Revizija Lokalnog antikorupcijskog plana za grad Vranje

vranje konf 1Grad Vranje, u saradnji sa USAID-om i organizacijom Transparentnost Srbija, radi na reviziji Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, nakon čega bi trebalo da usledi i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), nezavisnog tela za praćenje sprovođenja plana.

Na konferenciji za novinare u Vranju lokalne vlasti i predstavniciTS pozvali su građane i organizacije civilnog društva da se kandiduju za članstvo u radnoj grupi za reviziju Lokalnog antikorupcijskog plana.

Nakon formiranja grupe, koja će biti sastavljena od predstavnika građana i lokalne samouprave, otpočeće proces revizije Lokalnog akcionog plana, a zatim i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), najavio je zamenik gradonačelnika Vranja, Nenad Antić.

Direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers rekla je da je rešavanje problema korupcije od ključne važnosti za privredni razvoj Srbije i za pridruživanje EU a najvažniju ulogu u toj borbi ima lokalna samouprava jer je najbliža samim gradjanima.

Ona je najavila da će u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou USAID pružiti tehničku i logističku podršku gradu Vranju za reviziju i sprovodjenje Lokalnog antikorupcijskog plana kao i u formiranju nezavisnog tela koje će pratiti njegovo sprovodjenje.

"Promovišemo tehnike pomoću kojih na lokalnom nivou treba da se sprovedu planovi za borbu protiv korupcije, sistemi zaštite uzbunjivača i povećanje transparentnosti u radu lokalnih vlasti", kazala je direktorka projekta.

Navodeći da po rezultatima istraživanja koje je krajem prošle godine sproveo CeSID, samo jedan od 20 gradjana Srbije zna za postojanje Lokalnih antikorupcijskih planova, Vilijams Bridžers je ocenila da je neophodno da javnost shvati važnost institucija koje ima na raspolaganju i da one budu bolje promovisane.

Ona je dodala da će Američka organizacija za medjunarodni razvoj – USAID, osim u Vranju, zajedno sa nevladinom organizacijom Transparentnost Srbija, pružiti tehničku i logističku podršku u izradi i ostvarivanju Lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije i u Šapcu, Raški, Vrnjačkoj Banji i Sjenici.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija rekao je da se revizija Lokalnog antikorupcijskog plana radi kako bi na adekvatan način bile obuhvaćene sve mere iz modela plana koji je predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

- To, naravno, ne znači da se odbaci ono što je Vranje unelo u sadašnju verziju plana, a što je van tog modela.

Naprotiv, radna grupa bi trebalo da zadrži sve što može da bude neka dodata vrednost, rekao je Nenadić, istakavši da svaka lokalna sredina ima svoje specifične probleme.

Prema planu, radna grupa za reviziju bi trebalo da bude formirana do kraja januara, nakon čega bi trebalo da se tokom februara i marta izradi revizija.

vranje konf 2