao i počeo pristojno da mu se obraća, što je bilo od uticaja da se ovaj trenutno sabere i odustane od namere“. B. Anđelić