prEUgovor: Tokom pandemije reforme zaustavljene, prava i slobode ugroženi

preugovor alarm jun 2020Tokom pandemije korona virusa Srbiji se pogoršalo stanje u oblasti vladavine prava i još više su ugrožena prava gradjana i sloboda medija, dok je vladajuća koalicija vodila izbornu kampanju i tokom vanrednog stanja. To se navodi u novom "Alarm izveštaju" koalicije nevladinih organizacija prEUgovor koja prati reforme u poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije, a čija je članica i Transparentnost Srbija.

Reforme su zaustavljene, a čak je i sama opredeljenost Srbije za evropske integracije dovedena u pitanje, ocenjuje se u izveštaju koji je predstavljen na video konferenciji.

Po nalazime koalicije, u većini oblasti obuhvaćenih poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) negativne tendencije su nastavljene i u periodu od oktobra 2019. do aprila ove godine, a do dodatnog pogoršanja došlo je tokom pandemije, posebno pošto je 15. marta proglašeno vanredno stanje.

Jelena Pejić Nikić istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i urednica Alarm izveštaja istakla je da se tokom proglašenja vanrednog stranja pokazao jako visok nivo pasivnosti i nezainteresovanosti najviših institucija poput Narodne skupštine i Ustavnog suda.

“Predsednica Parlamenta nije se ni potrudila da se Skupština sastane, a i onda kada se sastala potvrdila je i pohvalila sve odluke Vlade tokom vanrednog stanja u paketu, nije odlučivala pojedinačno o svakoj meri, iako je za neke vrlo upitno da li su saglasne sa Ustavom. Ustavni sud oglasio se tek krajem maja, a tom prilikom potvrdio je da su sve mere vlasti bile u skladu sa Ustavom”, rekla je Jelena Pejić Nikić.

preugovor video konferencijaOna je napomenula da je izveštaj zabeležio i ovog puta, kao što je to bio slučaj sa prethodnim, umesto pozitivnih rezultata, niz afera poput Krušika. Prema njenim rečima. afera Krušik je udžbenički primer zarobljene države, koja je kasnije potpuno zaboravljena.

Usled proglašenja vanrednog stanja, pripreme za izbore su obustavljene, ali je nastavljena funkcionerska kampanja vladajuće stranke, navedeno je u Alarm izveštaju.

Funkcionerska kampanja vladajuće stranke trajala je mimo zvaničnog raspisivanja i odlaganja parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora i već se pokazalo kako sistemski nedostaci pravila o izbornim uslovima nisu rešeni nedavnim zakonodavnim izmenama. Zapostavljena su pravila javnih nabavki, transparentnosti organa javne vlasti, bitno su ograničene medijske slobode, i usvajane su restriktivne mere čija je ustavnost upitna, navedeno je u izveštaju.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić napomenuo je da rezultat pregovora o izbornim uslovima, koje je pomogao Brisel i EU, nije rezultirao rešavanjem najvećih problema izbornog procesa, kao što je to slučaj sa funkcionerskom kampanjom.

“Kao rezultat svega toga dobili smo izmene zakona koje realno ne mogu da poprave na neki bitan način stanje u oblastima izbora”, rekao je Nenadić.

On je istakao da sa zakonske strane nije ispunjena preporuka, a to je da se zatraži mišljenje ODIHR-a pre nego što zakon stupi na snagu, jer u ovom slučaju ODIHR će dati sud o tome kakvi su izborni zakoni nakon izbora, umesto da je takav odgovor dobijen ranije.

“Kada smo tražili da reforme budu celovitije, odgovor je bio da se propisi ne mogu menjati u izbornoj godini. Onda dobijemo situaciju da se u izbornoj godini menja najvažniji zakon – Zakon o izboru narodnih poslanika, kojim je smanjen cenzus sa pet na tri odsto, pojačano predstavljanje žena… To nam sve pokazuje da je bilo moguće, da je bilo volje, da se izmene svi propisi koji su bili bitni za izborni proces”, rekao je Nenadić.

Prema nalazima izveštaja, čak je i politička posvećenost evropskim integracijama bila na udaru od početka pandemijske krize, što se videlo u izjavama najviših zvaničnika u kojima je kritikovan navodni nedostatak evropske solidarnosti, a istovremeno hvaljena i moljena pomoć od „bratske” Kine.

“Vlast nije privržena evropskim integracijama – nemamo još uvek šefa pregovaračkog tima, nemamo odluku o prihvatanju nove metodologije. Nova metodologija naglašava da će se veći akcenat staviti na deklarativnu privrženost evropskim integracijama a funkcioneri u Srbiji su se na početku pandemije ponašali suprotno”, zaključila je Jelena Pejić Nikić.

Kao primer funkcionerske kampanje uoči izbora u izveštaju se navodi investicioni program "Srbija 2025", predstavljen u decembru 2019, koji, kako se navodi, ne postoji kao dokument u bilo kojem obliku, niti je jasno da li predstavlja stranačku ili državnu inicijativu.

"Tokom pandemije virusa COVID-19, Vlada i posebno predsednik Republike privukli su gotovo svu medijsku pažnju, predstavljajući se kao spasioci ljudskih života, nabavljajući (preko ličnih veza) i raspodeljujući medicinsku opremu po Srbiji, i prokazujući kao neprijatelje različite kategorije (neposlušnih ili kritički orijentisanih) građana, novinara, organizacija civilnog društva i pripadnika opozicije", piše u izveštaju.

Pravila javnih nabavki bila su skrajnuta zbog potrebe da se "spasu ljudski životi", a slobodni pristup informacijama od javnog značaja i medijske slobode de facto su obustavljeni.

Koalicija prEUgovor ukazuje da nije postignuto poboljšanje u oblasti antidiskriminacione politike, dok se nivo rodne ravnopravnosti i status žena, posebno u seksualnoj i reproduktivnoj sferi, pogoršao zbog okretanja ka tradicionalističkoj i patrijarhalnoj državnoj politici.

Navedeno je da je tokom vanrednog stanja utrostručen broj žena - žrtava nasilja u porodici koje su tražile podršku Autonomnog ženskog centra, kao i da svako treće novorođeno dete i dalje pogađaju diskriminatorne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

U izveštaju se navodi da su mnogi procesi u oblasti Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 zaustavljeni 2019. godine i da je prestao formalni nadzor nad njihovim sprovođenjem.

Ustavna reforma pravosuđa odložena je za naredni skupštinski saziv, protiv tužilaca i sudija se vodi negativna kampanja, ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije, Vlada je nastavila da imenuje vršioce dužnosti.

"Zaštita osnovnih prava i sloboda pogoršana je u mnogim oblastima, a posebno... tokom pandemije. U vreme kada je pravo da se bude potpuno, tačno i hitno obavešten od naročitog značaja, Vlada je odlučila da uvede cenzuru, što je dovelo do hapšenja novinarke", navodi se izveštaju.

Organizaciona reforma policije nije dovela do toga da policija ne podleže političkim pritiscima, ocenjuje prEUgovor i dodaje da tokom vanrednog stanja policija nije uvek postupala profesionalno, srazmerno i politički neutralno.

Koalicija prEUgovor je pozvala EU da uvede primenu jedinstvene metodologije za praćenje vladavine prava u državama-članicama i državama koje su u procesu pristupanja, čime bi se uvećala uporedivost i kredibilnost nalaza.

"Dalje nazadovanje vladavine prava u pojedinim državama članicama, uključujući u to i nedavna dešavanja tokom pandemijske krize, veoma negativno utiče na reformske procese u državama koje teže učlanjenju", upozorava se u izveštaju.

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).