PETRA 2019: Javna preduzeća u Srbiji uglavnom delimično transparentna

Javna preduzeća i preduzeća u vlasništvu države u Srbiji u najvećem broju su "delimično transparentna", a odredbe Zakona o javnim preduzećima koje se tiču profesionalizacije upravljanja nisu sprovedene ni tri godine po isteku roka, nalaz je istraživanja "Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu PETRA 2019", koje su u Beogradu predstavili Transparnentnost Srbija i Transparency International Češke.

U okviru istraživanja posmatrano je 40 preduzeća u obe zemlje, koja su svrstana u pet kategorija. "Potpuno transparentno preduzeće ne postoji ni u Češkoj, ni u Srbiji", saopštio je Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija. Najbolje rangirana preduzeća u Srbiji su "Srbijavode" i "Toplana Šabac", a "uglavnom transparentna" su još i "Srbijakargo", "Vodovod" Subotica, "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac, "Emisiona tehnika i veze", "Transnafta", "Putevi Srbije", "Beogradski vodovod i kanalizacija", Elektroprivreda Srbije i JKP "Šumadija", Kragujevac.

Minić je istakao da je "delimično transparentno", a njih je najviše, 15 preduzeća, od kojih su tri republička i 12 lokalnih, a tri državna i dva lokalna prteduzeća su ocenjena kao "uglavnom netransparentna".

U najlošijoj kategoriji "netransparentnih preduzeća", devet je preduzeća: tri državna i šest lokalnih. Najlošije je rangirana "MB namenska", za koju je Minić naveo da nema ni funkcionalnu internet prezentaciju na srpskom jeziku i nije odgovorila na zahteve za pristup informacijama. U toj poslednjoj kategoriji su i "Aerodromi Srbije", "Komstan" Trstenik, Gradska toplana Kruševac, JKP "Naš dom" Požega, "Novi dom" Vranje, JP NP "Kopaonik", Vodovod Vranje i Vodovod Zaječar.

U Češkoj su preduzeća dobila najbolje ocene po objavljivanju oglasa za zapošljavanje na svojim sajtovima, ali, s druge strane, nijedno od tih preduzeća u Češkoj nije objavilo finansijski plan, dok je u Srbiji finansijski plan objavilo 75 odsto preduzeća. To je, međutim, u Srbiji zakonska obaveza, što znači da se stvari mogu posmatrati i sa druge strane - 25% preduzeća direktno krši zakonsku obavezu.

U Srbiji je "solidan zakonski okvir" - Zakon o javnim preduzećima, ali se on "vrlo malo poštuje", dok u Češkoj ne postoji tako striktan okvir, ali postoji dobra praksa, rekao je Minić.

PETRA 2019 kzn 01Milan Elbl iz Transparentnosti Češke je kazao da u njegovoj zemlji nema centralnog zakona o javnim preduzećima, već postoji "decentralizovani stil". "Nemaju ih mnogo (obaveza), ali ih poštuju ", rekao je Eibl i dodao da su češke kompanije po tim, malobrojnim, obavezama bolje u odnosu na Srbiju. Eibl je naveo i da je u Češkoj poslednjih godina znatno smanjena partijska kontrola nad preduzećiam u državnom vlasništvu, zahvaljujući pritisku nevladinog sektora i podršci medija, što je, nakon nekoliko korupcionaških afera, rezultiralo i buđenjem političke volje.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić naveo je da ta preduzeća imaju značajan udeo u srpskoj privredi i da je zato važno da obaveštavaju javnost o svom poslovanju. "Znamo s koliko problema se suočavamo kada tražimo podatke o tim preduzećima", rekao je Nenadić. Rekao je i da je nedopustivo to što je znatan broj rukovodilaca mnogih od tih preduzeća u "v.d. stanju".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da je od toga što Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja nesumnjivo kasni, važnije je šta će pisati u tom zakonu.Po drugom novom zakonu, o zaštiti podataka o ličnosti, služba poverenika ima veća ovlašćenja, medju kojima inspekcijski nadzor, ali taj nadzor nema u vezi s informacijama od javnog značaja i ukazao da predlaže sankcije za slučajeve "ćutanja uprave" na zahteve koji joj se podnose.

Zamenik ambasadora Češke Republike u Beogradu Pavel Kobližka predstavio je program Promocija tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke, uz čiju podršku je sprovedeno ovo istraživanje.

Detaljnije na sajtu TS: http://transparentnost.org.rs/index.php/sr/projekti/183-indeks-transparentnosti-preduzeca-u-drzavnom-vlasnistvu

Foto: www.mc.rs