Šta funkcioneri smeju u kampanji

pescanik tribinaProgramski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da bi trebalo da postoje "jasna pravila šta javni funkcioneri smeju da rade dok traje izborna kampanja" i da ne bi smeli da zloupotrebljavaju javne resurse zarad partijske promocije. On je, na panel diskusiji Peščanika, rekao da bi ta pravila trebalo da se odnose na sve nosioce javnih funkcija, predsednika države i Vlade, ministre, gradonačelnike. Govoreći o najavi premijera Srbije Aleksandra Vučića da će izbornu kampanju za predsednika Srbije voditi u slobodno vreme, Nenadić je naveo da taj stav nije ispravan, ali nije nezakonit, zato što su zakoni nepotpuni. Niko ne mora nikada da podnosi ostavku. Podnošenje ostavke je uvek lični čin. Ovde podnošenje ostavke ne bi ništa razrešilo, jer bi u tom slučaju Vlada nastavila da radi u takozvanom tehničkom mandatu, rekao je Nenadić. Ono što bi u ovom slučaju bilo pravo rešenje je nešto što se pominje u našim zakonima, a to je privremena sprečenost,rekao je Nenadić i dodao da smo od Vučića mogli da čujemo da neće odabrati taj put, već da hoće i dalje da bude predsednik Vlade u punom kapacitetu dok traje kampanja. "To sluti da ćemo opet imati neku vrstu funkcionerske kampanje kao na svim prethodnim izborima", naveo je on.

Nenadić je rekao da ukoliko neko vodi izbornu kampanju, ide na mitinge, obilazi građane i ubeđuje ih da je on najbolji kandidat za predsednika, ne može da bude predsednik Vlade,niti bilo kakav drugi funkcioner u isto vreme. Funkcioneri, kako je istakao, pravdaju da i tokom izborne kampanje moraju da rade svoje redovne poslove, a suština je u tome da oni te svoje navodno redovne poslove planiraju u povećanom obimu upravo u vreme kampanje, a za tako nešto nemaju nijednu zakonsku prepreku. Jedino što postoji je odredba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koja govori o tome da funkcioner mora uvek jasno da predoči šta radi u svom službenom kapacitetu, a šta radi u kapacitetu kandidata na izborima, člana partije, rekao je Nenadić.

Pravila moraju da obuhvate ne samo one koji direktno učestvuju u kampanji, već i sve druge javne funkcionere, jer je bilo situacija da funkcioneri koji navodno ne učestvuju u kampanji ustvari su direktno involvirani u nju, rekao je Nenadić. Kao primer naveo je funkcionere Grada Beograda koji su direktno učestvovali u vođenju kampanje za pojedine beogradske opštine 2016. godine.

Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić rekao je da je na svim prethodnim izborima vođena "funkcionerska kampanja", pa ni ovi predsednički neće biti izuzetak. 

On je ocenio vrlo lako može da se desi "da premijer u aktu samožrtvovanja saopšti da zbog Srbije neće voditi kampanju za predsednika nego će raditi svoj posao".

Minić je rekao da će Vučić u tom slučaju "nastaviti kampanju koja traje već dve i po godine tvrdeći da to nije predsednička kampanja". To je onda izuzetno dobro osmišljena predsednička kampanja koja ne ulazi u blokove gde se eventualno emituju pripremljeni spotovi, nego ulazi u udarne minute informativnih emisija, rekao je Minić. 

Beta/Fonet; 

foto: www.mc.rs