Zahtev za objavljivanje odgovora i ispravke

RTV Happy
Aleksandra Dubčeka 2-10, Beograd

Glavnom uredniku TV Happy Milomiru Mariću

Zahtev za objavljivanje odgovora i ispravke zbog više neistina i uvreda koje je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, izneo u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ televizije Happy dana 27.9.2021, na račun organizacije Transparentnost Srbija i njenog programskog dikretora Nemanje Nenadića, a koje su ostale bez reakcije prisutnih voditelja emisije.

Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) tražimo da se u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“, prvog dana po prijemu ovog zahteva objavi odgovor i ispravka sledećeg sadržaja:

Goran Vesić, koji obavlja funkciju zamenika gradonačelnika Beograda, izneo je 27.9.2021. u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“, više uvreda i neistina na račun organizacije Transparentnost Srbija i njenog programskog direktora Nemanje Nenadića.

Prva netačna, a ujedno i uvredljiva informacija odnosi se na Vesićevu tvrdnju da je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti navodno “politički ostrašćen”, da „vodi lične ratove“ i „zloupotrebljava svoju organizaciju za svoje političke ciljeve“, kao i da je Transparentnost Srbija “produžena ruka Dragana Đilasa”.
Transparentnost Srbija je nestranačka organizacija, koju nije uspostavio niti u čijem upravljanju i finansiranju na bilo koji način učestvuje bilo ko od aktera na političkoj sceni Srbije, pa ni pomenuti čelnik opozicione stranke. Takođe, Nemanja Nenadić nema političke ambicije, niti ciljeve koji se tiču interesa pojedinih političkih subjekata ili političke borbe koja se odvija između pojedinaca u okviru političkih stranaka.

Dalje, Goran Vesić je osudio to što je „Transparentnost Srbija pre nego što je dobila dokumentaciju o njegovoj pokretnoj kancelariji to osudila“, da je „Nenadić poslao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i istog dana rekao da je to nezakonito.“

Transparentnost Srbija je 20.9.2021. podnela zahteve za pristup informacijama Gradu Beogradu i Agenciji za sprečavanje korupcije u vezi sa tzv. „pokretnom kancelarijom Gorana Vesića“ i istog dana ih je objavila na svom sajtu, što su neki mediji preneli. Tačno je da se u zahtevu, koji je upućen Agenciji za sprečavanje korupcije nalazi i ocena da je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije, jer jeste prekršen član 58, koji javnim funkcionerima zabranjuje da primaju poklone u vezi sa vršenjem funkcije, osim protokolarnih i prigodnih. Agencija za sprečavanje korupcije je nadležna da ispita takvo kršenje Zakona.

Predstavnici Transparentnosti su mogli da daju ocenu o tome da je prekršena zakonska odredba i pre dobijanja dokumenata od Grada Beograda i od Agencije, jer je to očigledno iz izjave samog Gorana Vesića, objavljene na sajtu Grada Beograda – da je on lično (a ne Grad Beograd) zaključio ugovor sa svojim prijateljem, advokatom Aleksićem iz Novog Sada, i da je na osnovu tog ugovora dobio na besplatno korišćenje vozilo koje Vesić koristi za službene posete prigradskim naseljima.

Zahtev nije poslao sam Nenadić, već organizacija Transparentnost Srbija, što je lako proverljivo, ali je to stvar od manjeg značaja.

Dakle, Transparentnost Srbija nije uputila zahtev za pristup informacijama kako bi proverila da li je prekršena odredba Zakona, jer se iz svega pomenutog vidi da jeste, već da bi javnost Srbije saznala ono što je za sada nepoznato - da li je povodom toga Agencija pokrenula postupak i da li je Goran Vesić prijavio da je primio poklon u vezi sa vršenjem funkcije.

Zahtevom koji je Transparentnost Srbija uputila Gradu Beogradu tražene su informacije da li je Grad Beograd odobrio da se na vozilu koristi grb grada, koji su ciljevi akcije „Beograd pobeđuje“ za koju se navodno koristi ovo vozilo, da li zamenik gradonačelnika ima mogućnost korišćenja službenih vozila koja su u vlasništvu Grada Beograda, da li je u periodu od 2014. do 2021. neki funkcioner Grada Beograda zatražio od predstavnika gradskih opština da mu omoguće da se sa zainteresovanim građanima susretne u prostorijama gradskih opština ili prostorijama mesnih zajednica, a da su gradske opštine odbile da izađu u susret takvom zahtevu.

U Beogradu, 27.09.2021.