Naslovna
O nama
Aktivnosti
TS i mediji
Publikacije
Dokumenti
Bilten
Kontakt
Linkovi
 
 
Naslovna    arhiva    e-mail srpski | english

Mediji o korupciji u Srbiji

Datum : 25.9.2004
Novina : Danas
Izdanje : Beogradsko
Strana : 3
Autor : M. TOROV
Tema : Pristup informacijama o finansiranju političkih partija
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

REPUBLIKA SE PROGLAŠAVA NENADLEŽNOM

Strankama u nekim opštinama još nije uplaćen novac za lokalnu kampanju

Beograd - Ništa nismo dobili za lokalne izbore, niti ima nagoveštaja da ćemo ih dobiti, iako smo u 40 opština u Srbiji prvi na listi - kaže za Danas generalni sekretar i šef izbornog štaba SPS Zoran Anđelković, podsećajući na reči ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića da za predsedničke izbore stranke nisu mogle da dobiju više od 20 odsto iz republičkog budžeta, "da bi nešto ostalo i za lokalne izbore". - Dinkić je tada rekao da "pare ne rastu na krušci". Očekujem da se prilikom razmatranja rebalansa budžeta u republičkom parlamentu, raspravlja i o tim stavkama - dodaje Anđelković.
U Ministarstvu finansija, međutim, posredstvom svog portparola Marije Belić, poručuju da nikakav novac iz budžeta nije pretekao od predsedničkih za lokalne izbore, niti Zakon o finansiranju političkih stranaka predviđa da Republika finansira lokalne izbore. Po zakonu se lokalna kampanja finansira iz lokalnih, odnosno pokrajinskog, budžeta i za to su nadležne lokalne odnosno pokrajinske vlasti, objašnjava Marija Belić. Ministar Dinkić juče nije bio dostupan, tako da smo ostali uskraćeni za objašnjenje šta se od predsedničkih izbora naovamo dogodilo, kada više nije aktuelan "ostatak" iz republičkog budžeta za lokalne izbore.
Po svoj prilici ni u opštinama "pare ne rastu na krušci". I iz nekih drugih stranaka Danas je dobio uveravanja da još ništa nije uplaćeno na njihove račune, iako je odavno prošao rok. To tvrde i sekretar GO DSS Novog Sada Dejan Stanić i knjigovođa u GO DSS Niša Slobodan Đorđević. Jedan od rokova je odavno probijen, budući da je, prema Đorđevićevim rečima, od 0,05 odsto koliko su opštine dužne da odvoje za lokalne izbore, 20 odsto trebalo da rasporede predlagačima kandidata 10 dana od utvrđivanja izbornih lista. Preostalih 80 odsto se deli strankama srazmerno broju dobijenih mandata u roku od 10 dana od proglašenja izbornih rezultata.
Nešto su ažurniji u Beogradu. Šef izbornog štaba DS i potpredsednik gradske vlade Bojan Stanojević izjavio je za Danas da je od 15 miliona dinara predviđenih za lokalnu kampanju, po 7,5 miliona namenjeno za odborničke i gradonačelničke izbore. Od toga je, kaže Stanojević, već uplaćeno po 1,5 miliona za izbor gradonačelnika i odbornika Skupštine grada.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Kurir
Izdanje : Beogradsko
Strana : 3
Autor : PRENETO
Tema : Potencijalni sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izjava
Ocena : Afirmativna
Reagovanje : Nema

MINISTRI U ATINI BEZ SUKOBA INTERESA

BEOGRAD - Vlada Srbije poslala je odgovor predsedniku Saveta za borbu protiv korupcije Verici Barać, u kojem se navodi da nijedan ministar koji je boravio u Atini za vreme Olimpijskih igara nije prekršio Zakon o sukobu interesa.
- Ministar Predrag Bubalo bio je u u Atini o svom trošku, Velimir Ilić je putovao avionom JAT-a na sastanak sa direktorom JAT-a, Bojan Dimitrijević bio je u Atini jedan dan u okviru promotivnog leta JAT-a, a Ljiljana Čolić je otišla na poziv MOK-a - stoji u odgovoru Vlade Srbije.
Zbog odredaba Zakona o sprečavanju sukoba interesa ostavke na članstvo u UO firmi sa učešćem državnog kapitala podneli ministri Zoran Lončar, Radomir Naumov, Ivana Dulić-Marković, Slobodan Lalović, Velimir Ilić, Predrag Bubalo i Milan Radulović, kao i pomoćnici ministara. Na spisku je 31 osoba, a primetno je da nema imena Miroljuba Labusa i Mlađana Dinkića.
(AG.)

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Politika
Izdanje : Beogradsko
Strana : A8
Autor : PRENETO
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija : TANJUG
Najava : NE
Žanr : Rubrika - tema
Ocena : Afirmativna
Reagovanje : Nema

UPRAVNI ODBORI BEZ ČLANOVA VLADE

LISTA FUNKCIONERA KOJI SU PODNELI OSTAVKE

Vlada Srbije, postupajući u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, juče je objavila listu imenovanih funkcionera koji su podneli ostavke na članstvo u upravnim odborima i organima preduzeća, ustanova i ostalih pravnih lica s učešćem državnog kapitala.

Ostavke na ta članstva podneli su:

1. Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na funkciju člana Upravnog odbora Građevinske direkcije Srbije d.o.o.

2. Radomir M. Naumov, ministar rudarstva i energetike, na funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije, Upravnog odbora Građevinske direkcije Srbije d.o.o i Saveta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

3. Ivana Dulić-Marković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije.

4. Slobodan Lalović, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, na funkciju predsednika Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje, na funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije.

5. Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, na funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije.

6. Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, na funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije.

7. Bojan Dimitrijević, ministar trgovine, turizma i usluga, na funkciju člana Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje.

8. Ljiljana Čolić (u međuvremenu podnela ostavku na mesto ministra prosvete i sporta), na funkciju člana Saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja.

9. Milan Radulović, ministar vera, na funkciju člana Saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja.

10. Zora Simović, zamenik ministra privrede, na funkciju predsednika Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije, na funkciju člana Upravnog odbora Javnog preduzeća za istraživanje, proizvodnju, preradu i promet nafte i prirodnog gasa "Naftna industrija Srbije".

11. Milan Brdar, zamenik ministra prosvete i sporta, na funkciju člana Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje.

12. Vesna Piperski-Tucakov, zamenik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, na funkciju člana Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje.

13. Vesna Ilić-Prelić, zamenik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na funkciju člana Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje.

14. Đorđe Mihajlović, zamenik ministra rudarstva i energetike, na funkciju člana Saveta Beogradskog univerziteta.

15. Dejan Mihajlov, generalni sekretar Vlade Srbije, na funkciju člana Upravnog odbora Javnog preduzeća "Službeni glasnik Republike Srbije".

16. Dejan Rajković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, na funkciju člana Upravnog odbora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja.

17. Goran Anđelić, pomoćnik ministra finansija, na funkciju predsednika Upravnog odbora Garancijskog fonda.

18. Nebojša Skorić, pomoćnik ministra finansija, na funkciju člana Upravnog odbora Javnog preduzeća za vazdušni saobraćaj JAT ervejz.

19. Branislava Lukač, pomoćnik ministra finansija, na funkciju člana Upravnog odbora "Agrobanke" a.d.

20. Rajko Korica, zamenik ministra za kapitalne investicije, na članstvo u Upravnom odboru Nacionalne službe za zapošljavanje i na članstvo u Upravnom odboru Građevinske direkcije Srbije d.o.o.

21. Dragan Janjić, pomoćnik ministra u Ministarstvu pravde, na članstvo u Upravnom odboru Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Beograd, d.o.o Beograd.

22. Đorđe Cvetičanin, sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na članstvo u Upravnom odboru Agencije za privredne registre.

23. Ivan Aleksić, direktor Republičkog geodetskog zavoda, na članstvo u Upravnom odboru Više građevinsko-geodetske škole u Beogradu.

24. Dragomir Marisavljević, zamenik ministra zdravlja, na članstvo u Upravnom odboru Nacionalne službe za zapošljavanje i na članstvo u Nadzornom odboru Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", Beograd.

25. Snežana Simić, pomoćnik ministra zdravlja, na članstvo u Upravnom odboru Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr M. Jovanović Batut", Beograd.

26. Aleksandra Makaj, pomoćnik ministra zdravlja, na članstvo u Nadzornom odboru Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", Beograd.

27. Vladimir Ilić, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, na članstvo u Upravnom odboru ustanove "Studentski centar", Beograd, i na članstvo u Upravnom odboru Javnog preduzeća "Nacionalni park Tara".

28. Aleksandar Čotrić, zamenik ministra za dijasporu, na članstvo u Upravnom odboru Javnog preduzeća "Srbijašume".

29. Lidija Đokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu za kapitalne investicije, na članstvo u Savetu organizacije Kolubarskog okruga, preko koje se koriste sredstva solidarnosti za otklanjanje posledica zemljotresa.

30. Petar Pavlović, pomoćnik ministra privrede, na funkciju člana Nadzornog odbora Fonda za razvoj Srbije.

31. Miroslav Pilipović, pomoćnik ministra privrede, na funkciju člana Saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja.
(Tanjug)

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Glas Javnosti
Izdanje : Beogradsko
Strana : 5
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Afirmativna
Reagovanje : Nema

ANTIKORUPCIJSKA STRATEGIJA

BEOGRAD - U Srbiji je počela izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, čiji bi nacrt trebalo da bude završen do kraja godine. Izrada antikorupcijske strategije počela je na inicijativu Saveta Evrope. Srbija je, pored BiH, jedina zemlja u tranziciji koja nema antikorupcijsku strategiju. Rukovodilac projekta je pomoćnik ministra pravde Aleksandra Popović, koordinatorka u Vladi Srbije za borbu protiv korupcije, dok "užom grupom" za izradu strategije rukovodi potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Ivan Lalić. On je za Betu rekao da na izradi strategije radi Ministarstvo pravde, Savet za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici civilnog sektora i nevladinih organizacija, među kojima i "Transparentnost Srbija".

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Ekspres
Izdanje : Beogradsko
Strana : 3
Autor : D. STANOJLOVIĆ
Tema : Potencijalni sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : DA
Žanr : Izveštaj
Ocena : Afirmativna
Reagovanje : Nema

POLA VLADE DALO OSTAVKE

Zbog Zakona o sprečavanju sukoba interesa devet ministara Koštuničinog kabineta izašlo iz upravnih odbora i fondova

Postupajući u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa od ukupno 18 članova Koštuničinog kabineta, devet ministara i generalni sekretar Vlade Republike Srbije Dejan Mihajlov podneli ostavke na članstvo u upravnim odborima državnih fondova i kompanija. Iz upravnih odbora istupilo je još i 11 pomoćnika ministara, osam zamenika ministra, sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i jedan direktor državnog zavoda. Ukupno je ostavke u upravnim odborima dao 31 vladin funkcioner i činovnik.
Na jučerašnjem brifingu u Vladi Srbije, šef kancelarije za odnose s medijima Srđan Đurić dostavio je spisak funkcionera koji su istupili iz upravnih odbora. A, na pitanje "Ekspresa" - zašto je na spisku navedeno samo 31 ime, kada je ministar pravde Zoran Stojković rekao da postoji širi spisak sa 75 imena vladinih funkcionera, koji su napustili dobro plaćene funkcije u upravnim odborima Đurić je odgovorio da je informativna služba za sada evidentirala samo ova imena.
Na spisku funkcionera vlade koji su dali ostavke u upravnim odborima pod brojem jedan je dr Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je odstupio iz UO Građevinske direkcije Srbije, DOO, gde je bio član. Ministar energetike Radomir Naumov, bio je član čak dva upravna odbora: Fonda za razvoj, Građevinske direkcije, kao i Saveta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i dao je ostavke na sve te tri funkcije.
Slobodan Lalović, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, podneo je ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje i na funkciju člana ucravnog tela Fonda za razvoj. Dr Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, dao je ostavku na funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj kao i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Dr Bojan Dimitrijević, ministar za trgovinu i turizam, ostavku je dao na članstvo u UpravnOm odboru Nacionalne službe za zapošljavanje.
Dr Ljiljana Čolić, ministar prosvete i sporta u ostavci, dala je ostavku na funkciju člana Saveta za razvoj uncverzitetskog obrazovanja, kao i ministar vera dr Milan Radulović. Sekretar vlade Dejan Mrhajlov ostavku je dao na mesto člana Upravnog odbora JP Službeni glasnik Republike Srbije. A, mr Zora Simović, zamešk ministra privrede, podnela je ostavku na funkciju predsednikaUO Fonda za razvoj, gde je nasledila Dragana Maršićanina i na članstvo u Upravnom odboru NIS-a.
Ostavke na članstvo u Upravnom odboru Nacionalne službe za zapošljavanje dali su i dr Milan Brdar, zamenik mišstra prosvete, Vesna Piperski Tucakov, zamenik ministra rada, Vesna Ilić Prelić zamenik mšistra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i dr Dragomir Marisavljević, koji je još odstupio i iz UO KBC Bežanijska kosa.
Mr Dejan Rajković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, dao je ostavku na članstvo u UO Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja, Goran Anđelić, pomoćnik ministra finansija na mestu predsednika UO garancijskog fonda, a drugi pomoćnik iz Dinkićevog resora Nebojša Skorić je istupio iz članstva UO JAT Ervejza, dok je treći pomoćnik iz tog resora Branislav Lukač podneo ostavku na članstvo u Upravnom odboru Agrobanke.
Dragan Janjić, pomoćnik ministra pravde, podneo je ostavku na članstvo u Upravnom odboru Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva DOO Beograd. Đorđe Cvjetičanin, sekretar u Ministarstvu za državnu upravu, podneo je ostavku na članstvo u UO Agencije za privredne registre, a dr Snežana Savić, pomoćnik ministra zdravlja, na članstvo u UO Instituta za zaštitu zdravlja Srbije Dr M. Jovanović Batut, dok je drugi pomoćnik u ovom resoru dr Aleksandra Makaj odstupila iz Nadzornog odbora GAK "Narodni front''.
Vladimir Ilić, pomoćnik ministra za rad, dao je ostavku u UO Studentski centar Beograd i upravnom telu Š "Srbijašume" Aleksandar Čotrić, zamenik ministra za dijasporu, ostavku je dao na članstvo u UO "Srbijašume", dr Lidija Đokić, pomoćnik ministra za kapitalne investicije, dala je ostavku na članstvo u Savetu organizacije Kolubarskog okruga, preko koga se koriste sredstva za otklanjanje posledica zemljotresa.
Petar Pavlović, pomoćnik ministra privrede, ostavku je dao na članstvo nadzornog odbora Fonda za razvoj Srbije, a drugi pomoćnik iz ovog resora mr Miroslav Pilipović na funkciju člana Saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja. Direktor Republičkog geodetskog zavoda dr Ivan Aleksić, podeo je ostavku na članstvo u Upravnom odboru Više građevinske geodetske škole.

Antrfile : Ministri putovali u Atinu po zakonu

- Mišljenje je da ni u jednom slučaju putovanja ministara u Atinu nije povređen zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. Razlozi i način putovanja ministara u Atinu isključuju i bilo kakvu mogućnost da su putovanjem u Atinu ministri dovedeni u zavisnost od bilo koga kaže se u odgovoru vlade Savetu za borbu protiv korupcije. Naime, Savet za borbu protiv korupcije je 15. septembra od vlade zatražio da se preispita o čijem su trošku i iz kojih interesa putovali ministri: Predrag Bubalo, Velimir Ilić, Bojan Dimitrijević i Ljiljana Čolić, u vreme održavanja Olimpijskih igara.
- Ministar Bubalo putovao je o svom trošku u Atinu, Velimir Ilić je išao na poslovni sastanak, Bojan Dimitrijević je bio samo jedan dan sa JAT-om, a Ljiljana Čolić je putovala o trošku Jugoslovenskog olimpijskog komiteta - izjavio je juče Srđan Đurić, šef kancelarije za odnose s medijima u Vladi Srbije.

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Danas
Izdanje : Beogradsko
Strana : 8
Autor : PRENETO
Tema : Javne nabavke
Agencija : BETA
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Negativna
Reagovanje : Nema

EPS PONIŠTIO TENDER ZA KUPOVINU BROJILA

Beograd - Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je juče da je poništila tender za nabavku električnih brojila koji je raspisala krajem jula. Kako je novinarima rečeno u EPS , tender je poništen jer su postojale zamerke da je bio raspisan po standardima koji se primenjuju u Evropi, a koji nisu u saglasnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.
U EPS negiraju da su tender za nabavku električnih brojila raspisali po kriterijumima koji domaći proizvođači ne mogu da ispune kako bi im onemogućili učešće na tenderu, već naglašavaju da su kriterijumi koji se primenjuju kod nas zastareli. EPS planira da u narednih pet godina zameni oko tri miliona električnih brojila u Srbiji. Prosečna starost brojila u Srbiji je, kako tvrde EPS, oko 30 godina, ali ima i mnogo starijih, a to sve ima veliki uticaj na gubitke koji se javljaju u kompaniji. Beta

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Glas Javnosti
Izdanje : Beogradsko
Strana : 6
Autor : M. MIJAILOVIĆ
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : DA
Žanr : Rubrika - tema
Ocena : Negativna
Reagovanje : Nema

BARAĆ: VLADA NAM SE RUGA I IGNORIŠE NAS

Republički zvaničnici ponovili da nije bilo sukoba interesa prilikom putovanja ministara na Olimpijadu

BEOGRAD - Putovanjem četvoro ministara na Olimpijske igre u u Atinu ni na koji način nije povređen Zakon o sukobu interesa i smatramo da je isključena bilo kakva mogućnost da je bilo ko od njih doveden u zavisan položaj od bilo koga, navodi se u jučerašnjoj informaciji iz vlade, dostavljenoj Savetu za borbu protiv korupcije.
Reč je, zapravo, o odgovoru na zahtev Saveta od 15. septembra, u kojem se od vlade traži da se izjasni o navodima medija da je prilikom tih putovanja postojao sukob interesa. U odgovoru se navodi i da je "posle razgovora s prozvanima" utvrđeno da je ministar Predrag Bubalo putovao o svom trošku, Velimir Ilić "avionom JAT-a na zajednički poslovni sastanak s direktorom te avio kompanije(?!)", Bojan Dimitrijević je u Atini boravio samo jedan dan u okviru promotivnog turističkog leta JAT-a, a Ljiljana Čolić na poziv i o trošku MOK-a".
Tabu tema
- Posle skandala sa savetnikom Velimira Ilića koji je radio i za Mobtel, od vlade nas više ništa ne čudi, pa ni ovaj "izveštaj" o putu u Atinu, prema kojem nije bilo nikakvog sukoba interesa. Savet za korupciju ne može ništa da uradi, očigledno je zato i stvoren, da ga iz vlade ignorišu, ili mu se rugaju - kaže za Glas Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije. Ona je dodala da Savet može samo da savetuje, ali da "vlada očigledno ne želi da se bori protiv korupcije".
- Pa Velimir Ilić je sam rekao da mu je put platila firma koja je trebalo da sa vladom potpiše ugovor od 200 miliona dolara u oblasti telekomunikacija, a sad se ispostavlja da je išao na ručak sa direktorom JAT-a. Naravno da ćemo se oglasiti povodom ovog izveštaja, ali sumnjam da će se nešto promeniti, s obzirom na to da ni oko "Sartida", "Knjaza Miloša" i "Jugoremedije" nismo dobili nikakve odgovore - zaključila je Baraćeva.
I tako, ispostavilo se da su se ministri silno naradili u Atini, ili su se provodili na svoj račun. O troškovima koje su napravili nijedne reči, a još manje o tome kakve su to velike rezultate postigli na svojim "promotivnim" putovanjima i kakva je vajda od silnih "međudržavnih kontakata i susreta sa privrednicima".
Ilić da objasni
Ministar Ilić bi bar mogao da objasni da li je ikog u Grčkoj upitao šta se desilo sa onih 100 i nešto miliona evra koje su nam obećali za gradnju autoputa od Grdeličke klisure do Preševa, a kojih odjednom nigde nema. Vlada nije nadležna za putovanja Marovića i Tadića, ali i njihovi kabineti bi barem mogli da se oglase s odgovorom šta su to epohalno uradili za zemlju tokom Olimpijade. Ako ništa drugo, za njih je poznato da su išli o trošku države, pa poreski obveznici imaju pravo da saznaju bar gde su bili i šta su radili. Ako ni to ne može, onda javnost bar zaslužuje njihov komentar povodom odluke hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da ne putuje u Atinu, jer "bi to državu koštalo na desetine hiljada evra".

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Blic
Izdanje : Beogradsko
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Negativna
Reagovanje : Nema

OUT

-SIMENS
Kompanija pod istragom jer je uz pomoć mita došla do posla za remont bloka A3 TE "Nikola Tesla"
-POLICIJA U ČAČKU
Lopovi odneli dve tone težak bakarni kontakt-provodnik sa železničke stanice, vredan 630.000 dinara
-VOJSKA SCG
Svetleća bomba SAB 100 bačena greškom iz aviona tokom noćne vežbe

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Politika
Izdanje : Beogradsko
Strana : A14
Autor : M. PEROVIĆ
Tema : Javne nabavke
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

NABAVKA STRUJOMERA NA POPRAVNOM

EPS PONIŠTIO KONKURS ZA BROJILA

Iz Elektroprivrede Srbije poručuju da neće odustati od međunarodnih standarda

Javni poziv Elektroprivrede Srbije za izbor proizvođača brojila je poništen. Ovakva odluka doneta je zbog zamerke jednog od učesnika što su na konkursu za strujomere zahtevni međunarodni standardi, znatno rigorozniji od onih koji važe kod nas, kaže za "Politiku" dr Vladimir Đorđević, generalni direktor EPS-a.
Ovoga puta su, dakle, međunarodni standardi bili razlog poništavanja javnog poziva, ali EPS od njih neće odustati, s tim što će, pre raspisivanja novog tendera, kako to pravila nalažu, "zeleno svetlo" za takvo svoje opredeljenje zatražiti od Uprave za javne nabavke. Jer, domaće standarde je, ističe naš sagovornik, pregazilo vreme, doneti su još pre dve decenije, a u međuvremenu je nauka o merenju znatno napredovala zahvaljujući razvoju i primeni savremenih tehnologija.
Novi javni poziv za izbor proizvođača ovih uređaja EPS će raspisati odmah pošto dobije neophodnu saglasnost Uprave za javne nabavke, ali šje realno očekivati da bi veliki EPS-ov projekat zamene dotrajalih savremešm brojilima mogao da počne do kraja ove godine. Čitav posao će, po svemu sudeći, biti odložen za 2005. godinu.
- Protekle nedelje posetio sam Elektronsku industriju u Nišu, a do kraja meseca ću obići i ostale proizvođače brojila u Srbiji, kaže Đorđević, dodajući da će EPS u ovom poslu pružiti maksimalnu podršku domaćim preduzećima. Naši proizvođači, dodaje, podršku imaju i u Zakonu o javnim nabavkama, prema kome njihova ponuda može biti 20 odsto veća od onoga što stoji u dokumentima stranih kompanija. Naravno, ono na čemu će EPS insistirati, ističu u ovoj kompaniji, jeste kvalitet.
Ovaj tender, vredan 115 miliona dinara, podsećamo, predviđao je nabavku 20.000 najsavremenijih brojila, a, sudeći prema planovima EPS-a, u narednih šest do osam godina u Republici treba da bude zamenjeno oko milion i po ovih uređaja.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Politika
Izdanje : Beogradsko
Strana : A6
Autor : B. R.
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Komentar
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

SLUČAJ ZAMENIKA

Vlada Srbije je krajem jula objavila saopštenje prema kojem su njeni funkcioneri i službenici ispunili svoje obaveze koje proizilaze iz odredbi zakona o sukobu interesa. Drukčije rečeno, podneli su ostavke na funkcije u upravnim odborima i preduzećima u kojima, po prirodi svojih novih poslova, ne mogu da rade. Vlada tada nije saopštila koliko je funkcionera podnelo ostavke, tako da je javnosti preostalo da poveruje u njeno saopštenje.

Jedan tabloid je, međutim, otkrio ovih dana da vladino saopštenje nije bilo tačno. Jer, zamenik ministra za kapitalne investicije Bogoljub Lazić ovu svoju obavezu nije ispunio. Zadržao je funkciju direktora u "Mobtelu", mada je taj drugi posao, navodno, "zamrznuo". Da li je "zamrzavanja" zaista bilo teško je reći, ali zakon je i u tom pogledu jasan: rukovodioci i zaposleni u državnim službama ne mogu ni "zamrznuti" svoje prethodne funkcije.

Kao u svim sličnim situacijama, otkrivanje ovakvih slučajeva kršenja zakona od strane vladinih funkcionera ima teške posledice po ugled vlade. Jer, oni uvek stvaraju uverenje da su u državnom aparatu znali za kršenje zakona. I da je postojao određeni interes da se nezakonitost toleriše i prikriva. I, što je još veći problem, ovakvi slučajevi stvaraju sumnju da ih ima još, samo su prikriveni - dok ih neki medij eventualno ne "otkrije".

Slučajevi poput ovog iz ministarstva za kapitalne investicije daju za pravo i onima koji smatraju da u Srbiji, što se vlada tiče, nema nekih promena. I prethodni ministarski tim se, naime, suočavao s aferama zbog dvostrukih funkcija, kao što se to dogodilo s Marijom Rašetom-Vukosavljević i s još nekim nižim funkcionerima. Doduše, tada nije bilo zakona o sukobu interesa, ali taj detalj u celoj "priči" i nije važan. Za ovdašnju javnost je važnije to da je otkriven još jedan primer "dvostrukih fotelja" državnih funkcionera.

Slučaj Bogoljuba Lazića, pri tom, ima i jednu specifičnost. Reč je o čoveku koji je bio zamenik ministra Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, i direktor u "Mobtelu", čiji je suvlasnik Bogoljub Karić. A Velimir Ilić je, navodno, u dobrim kolegijalnim odnosima sa Karićem...

Ove činjenice možda nisu ni u kakvoj vezi sa prikrivanjem, pa otkrivanjem Lazićeve "zamrznute" direktorske funkcije, ali ipak otvaraju novi krug sumnjičenja. Jer, otkud to da je Ilićev zamenik bio baš u Karićevoj firmi, i zašto je smenjen baš Karićev direktor, a ne neki drugi. I ko će kod nas poverovati da je "slučaj Bogoljuba Lazića" jedini preostali primer sukoba interesa.

Naša javnost je bar navikla na to da nezakonitosti u vlasti uvek ima, samo što se one dele na otkrivene i neotkrivene.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Politika
Izdanje : Beogradsko
Strana : A7
Autor : PRENETO
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija : BETA
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

NIJE BILO SUKOBA INTERESA PRI PUTOVANJU U ATINU

Nijedan od ministara Vlade Srbije prilikom putovanja na Olimpijske igre u Atinu nije povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, izjavio je šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić. "Razlozi i način putovanja ministara u Atinu isključuju bilo kakvu mogućnost da su putovanjem u Atinu ministri dovedeni u zavisnost od bilo koga", navodi se u odgovoru Vlade Srbije koji je upućen republičkom Savetu za borbu protiv korupcije.
Taj Savet je 15. septembra zatražio od Vlade Srbije da istraži okolnosti vezane za putovanje pojedinih ministara na Olimpijske igre.
U Atinu su putovali ministar trgovine Bojan Dimitrijević, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, bivši ministar prosvete i sporta Ljiljana Čolić i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Predrag Bubalo.
Vlada Srbije navodi da je Bubalo u Atani boravio o privatnom trošku, a da je Ilić putovao avionom JAT-a na zajednički poslovni sastanak sa direktorom tog preduzeća. Dimitrijević je bio u Atini jedan dan, u okviru promotivnog turističkog leta JAT-a.
Ljiljana Čolić boravila je u Atini na poziv i o trošku Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Srđan Tjurić je juče naveo da je Vlada spremna da dostavi Savetu za borbu protiv korupcije i dodatne dokumente, ako to bude potrebno.
(Beta)

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Večernje Novosti
Izdanje : Beogradsko
Strana : 4
Autor : A. R. POPOVIĆ
Tema : Javne nabavke
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

POLICIJA DUŽNA 150 MILIONA EVRA?

DINKIĆ NAJAVLjUJE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV BIVŠIH ČELNIKA MUP

Mihajlović: Budalaština kojoj će se nasmejati svako ko zna osnovne stvari o budžetu

BEOGRAD - Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić juče je, na sednici Odbora za finansije republičkog parlamenta, rekao da će protiv više funkcionera MUP Srbije iz prethodnog saziva uskoro biti podnete krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i zaključenja štetnih ugovora prilikom nabavke opreme.
- MUP Srbije jedno je od najzaduženijih ministarstava, sa dugom od 150 miliona evra - rekao je Dinkić. - Budžetska inspekcija otkrila je da je tokom prethodnog saziva u MUP učinjen niz zloupotreba.
Ministar finansija Srbije precizirao je i da su nepovoljni ugovori zaključeni sa vodećim svetskim proizvođačima opreme, ali i da bi svako raskidanje značilo veliku štetu za državu, koja bi zbog toga morala da plaća penale.
Bivši šef policije odgovara da je reč o "običnim glupostima i lažima".
- Jasno je zašto Dinkić otvara ovu novu aferu: treba da se zaboravi njegovo obećanje da će dati ostavku u slučaju da njegova stranka ne osvoji pet odsto glasova na lokalnim izborima - kaže Mihajlović. - Pošto, očito, ne namerava da ispuni sopstveno obećanje, on ponovo izlazi sa"bombama" u javnost. Te "bombe" su, u suštini, iste kao i njegov pronalazak 12 milijardi dolara ekstraprofita iz primarne emisije Narodne banke. Ovog puta, međutim, Dinkić će imati mnogo problema da dokaže da su najveće svetske firme koje, inače, imaju sporazume o strateškom partnerstvu sa Vladom i MUP Srbije, zaključivale štetne ugovore!
Bivši šef policije, ovog puta, "prozvao" je ministra finansija i zbog toga što je, "ne poštujući izveštaje prethodnih budžetskih inspekcija, kao da država počinje od njega, poslao sve vrste inspekcija u MUP, i tamo četiri meseca tražio primere korupcije i kriminala".
- Pošto ih nije našao, smislio je ovu besmislenu optužbu, na čast i ugled stručnih službi MUP koje su, prve u državnoj upravi, počele da primenjuju međunarodne tendere. Javne i transparentne. Ako su IBM, "Motorola"... lopovske firme, Dinkić će morati to da dokaže - poručuje Mihajlović.
Na pitanje - da li je njegov kabinet, zaista, kako tvrdi Dinkić, ostavio MUP "u dugovima do guše", odnosno, zadužen za 150 miliona evra, Mihajlović kategorično odgovara:
- To je budalaština kojoj će se nasmejati svako ko zna osnovne stvari o budžetu i javnim finansijama na čijem čelu stoji Dinkić. Kako jedno ministarstvo može da napravi dug, a da ne bude u granicama zakona i pravila?!

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Večernje Novosti
Izdanje : Beogradsko
Strana : 6
Autor : P. V.
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Saopštenje
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema
BUBALO O SVOM TROŠKU

VLADA O PUTU U ATINU

BEOGRAD - Na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije da se ispita o čijem su trošku putovali pojedini ministri na Olimpijske igre u Atinu, Vlada Srbije je odgovorila pismenim saopštenjem:
Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, putovao je u glavni grad Grčke o svom trošku. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić putovao je avionom JAT sa direktorom JAT na poslovni sastanak. Bojan Dimitrijević, ministar za trgovinu i turizam bio je u Atini jedan dan u okviru promotivnog leta JAT. Bivši ministar prosvete Ljiljana Čolić, posetila je igre na poziv i o trošku Međunarodnog olimpijskog komiteta.
- Naše mišljenje je da ni u jednom slučaju nije povređen Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Način i razlozi putovanja isključuju mogućnost da su ministri dovedeni u zavisnost od bilo koga - zaključuje se u Vladinom saopštenju.
Kabinet premijera Vojislava Koštunice objavio je juče i spisak sa imenima 31 funkcionera Vlade koji su, zbog sukoba interesa, podneli ostavke u preduzećima sa državnim kapitalom gde su bili predsednici, članovi Upravnog odbora ili su obavljali neku drugu funkciju.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Dnevnik
Izdanje : Beogradsko
Strana : 5
Autor : LJ. MALEŠEVIĆ
Tema : Potencijalni sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : DA
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

KAD VELJA NE ZNA ŠTA RADI ZAMENIK

PRORADIO ZAKON O SUKOBU INTERESA

Smena zamenika ministra za kapitalne investicije Bogoljuba Lazića prva primena zakona. - Savet će zahtevati od Vlade da odgovori kako se moglo desiti da ministar Velimir Ilić ne zna šta mu radi zamenik, kao i objašnjenje šta su oni radili i da li su, možda, uticali na izveštaj o "Mobtelu" Vladine komisije, čiji je član bio baš Lazić

Vlada Srbije smenila je zamenika ministra za kapitalne investicije Bogoljuba Lazića, zaduženog za telekomunikacije, jer je utvrdila da je on, i pored državne funkcije, zadržao radno mesto u "Mobtelu" i time direktno zagazio u sukob interesa.
Smena Bogoljuba Lazića je prva konkretna primena u aprilu ove godine usvojenog Zakona o sukobu interesa. Ekszamenik ministra za kapitalne investicije Lazić u isto vreme bio je zaposlen u kompaniji "Mobtel" kao zamenik generalnog direktora. Nakon postavljenja za zamenika ministra Velimira Ilića, Lazić je, kako je izjavljivao, "zamrzao" svoju funkciju u "Mobtelu", ali je po podacima iz Trgovinskog suda u Beogradu i dalje ostao na mestu zamenika generalnog direktora "Mobtela" i to "s neograničenim ovlašćenjima".

Mihajlov rekao da su svi provereni

- Ta tvrdnja o zamrzavanju funkcije je spekulativna kategorija i može da znači mnogo, a ne mora ništa da znači. Jasno je bilo da Lazić ne može da, pored posla u Ministarstvu, gde je nadležan za telekomunikacije, bude zaveden i kao zamenik direktora "Mobtela" - kaže član Saveta za borbu protiv korupcije Ivan Lalić, i dodaje da Vlada, pored smene Lazića, duguje i objašnjenje kako se to moglo dogoditi.
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ističe da je ovde bio u pitanju "žestok" sukob interesa i da je to svakom sasvim jasno.
- Jednostavno, te dve funkcije su nespojive. Savet će tražiti odgovor na pitanje kako je moguće da se to desilo kada je Dejan Mihajlov na početku rada Vlade rekao da su svi njeni činovnici provereni i da ni kod jednog ne postoji sukob interesa. Mihajlov je tvrdio da u Vladi nema sukoba interesa ni kod ministara niti kod zamenika i pomoćnika. Čekali smo da počne da radi Odbor za primenu Zakona o sukobu interesa i da utvrdi da li je neko od državnih činovnika u sukobu interesa. Savet će zahtevati od Vlade odgovor na pitanje kako se moglo desiti da ministar ne zna šta mu radi zamenik ili pomoćnik, kao i to šta su oni, pa i ovaj smenjeni, radili i uradili. Nije svejedno kakve su odluke donosili i da li su, možda, uticali na izveštaj koji je Vladina komisija, čiji je član bio upravo Lazić, sačinila o "Mobtelu". Mora se tačno utvrditi šta su za ovih šest meseci uradili i da li su na nešto uticali - ističe Verica Barać.
Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je proveravao u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo da li je njegog zamenik zadužen za telekomunikacije zagazio u sukob interesa, tvrdi da Lazić nije jedini državni činovnik koji je "zamrzao" svoje ranije funkcije.
Valja podsetiti na to da je u intervjuu za naš list, 29. jula ove godine, republički ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Zoran Lončar izjavio da su do 27. jula svi članovi Vlade Republike Srbije i kadrovi koje je ona postavila ispoštovali Zakon o sprečavanju sukoba interesa i podneli ostavke na sve funkcije koje bi mogle dovesti do sukoba interesa.
- Zakon obavezuje ne samo članove Vlade, odnosno ministre, nego i sva postavljena lica, a to su zamenici i pomoćnici ministara i sekretari ministarstava. Svi oni bili su obavezni da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a taj rok je istekao 27. jula, usaglase svoje poslove sa Zakonom o sukobu interesa. Konkretno, ovaj zakon od njih traži da podnesu ostavke svugde gde bi kao članovi Vlade mogli doći u sukob intresa. Uz to, ako neko od njih ima akcije, ili je, pak , vlasnik nekog preduzeća, mora da ih prenese na nekog drugog ko se, po zakonu, ne smatra povezanim licem - rekao je ministar Lončar.

Oborena teorija o "zamrzavanju"

Izvršni direktor "Transparensi internešela" Nemanja Nenadić smatra da je problem sa sukobom interesa kod državnih službenika verovatno nastao zato što je Vlada formirana pre donošenja Zakona o sukobu interesa, koji ne predviđa termin "zamrzavanje funkcije", a kasnije njihove funkcije nisu usklađene s novim propisima. Jer da jesu, ističe Nenadić, svi državni činovnici čije su ranije funkcije zamrznute morali su biti smenjeni jer su u sukobu interesa.
- Kada je Vlada počela da radi, postavljenje funkcionera je bilo regulisano posebnim odredbama koje su predviđale zamrzavanje funkcije. Ta kategorija je, međutim, ukinuta Zakonom o sukobu interesa, koji očigledno nije primenjen. Prema Zakonu, svi državni funkcioneri su morali da napuste svoje funkcije. Oni koji to nisu učinili, prekšili su Zakon i to je potpuno jasno. Problem je, međutim, što Odbor za pitanje sukoba interesa, koji je jedini nadležan za utvrđivanje povrede Zakona o sukobu interesa još uvek nije konstituisan. To je jedino telo koje ima ovlašćenje da ocenjuje postoji li povreda ovog zakona ili ne i da izriče kazne - zaključuje Nenadić.

Antrfile : Počela izrada antikorupcijske strategije

U Srbiji je počela izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, čiji bi nacrt trebalo da bude završen do kraja godine. Izrada antikorupcijske strategije počela je na inicijativu Saveta Evrope (SE), čiji eksperti borave u Beogradu i koji će do kraja godine nekoliko puta dolaziti, kako bi pomogli radnoj grupi u izradi tog dokumenta. U početnoj fazi izrade dokumenta učestvuju predsednik grupe GRECO Drago Kos i menayer projekta SE Ardita Abdiu. Rukovodilac projekta je pomoćnik ministra pravde Aleksandra Popović, koordinatorka u Vladi Srbije za borbu protiv korupcije, dok "užom grupom" za izradu strategije rukovodi potpresednik Saveta za borbu protiv korupcije Ivan Lalić.
(Beta)

"Vlast ima volju"

Prošle nedelje je srpski premijer Vojislav Koštunica rekao da o jasnoj i čvrstoj političkoj volji Vlade da se odlučno suprotstavi korupciji svedoče do sada pripremljeni zakoni, pre svega Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, kao i članstvo u grupi država za borbu protiv korupcije GRECO. Podsetio je i na to da je Srbija potpisnik Konvencije UN protiv korupcije, da je oformljen Savet za borbu protiv korupcije...

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Dnevnik
Izdanje : Beogradsko
Strana : 5
Autor : S. STANKOVIĆ
Tema : Potencijalni sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

MINISTRI VIDELI OLIMPIJADU PO ZAKONU

VLADA ODGOVORILA SAVETU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

U Atini bili Predrag Bubalo, Velimir Ilić, Bojan Dimitrijević i eksministarka LJiljana Čolić a sukoba interesa nije bilo, zaključuje Sekretarijat za zakonodavstvo Republičke vlade

Sekretarijat za zakonodavstvo Republičke vlade zaključio je da ni kod jednog ministra koji je boravio tokom Olimpijade u Grčkoj, nije "otkriven" sukob interesa. To piše u odgovoru Savetu za borbu protiv korupcije, koji je 15. septembra uputio pismo Vladi sa zahtevom da se preispita putovanje bivše ministarke prosvete i sporta LJiljane Čolić, ministara za ekonomske odnose s inostranstvom Predraga Bubala, za kapitalne investicije Velimira Ilića i za trgovinu Bojana Dimitrijevića. Posle razgovora s pomenutim ministrima, konstatovano je da ni u jednom slučaju putovanja u Atinu nije povređen Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. Razlozi i način putovanja ministara isključuju i bilo kakvu mogućnost da su putovanjem u Atinu ministri dovedeni u zavisnost od bilo koga, navodi se u odgovoru koji je potpisao prvi čovek Sekretarijata Zoran Balinovac.
Tako je utvrđeno da je Predrag Bubalo boravio u Atini o svom privatnom trošku, dok je Velimir Ilić putovao JAT-ovim avionom na zajednički poslovni sastanak s direktorom JAT-a. Bojan Dimitrijević boravio je u Atini jedan dan, u okviru promotivnog turističkog leta JAT-a, a samo je LJiljana Čolić bila na Olimpijskim igrama na poziv i o trošku Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Povodom spekulacija s članstvima u upravnim odborima, portparol Vlade Srđan Đurić upoznao je na jučerašnjem brifingu novinare sa spiskom funkcionera koji su podneli ostavke na sporna mesta nakon što je stupio na snagu Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Tako je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Zoran Lončar podneo ostavku na funkciju člana Upravnog odbora Građevinske direkcije Srbije, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov odrekao se članstva u upravnim odborima Fonda za razvoj i Građevinske direkcije Srbije, kao i Savetu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Ministar rada Slobodan Lalović nije više predsednik Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje, a ministar trgovine Bojan Dimitrijević odrekao se članstva u ovom upravnom odboru. Lalović više nije ni član Upravnog odbora Fonda za razvoj, kao i ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Predrag Bubalo, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Eksministarka prosvete LJiljana Čolić, pre ministarske, podnela je ostavku na funkciju člana Saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja, a isto je učinio i ministar vera Milan Radulović. Generalni sekretar vlade Dejan Mihajlov odrekao se članstva u Upravnom odboru JP "Službeni glasnik Republike Srbije".
Ostavke na članstvo u raznim upravnim odborima ili savetima podneli su zamenici ministara privrede Zora Simović, prosvete Milan Brdar, rada Vesna Piperski-Tucakov, za lokalnu samoupravu Vesna Ilić- Prelić, rudarstvo i energetiku Đorđe Mihajlović, za kapitalne investicije Rajko Korica, zdravlje Dragomir Marisavljević i za dijasporu Aleksandar Čotrić.
Na ovaj potez odlučili su se i pomoćnici ministara Dejan Rajković, Goran Anđelić, Nebojša Skorić, Branislav Lukač, Dragan Janjić, Snežana Simić, Aleksandra Makaj, Vladimir Ilić, Lidija Đokić, Petar Pavlović, Miroslav Pilipović i sekretar u Ministarstvu za državnu upravu Đorđe Cvetičanin. Direktor Republičkog geodetskog zavoda Ivan Aleksić podneo je ostavku na članstvo u Upravnom odboru Više građevinsko geodetske škole u Beogradu.

Antrfile : Vlada ostavke tražila u avgustu

Portparol Vlade Srđan Đurić rekao je da je u dopisu, upućenom krajem avgusta svim ministarstvima i posebnim organizacijama, zatraženo od funkcionera koji to nisu učinili, da u što kraćem roku podnesu ostavke na članstvo u preduzećima i ustanovama. To je traženo zbog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Internacional
Izdanje : Beogradsko
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Javne nabavke, Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

POSAO SA ARENOM NAMEŠTEN

BEOGRAD - Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić rekao je juče ispred Beogradske arene da su javni konkursi za gradnju te hale, od finalnih radnji do dodatne opreme, bili "namešteni" i u tom kontekstu imenovao nekoliko firmi.
Prema njegovim rečima, na javnom tenderu za izradu i montažu teleskopskih stolica ponudu je dalo deset firmi, od kojih je komisija pozvala pet da prezentiraju uslove i cenu. Među njima nisu bile beogradski "Izop invest" i celjski "Elan", s kojima je potpisan ugovor, iako je firma za veštačenje "Mašino projekt" ocenila da je ponuda te dve firme niskog kvaliteta i da su ponuđena rešenja neodgovarajuća i nekompetentna, rekao je Vučić.
- Međutim pod pritiskom zapadnih diplomata ovaj posao je ipak dodeljen američkom preduzeću "Hasi" dodao je Vučić.
Naveo je da su u Areni ugrađeni poljski koševi, za koje je izdvojeno 12,7 miliona dinara, iako je postojala povoljnija ponuda preduzeća "Šelde" od 8,3 miliona dinara, koja je odbijena i pored toga što FIBA i Košarkaški savez Srbije smatraju da su "Šeldeovi" koševi kvalitetniji. Vučić je rekao da od velike sale do gimnastičke u Areni "ništa nije pravilno urađeno".
On je ocenio da u Beogradu samo određene firme dobijaju javne poslove i dodao da će se nastavak njegove kampanje sastojati u obilasku mesta za koja zna da je bilo neregularnosti u postupku izbora izvođača.
Vučić je po peti put pozvao protivkandidata Nenada Bogdanovića na TV duel, uz opasku da će, kad postane gradonačelnik, zaista biti "smak sveta", ali za gradsku vladu, jer će građani moći da se upoznaju "s korupcijom, kriminalom i vezama koje su postojale u gradu u prethodne četiri godine".

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Internacional
Izdanje : Beogradsko
Strana : 4
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

STOJKOVIĆ U TIRANI

BEOGRAD - U Tirani će biti održana Regionalna konferencija ministara pravde balkanskih zemalja o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, na kojoj učestvuje i ministar pravde Srbije Zoran Stojković. Ministar Stojković će na konferenciji predstaviti rezultate Ministarstva pravde Srbije u oblasti zakonodavne delatnosti i informisati učesnike o pripremi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Tokom boravka u Albaniji ministar Stojković razgovaraće odvojeno s ministrima pravde zemalja učesnica konferencije o bilateralnoj saradnji u oblasti pravosuđa.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Večernje Novosti
Izdanje : Beogradsko
Strana : 10
Autor : PRENETO
Tema : Javne nabavke
Agencija : TANJUG
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

"PONIŠTENA" BROJILA

U ELEKTROPRIVREDI SRBIJE JUČE

BEOGRAD, (Tanjug) Tender za nabavku električnih brojila koji je krajem jula raspisala Elektroprivreda Srbije (EPS) poništen je, jer je propisan prema standardima koji važe u EU, što nije u saglasnosti sa Zakonom o javnim nabavkama koji nalaže da se za nabavku opreme i sredstava primenjuju domaći standardi, rečeno je novinarima u toj kompaniji.
U EPS-u su naglasili da im je stiglo više prigovora prodavaca opreme zainteresovanih za taj tender, ali da je prihvaćen samo onaj koji se odnosi na važeći Zakon o javnim nabavkama.
EPS je poručio da neće odustati od uslova tendera koji se odnose na tehničke zahteve i kvalitet, jer smatraju da je jedan od uzroka gubitaka firme, loš kvalitet brojila.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Blic
Izdanje : Beogradsko
Strana : 3
Autor : N. Č.
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

ĐURIĆ: NIJE BILO SUKOBA INTERESA

Nijedan od ministara Vlade Srbije prilikom putovanja na Olimpijske igre u Atinu nije povredio zakon o sukobu interesa, izjavio je juče šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić, komentarišući izveštaj koji je Vlada dostavila Savetu za borbu protiv korupcije. U Atinu su putovali ministri Bojan Dimitrijević, Velimir Ilić, Predrag Bubalo i bivša ministarka Ljiljana Čolić.

- Bubalo je u Atini boravio o privatnom trošku, Ilić je putovao avionom JAT na zajednički poslovni sastanak sa direktorom tog preduzeća, Dimitrijević je bio u Atini jedan dan u okviru promotivnog turističkog leta JAT, Ljiljana Čolić boravila je u Atini na poziv i o trošku MOK - saopštio je Đurić, ali i dodao da će Vlada dostaviti dodatne informacije o tim putovanjima ukoliko to zatraži Savet za borbu protiv korupcije. On je najavio da će se premijer Srbije Vojislav Koštunica uskoro u Beogradu u odvojenim susretima sastati sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte, zvaničnicima EU Havijerom Solanom i Krisom Patenom, te američkim podsekretarom za politička pitanja Markom Grosmanom. Đurić je rekao da vlasti u Srbiji "vrše kredibilne provere da li se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, ali da za sada nema potvrde da je on u Srbiji.
Đurić je najavio da će Koštunica danas u Mokroj Gori prisustvovati premijeri filma Emira Kusturice "Život je čudo". Kako je bilo najavljeno, premijeri tog filma trebalo bi da prisustvuju i predsednik Srbije Boris Tadić i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Blic
Izdanje : Beogradsko
Strana : 5
Autor : NN
Tema : Javne nabavke
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

PRIJAVE PROTIV MUP-A

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će biti podnete krivične prijave protiv službenika MUP-a zbog zloupotrebe položaja. On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije rekao da je budžetska inspekcija otkrila zloupotrebe pri sklapanju ugovora sa stranim dobavljačima o nabavci opreme za MUP. Bivši ministar policije Dušan Mihajlović saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv Dinkića.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Blic - specijalni dodatak
Izdanje : Beogradsko
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Javne nabavke, Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

BOGDANOVIĆ: TENDERI NISU BILI NAMEŠTENI

Kandidat SRS za gradonačelnika Aleksandar Vučić optužio gradsku vlast

Kandidat Sprske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić optužio je juče gradsku vlast da su neke poslove na izgradnji "Beogradske arene" dodeljivali prijateljima, iako su njihove ponude na tenderima ocenjene kao loše.

- Umesto najboljih svetskih "Šelde" koševa, koji koštaju 8,3 miliona, izabrani su poljski od 12,7 miliona dinara. Srećom da su nadležni u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji naložili da se oni promene, tako da ćemo na kraju morati da nabavimo te 32 odsto jeftinije - rekao je Vučić.
On tvrdi da su se iste stvari desile prilikom ugradnje klime, sijalica i fasade. Prema Vučićevim rečima, za ugradnju teleskopskih stolica odabrana je slovenačka firma čiju je ponudu tenderska komisija ocenila kao najgoru. Prigovor je usvojen tek na insistiranje diplomatskih predstavnika, nakon čega je posao pripao Amerikancima. On je dodao da poslove uvek dobijaju iste firme i deca moćnih ljudi, među kojima je i sin generalnog direktora "Beogradske arene".
- Za njih će biti smak sveta kad izgube kasu, kad mi pobedimo jer će tada ljudi saznati za korupciju, podmićivanje i veze protiv kojih se mora boriti - rekao je Vučić.
Kandidat SRS za gradonačelnika Beograda ocenio je da je Kandidat Demokratske stranke za gradonačelnika Beograda Nenad Bogdanović optužio je Vučića za iznošenje neistina bez argumenata.
- Tenderi nisu bili namešteni - rekao je Bogdanović i ocenio da Vučić nema nijednu ideju šta bi radio kao gradonačelnik, pa se služi izmišljotinama.
Aktuelni predsednik Izvršnog odbora Skupštine Beograda smatra da bi Vučić za svoje tvrdnje trebalo da iznese dokaze, što bi trebalo da mu je poznato jer je po profesiji pravnik.
Bogdanović je ocenio da su odnošenje smeća i čišćenje u prestonici dostigli vrhunac, ali je dodao da u taj posao mora da uđe privatni kapital.
- Do ulaska privatnog biznisa u ovu oblast trebalo bi da dođe u sledeće dve do tri godine, ali to neće značiti povećanje cena za građane - rekao je Bogdanović na marini kod Nebojšine kule, gde je Agencija za reciklažu demonstrirala rad mašine za presovanje plastičih boca. Demonstracija je izvedena u okviru ekološke akcije "Očistimo obale Beograda".

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Blic - specijalni dodatak
Izdanje : Beogradsko
Strana : 4
Autor : L. G.
Tema : Javne nabavke
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

STIŽE UGALJ

NABAVKE

Po odluci gradske vlade, preduzeća "Vranjica" i "Sole komerc" isporučiće 10 tona mrkog uglja za potrebe preduzeća i ustanova od posebnog zanačaja za Beograd. Putem javne nabavke, ugalj će dobiti "Pogrebne usluge", "Vodovod i kanalizacija", GSP "Beograd", "Beogradske elektrane" i ustanove o kojima se staraju sekretarijati za obrazovanje, dečju i socijalnu zaštitu i kulturu.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Danas
Izdanje : Beogradsko
Strana : 14
Autor : I. KLJAJIĆ
Tema : Javne nabavke
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

JOŠ 7,5 MILIONA DINARA ZA OBNOVU PORODILIŠTA

Sa sednice Izvršnog odbora Skupštine grada

Odgovarajući na zahtev Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", članovi gradske vlade su na poslednjoj sednici koja je održana u petak odlučili da sa 7,5 miliona dinara finansijski pomognu pokrivanje za troškova završetak radova na zgradi porodilišta koja je stradala za vreme NATO bombardovanja. U zahtevu koji je uputio zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" je navedeno da je za završetak obnavljanja porodilišta neophodno 40 miliona dinara.
Za potrebe Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, članovi IO dodelili su ugovor za nabavku analizatora preduzeću Phillips International Trading i u tu svrhu izdvojili 4,5 miliona dinara.
Povodom Meseca solidarnosti sa starima koji se obeležava već 20 godina, iz budžeta grada biće izdvojeno ukupno 600.000 dinara Gerontološkom centru Beograd - po 25.000 dinara dobiće klubovi, a kulturno-umetničkom društvu Kluba Čukarica "Ima dana" dodeliće se 100.000 dinara za delatnost
društva.
Članovi Izvršnog odbora odobrili su dodelu ugovora za javnu nabavku 10.651 tone mrkog uglja za predstojeću grejnu sezonu i to za ustanove i preduzeća od posebnog značaja za grad. Komisija koja je razmatrala predloge izabrala je kao ekonomski najpovoljnije ponuđače - beogradska preduzeća "Sole komerc" i "Vranjica". Ugovori javnih nabavki za isporuku mernoregulacione opreme za modernizaciju toplotnih podstanica na TO "Novi Beograd", "Dunav", "Cerak" i "Voždovac" odobreni su preduzećima "Simens", "Informatika" i "Sagaks". Izvršni odbor u petak je usvojio i predlog da se iz gradskog budžeta izdvoji nešto više od 1,3 miliona dinara kako bi se Stomatološki fakultet priključio na daljinski sistem grejanja.
U skladu sa socijalnim programima za zaposlene u javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač grad Beograd, i programom tehnološkog viška zaposlenih , u procesu restrukturiranja preduzeća i priprema za privatizaciju, članovi IO odobrili su zahteve Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" i "Zelenila Beograd"za izdvajanje i prenos sredstava iz budžeta grada radi izvršenja preuzetih obaveza. Za isplatu otpremnina za pet radnika GSP "Beograd" izdvojeno je nešto manje od 1,5 miliona dinara, dok će 332.000 dinara biti utrošeno za otpremnine dva zaposlena u JKP "Zelenilo Beograd". Za potrebe JKP "Gradska čistoća" biće nabavljeno 5.000 plastičnih kanti za smeće zapremine 240 litara, odlučili su članovi gradske vlade. Vrednost ove javne nabavke koja je dodeljena beogradskom preduzeću "Varius" iznosi skoro 6,5 miliona dinara bez poreza na promet. Za potreba istog komunalnog preduzeća pokrenut je postupak nabavke četiri nova dvonamenska vozila za pranje, dezinfekciju i odvoz smeća, a procenjena vrednost nabavke je 46 miliona dinara.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Balkan
Izdanje : Beogradsko
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Potencijalni sukob javnog i privatnog interesa
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Vest
Ocena : Afirmativna
Reagovanje : Nema

STRATEGIJA PROTIV KORUPCIJE I U SRBIJI

BEOGRAD -U Srbiji je počela izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupicije, čiji bi nacrt trebalo da bude završen do kraja godine, na inicijativu Saveta Evrope, čiji eksperti borave u Beogradu. Na strategiji se radi u okviru projekta SE "PACO impact", koji pratiš napredovanje u sprovođenju nacionalnih strategija zemalja regiona - SCG, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu. Srbijaje, pored BiH, jedina zemlja u tranziciji koja nema antikorupcijsku strategiju. Pozvane su i sve parlamentarne stranke da pomognu da se taj dokument što pre usvoji.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 26.9.2004
Novina : Balkan
Izdanje : Beogradsko
Strana : 3
Autor : NN
Tema : Potencijalni sukob javnog i privatnog interesa
Agencija : BETA
Najava : NE
Žanr : Izjava
Ocena : Negativna
Reagovanje : Nema

BARAĆ: VLADA ZANEMARILA IZJAVE MINISTARA

BEOGRAD - Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać rekla je juče da nije zadovoljna odgovorom Vlade Srbije u kom se navodi da nijedan od ministara prilikom putovanja na Olimpijske igre u Atinu nije povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.
"Potpuno je čudno da nam Vlada Srbije uputi ovakav odgovor, ne vodeći računa o tome da su sami ministri drugačije izjavljivali nakon povratka iz Atine", rekla je Barać agenciji Beta i dodala da će zatražiti od Vlade dodatnu dokumentaciju, kao i da će članovi saveta dostaviti vladi izjave svih ministara koji su u medijima ranije govorili kako su putovali i o čijem trošku boravili u Atini.
Republički Savet za borbu protiv korupcije zatražio je 15. septembra od Vlade Srbije da istraži okolnosti vezane za putovanje ministara na Olimpijske igre.
Šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić rekao je juče da nijedan od ministara Vlade Srbije prilikom putovanja na Olimpijske igre u Atinu nije povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.
U Atinu su putovali ministar trgovine Bojan Dirnitrijević, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, bivši ministar prosvete i sporta Ljiljana Čolić i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Predrag Bubalo.

Antrfile :

=======================================================================

Datum : 25.9.2004
Novina : Balkan
Izdanje : Beogradsko
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Agencija :
Najava : NE
Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna
Reagovanje : Nema

VUČIĆ: TENDERI ZA ARENU NAMEŠTENI

BEOGRAD - Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić rekao je juče ispred "Beogradske arene" da su javni konkursi za gradnju te hale, od finalnih radnji do dodatne opreme, bili "namešteni" i u tom kontekstu imenovao je nekoliko firmi.
Prema njegovim recima, na javnom tenderu za izradu i montažu teleskopskih stolica, ponudu je dalo deset firmi, od kojih je komisija pozvala pet da prezentiraju uslove i cenu. Među njima nisu bili beogradski "Izop invest" i celjski "Elan", s kojima je potpisan ugovor, iako je firma za veštačenje "Mašino projekt" ocenila da je ponuda te dve firme niskog kvaliteta i da su ponuđena rešenja neodgovarajuća i nekompetentna, rekao je Vučić.
"Međutim pod pritiskom, zapadnih diplomata ovaj posao je, ipak, dodeljen američkom preduzeću 'Hasi'", dodao je Vučić. On je naveo da su u Areni ugrađeni poljski koševi, za koje je izdvojeno dvanaest miliona sedamsto hiljada dinara, iako je postojala povoljnija ponuda preduzeća "Šelde" - od osam miliona i 300.000 dinara, koja je odbijena i pored toga što FIBA i Košarkaški savez Srbije smatraju da su "Šeldeovi" koševi kvalitetniji. Vučić je rekao da od velike sale do gimnastičke u Areni "ništa nije pravilno urađeno".

Antrfile : Bogdanović: Neka pokaže dokaze

BEOGRAD - Predsednik gradske vlade i kandidat Demokratske stranke za gradonačelnika Beograda Nenad Bogdanović odbacio je juče optužbe koje je na njegov račun izneo kandidat Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. Bogdanović je demantovao Vučićeve tvrdnje da su tenderi za gradnju "Beogradske arene" bili namešteni, Istakavši da njegov protivkandidat na izborima iznosi neistine na račun rada gradskih vlasti.
"Ukoliko Vučić ima dokaze za bilo kakve malverzacije, očekujem da će, kao savestan građanin i pravnik, sa njima upoznati nadležne organe", rekao je Bogdanović prilikom obilaska amfiteatra u Marini kod Nebojšine kule.

Ovaj sajt je vlasništvo organizacije Transparentnost - Srbija. Informacije sa ovog sajta se mogu koristiti u komercijalne svrhe samo uz odobrenje vlasnika sajta, a u druge svrhe samo uz primereno navođenje izvora informacije.
© Copyright Transparency Serbia